Malta

Malta är den sydligaste stat som tillhör Europa och tillhör kategorin mikrostater med endast 400 000 invånare. Malta har en mäktig historia som kan påvisas ända bak till 5 200 år f.kr. Det finns ett flertal monument resta i kalksten som härstammar från tiden 3 000 år f.kr. Av dessa är 7 stycken monument klassade som världsarv av UNESCO.

Malta består av en ögrupp med sju öar varav endast de tre största är befolkade. Malta är den största ön där även Maltas huvudstad Valletta är belägen. Gozo och Comino är de två andra öarna varav den sistnämnda har börjat ta emot mycket turister då den hyser en av världens vackraste blå laguner, med alldeles klart vatten vilket gör dykningen till en upplevelse.

Huvudön Malta har en relativt platt terräng med bergstup ned mot havet. Ön består av slätter med sand och kalksten. På denna ö, som även saknar någon större grönska, är det ofta torrt under sommarperioden. Malta saknar både sjöar och floder. Allt odling sker med hjälp av konstbevattning då färskvatten är en bristvara på Malta.

Fakta

Huvudstad: Valletta Språk: Maltesiska, engelska Invånare: C:a 0,4 miljoner Valuta: EURO, 1 Euro = 100 Cent Tidsskillnad: 0 timmar Visum: Nej, medlem i EU Vaccinering: Nej

Klimat

Malta har ett Medelhavsklimat och är varmt året runt. Under vintertid sjunker temperaturen ned mot +14 grader för att under sommaren gå uppåt en 37 grader. Då Malta saknar kuperad terräng och berg är det ofta blåsigt på ön. Under vintertid faller en del regn.

Boende

Malta har en del boenden att välja mellan. Det finns ett bra urval av hotell från mellanklass till mer lyxiga hotell. På vandrarhem man kan bo till rimliga priser. Under högsäsongen går priserna upp till nästan det dubbla. Det är alltid bäst att boka boende innan resan, framförallt vid högsäsong. Det går även bra att tälta på ön men man får inte tälta så man stör invånare eller besökare.

Transporter

Buss

Det finns bussar på ön och dessa är gamla rariteter från 50-talet.

Färja och båtar

Man kan resa med färja mellan öarna eller ge sig ut på båtfärder i de vackra omgivningarna. Det finns också en färja med dagliga turer till Sicilien, under högsäsong.

Taxi

Det finns taxi på Malta och man kan åka relativt billigt. Var noga med att komma överens om priset innan avfärd.

Hyra bil

Att hyra egen bil innebär att man kan ge sig ut på egna utflykter på ön. Det råder vänstertrafik och det finns inget förbud mot att köra med alkohol i kroppen vilket innebär att man ska vara försiktig i trafiken.

Destinationer i Malta

Valletta

Staden Valletta grundades år 1566 och är Maltas huvudstad och stadens namn fick den efter sin grundare Jean de la Valette.  I Valletta bor det drygt 10 000 invånare, men folk från hela Malta arbetar där. …

Läs mer

Lämna en kommentar