Reseguide till Kuala Lumpur

Kuala Lumpur är en av Asiens mindre storstäder med sina drygt 1,6 miljoner invånare. Staden är en salig blandning av nytt och gammalt på det arkitektoniska området. Det finns ett flertal olika etniska grupper vilka alla, efter decennier i staden, har satt djupa spår med sina varierande traditioner. Man kan hitta exotiska buddhistiska tempel sida vid sida med hypermoderna skyskrapor.

Sevärdheter

Det finns vissa måsten även i Kuala Lumpur. Ett av dessa är ”Petronas Twin Towers”. Detta är den nyaste och högsta moderna byggnationen i Kuala Lumpur. Man kan, med lite tur och mycket köande, få tag på biljetter som ger tillträde till bron mellan de två tornen i denna fantastiska skyskrapa. Ett annat måste är ”the Batu caves”. Dessa är kalkstensgrottor som ligger cirka 13 km norr om staden. Här finns ett antal grottor och grott-templen att undersöka närmare. ”Taman Tasik Perdana”, eller ”the Lake Gardens”,är den mest välbesökta park i Kuala Lumpur. Det finns en artificiell sjö i parken som också erbjuder möjligheten att titta närmare på både fåglar, fjärilar, hjortar och orkidéer i parker inne i parken, så att säga.

Mat och dryck

Med alla olika etniska grupper som har sina traditioner i staden långt tillbaka i tiden finns det något för envar smak. Man kan exempelvis besöka Chinatown och äta utmärkt kinesisk mat, och dricka det hälsosamma kinesiska teet som serveras till maten. Eller man kan prova på heta rätter från Indien i ”Little India”. Är du en sushiälskare har du alldeles utmärkta restauranger inom denna japanska mattradition i Bangsar distriktet. Europeiska rätter som pasta och tapas går att hitta här i ett större antal moderna restauranger. För lite billigare mat, som enkla risrätter, kan du äta på något lokalt café eller på en av nattmarknaderna i ”Little India” och ”Chow Kit”. En trerätters middag inkluderad vin eller öl kan kosta cirka 100 svenska kronor. En liter mineralvatten ligger på cirka 7 kronor. Det är med andra ord, för oss skandinaver, billigt att leva eller semestra i Kuala Lumpur.

Shopping

Kuala Lumpur har under de senaste åren utvecklats till en kreditvärdig shoppingstad i asiatisk sammanhang. Man kan handla det mesta i denna eklektiska storstad. Att besöka den kinesiska shoppinggatan ”Petaling Street” kan vara en annorlunda upplevelse i sig. Särskilt om det är din första resa till Asien. Det finns stora varuhus med aircondition att besöka när du behöver en paus från den tropiska värmen i stadens gator. Det finns tre månader under året som är de bästa för shopping i Kuala Lumpur. Då har man utförsäljning i många av stadens butiker. Är du i staden under mars, maj eller december har du träffat rätt!

Boende

Här i Kuala Lumpur hittar man boende i alla klasser. Reser du ”lowbudget” kan du bo på vandrarhem från cirka 30-50 kronor. Ett singelrum på hotell kan kosta från 300 svenska kronor. Med tanke på de låga priserna i en sovsal på ett vandrarhem, kan man antingen ha råd med annat eller helt enkelt med ett längre uppehälle i denna intressanta och mångkulturella stad.

Ta sig dit och ta sig runt

En turretur-flygbiljett till Malaysia från Skandinavien kan kosta från cirka 7000 kronor. Man landar på flygplatsen som ligger 50 km från Kuala Lumpur. Flygplatsen har blivit utvald till the World’s Best Airport under 2005, 2006 och 2007. Den har allt att erbjuda dig som vill arrangera en företagskonferens, eller om du är en ”vanlig” resande kan du lätt ta dig in till staden med antingen buss eller tåg. Turreturbiljett på bussen kostar under 50 kronor. Vill du ta dig snabbare in till staden kan du ta tåget och betala ca 340 kronor för en turreturbiljett. Det är annars mycket billigt att ta sig runt i staden med lokala bussar. Du behöver med andra ord inte vara av den mest energiska och fysiskt starka sorten för att kunna njuta av allt vad Malaysiens huvudstad har att erbjuda!

Lämna en kommentar