Malaysia

Malaysia har det senaste årtionde växt fram som en kraftfull konkurrent till Thailand och Filipinerna när det gäller att locka turister. Landet är rent, relativt korruptionsfritt och framförallt gästvänligt. Malaysia bjuder även på en hel del exotiska upplevelser och bland annat hittar man världens äldsta regnskog här där man kan finna ett oerhört fantastisk växtliv och exotiska djur som bland annat den utrotningshotade orangutangen. På Malaysia östkust finns det ett stort antal havsköldpaddor som lägger ägg på stränderna. Malaysia har även i övrigt ett enormt vattenliv och dykning räknas till bland det bästa i världen. Här kan man upptäcka vackra rev, grottor och exotiska och unika fiskarter i alla dess färger.

Malaysia är uppdelat i halvön Malaysia och ön Östmalaysia. I västra och östra delarna består landskapet av slättmarker mot havet och ju längre in man kommer i landet desto tätare blir regnskogen som täcker 50 % av Malaysias landyta. I inlandet finns bergskedjor och Malaysia högsta berg, Mount Kinabalu som sträcker sig ända upp till 4 095 meter över havet.

Fakta

Huvudstad: Kuala Lumpur Språk: Malajiska Invånare: C:a 28 miljoner Valuta: MYR, 1 Ringgit = 100 sen Tidsskillnad: +7 timmar Visum: Nej, 90 dagars visum ges vid inresa Vaccinering: Nej

Klimat

Klimatet i Malaysia är tropiskt och det är varmt året om. Det är regnperiod från november till januari vilket innebär att många naturreservat är stängda under perioden.

Boende

I Malaysia finns det många alternativ till boende och boende är dessutom väldigt billigt. Det finns bra hotell till rimliga priser men även riktigt dyra men lyxiga hotell. I städerna finns även hostel med bra standard och som är det billigaste boendet i städerna. Många som besöker Malaysia väljer att hyra bungalow eller stuga vid havet. Under öppentider finns det camping på naturreservaten och man kan även hyra en säng för natten i sovsalar.

Transporter

Buss

I de stora städerna finns lokalbussar som sträcker sig över större delarna av staden. Långfärdsbussarna är mycket bekväma och går till alla städer runt om på Malaysia.

Tåg

Det finns ett tågnät som täcker in de större städerna. Från Kuala Lumpur går det även tåg till Thailand. Tågen har bra komfort och går relativt snabbt.

Taxi

Bästa sättet att ta sig fram i städerna är taxi. Taxi är billigt och finns överallt. Bestäm alltid fast pris innan avresa. Vill man göra dagsutflykter på egen hand kan man hyra en taxi för en hel dag.

Att tänka på

Eftersom en stor del av Malaysias invånare är muslimer så anses vänster hand vara oren. Använd alltid höger hand vid beröring eller när du utför någon syssla. På stränderna i Malaysia är det förbjudet att sola topless.

Destinationer i Malaysia

Kuala Lumpur

Kuala Lumpur är en av Asiens mindre storstäder med sina drygt 1,6 miljoner invånare. Staden är en salig blandning av nytt och gammalt på det arkitektoniska området. …

Läs mer

Lämna en kommentar