Reseguide till Vilnius

Vilnius är huvudstad i Litauen, och därtill den största staden i landet med en dryg halv miljon invånare. Som stad har Vilnius funnits sedan medeltiden och har genom alla tider varit ett mångkulturellt centra, något som fick stort erkännande 2009 då Vilnius utmärktes med hederstiteln  ”Europas kulturhuvudstad”. Stadens namn kommer från floden Vilnia, som möter floden Neris inne i själva staden. Vilnius växte fram som en handelsmässigt, militärt och politiskt betydelsefull stad för dryga 900 år sedan och har i likhet med Litauen som helhet varit inblandad i många krig, belägringar och ockupationer sedan dess. Vilnius har bara under de senaste hundra åren tillhört det Ryska imperiet, Tyskland och Polen såväl som Sovjetunionen. Efter det kalla kriget, i början av 1900-talet, blev Litauen till slut en egen, oberoende stat igen.

Tack vare sin mycket händelserika historia, och influenser från många andra kulturer och länder, är Vilnius idag en riktigt sällsynt pärla vad gäller sevärdheter och upplevelser. Trots en fascinerande arkitektur, en mångfald museer, mäktiga monument och välbevarade äldre byggnader är Vilnius fortfarande lite okänd bland turister. Vad många kanske inte vet är att Vilnius inte bara erbjuder mycket sevärdheter utan också ett fenomenalt uteliv med massor av restauranger och många populära dansgolv.

Klimatet i Vilnius är kontinentalt, vilket innebär behagliga temperaturer från ca -10 under vintern till omkring 20 – 22 grader under sommaren. 

Resa och boende

Besökare anländer främst till Vilnius International Airport som ligger en dryg halvmil utanför själva staden. Det är dessutom Litauens enskilt största flygplats. Det går att ta sig vidare från flygplatsen med buss, tåg och taxi. Det går bra att köpa biljetter av chauffören på bussen och ombord på tåget. Tågen avgår en gång per timme, men det tar å andra sidan bara ca 7 minuter att ta sig till centrum. Bussar avgår var tionde minut och bussresan till centrum tar ca 15 minuter.

Utbudet av boende i Vilnius är mycket stort i alla prisklasser, från enkla vandrarhem till lyxiga hotellsviter, så besökare har många alternativ att välja mellan. Boendet i övre mellanklass tenderar att vara det mest prisvärda, men den bästa garantin för att få ett bra boende till bra pris får man om man bokar boendet samtidigt som resan. Eftersom priserna är överkomliga kan det vara en bra idé att inte boka det allra enklaste boendet, eftersom man kan få en trevligare resa för en ganska liten merkostnad.

Mat och dryck

Utbudet av restauranger är ofattbart stort i Vilnius i alla prisklasser och med olika teman. Mat serveras som regel inte bara på restauranger utan även på caféer och pubar. Inte sällan finns en kinesisk restaurang ett stenkast från en pizzeria eller en mer exklusiv restaurang i fransk stil. Det internationella köket är lika stort, eller större, än det traditionella så besökare kan se fram emot stor variation med välsmakande läckerheter från världens alla hörn. Ovanligt många restauranger i Vilnius är dessutom specialiserade på vegetariska rätter.

Oavsett var man befinner sig i Vilnius är man nära en pub, bar eller klubb. Bland de mest populära kan nämnas hårdrocksklubben BIX på Etmony St. och trendiga klubben L’Amour, baren Bambalyne som specialiserar sig på sällsynt importerad mat och dryck, tequilabaren Cactus och den öppna studentpuben Soleluna.

Aktiviteter och sevärdheter

De allra flesta besökare tar tillfället i akt att vandra runt i det historiska landskapet som staden utgör, gärna med ett besök eller två på något museum, exempelvis Upper Castle Museum vid slottet Gediminas. Ta en rundtur i det gamla slottet, avsluta med någon timme i museet och avnjut sedan solnedgången över Vilnius från den oslagbara utsikten i slottens torn. Vilnius katedral vid Cathedral Square är en imponerande och nästan tusen år gammal kyrka i Gotisk stil som också är helt klart värd ett besök. Bland de lite mer udda sevärdheterna återfinns exempelvis Frank Zappa-statyn på Kalinausko St, som uppfördes av Zappas lokala fanclub för ca 20 år sedan.

Lämna en kommentar