Litauen

Litauen är en republik belägen i den norra delen av Europa. Landet har en lång, rik historia och området tros ha varit bebott i över tiotusen år. Medeltiden var något av en storhetstid för Litauen, då det under en längre tid var Europas enskilt största land. Detta höll i sig fram till 1700-talet, då stora delar av dåvarande Litauen annekterades av det ryska imperiet. Landet var dock självständigt fram till det att Sovjetunionen erövrade Litauen helt och hållet under andra världskriget. Efter det kalla kriget blev Litauen den första sovjetstat som åter blev en självständig stat. Därefter har utvecklingen gått fort och Litauen är i dagsläget en av världens snabbast växande ekonomier samt medlem i bl.a. EU, Europeiska rådet och NATO.

Klimatet i Litauen är kontinentalt och varierande. Vid kusten är temperaturen vanligen runt – 2 grader under vintern och 16 grader under sommarmånaderna. De centrala delarna av Litauen upplever en något kallare vinter men också en betydligt varmare sommar – inte ovanligt är temperaturen i t.ex. Vilnius ca 20 grader under sommaren, med toppar på ca 30 grader. 

Resa och boende

Litauen är sedan några år tillbaka medlem i Schengen-samarbetet vilket gör det mycket enkelt att resa till och från landet utan visum. Har man ett nytt, modernt ID-kort behövs inte ens ett pass. De flesta besökare anländer flygplatsen i Vilnius (Vilnius International) eller till Riga (Riga Airport) men vissa anländer istället flygplatserna i Palanga eller Kaunas.

Boendet håller en högst varierad kvalitet och priserna varierar. I vissa städer är utbudet stor, nivån god och priset lågt – medan det i andra städer kan vara mycket svårt att hitta ett prisvärt boende. Generellt sett tenderar priserna att vara högre i norr och lägre i söder. Ett säkert tips är dock att boka boendet samtidigt som resan för att vara säker på att man får ett bra boende till bra pris. För besökare som planerar att stanna längre kan det vara mer prisvärt att hyra en egen lägenhet, vilket ofta går bra i de flesta större städer till en överkomlig summa.

Mat och dryck

Matkulturen i Litauen är till stor del traditionell, inspirerad av främst den ryska och baltiska matkulturen, med stora internationella inslag i de större städerna. Den lokala husmanskosten består ofta av rätter med potatis och kött, inte sällan kryddstarkt och smakrikt lammkött.

Litauen är en stor producent av olika ölsorter, vilket återspeglas genom att öl ofta serveras istället för vin till maten på restauranger och i det stora antalet pubar och barer. Den som vill skaka loss på dansgolvet kan givetvis också göra det, men då främst i de större städerna.

Aktiviteter och sevärdheter

Den som är intresserad av historia har ett fenomenalt utbud att välja mellan. Litauen har många och välfyllda museer, välbevarade slott och en uppsjö monument och lämningar från forna tider. Landets mest välbesökta museum återfinns i Vilnius (Lithuanian Art Museum) och i Palanga (Amber Museum) som tillsammans har mer än 30 000 utställda konstverk och artefakter. Den som hellre föredrar shopping eller bara ta det lugnt med en kopp färskmalen kaffe behöver inte heller leta särskilt länge i de större städerna.

Destinationer i Litauen

Vilnius

Vilnius är huvudstad i Litauen, och därtill den största staden i landet med en dryg halv miljon invånare. …

Läs mer

Lämna en kommentar