Reseguide till Beirut

Beirut är huvudstad i Libanon, en republik och ett populärt resemål i Mellanöstern. Staden har dryga 2 miljoner invånare och är Libanons enskilt största stad. Bland utomstående är Beriut förmodligen mest känt för bra shopping, god mat och dryck och ett pulserande uteliv. Men Beirut har dessutom en mycket lång, rik och fascinerande historia som sträcker sig över 5000 år tillbaka i tiden. 

Inget vet exakt när staden grundades, men den tros ha varit hemvist åt en av världens tidigaste civilisationer. Under de tusentals år som följt sedan dess har såväl Libanon som Beirut invaderats och ockuperats ett flertal gånger av såväl greker, perser, romare, ottomaner och fransmän. De flesta av dessa perioder har varit relativt korta, men Beirut var en del av Romarriket under många hundra år och senare, efter Romarrikets fall, en viktig komponent inom det Ottomanska riket. Efter sin frigörelse från Frankrike under mitten av andra världskriget har Beirut länge präglats av konflikter och härjats av inbördeskrig. Från 1990-talets början har dock läget varit förhållandevis stabilt och turismen har ökat år efter år.

Dagens Beirut är något av en kulturell skattkammare, som trots sin storlek lyckats bevara den mysiga och inbjudande atmosfären som främst brukar förknippas med mindre städer. Beirut är också starkt influerad av många tidigare kulturer, till stor del den franska, vilket syns i allt från språk till den goda maten. Klimatet är också inbjudande med torra, varma sommarmånader – inte sällan med temperaturer uppemot 25 – 30 grader – till svala, regniga vintrar där temperaturen faller ner till dryga 10 grader.

Resa och boende

De flesta besökare reser med flyg och anländer då till Beirut Rafik Hariri International Airport, som ligger strax under en mil från centrum i Beirut. Från flygplatsen tar man sig enklast vidare med taxi eller buss, en resa som tar drygt 10 – 15 minuter. De flesta större resebolagen arrangerar egen transfer med luftkonditionerad buss. De reguljära bussarna är billiga men de passerar inte de flesta av hotellen och är därför inte att rekommendera för ovana besökare. Besökare ansöker och beviljas som regel visum direkt vid ankomsten och visumet är då giltigt i en månad. 

Utbudet av hotell i Beirut är mycket stort och boende finns i alla prisklasser. Det är därför sällan ett problem att hitta ett hotell. Kvalitetsnivån är dock också mycket varierande och det kan vara svårt att hitta ett bra boende till bra pris på plats. Som regel får man bästa priset om man bokar boendet i samband med resan.

Mat och dryck

Det libanesiska köket är berömt världen över, och utbudet av restauranger i Beirut är mycket stort. Bland de mest populära rätterna som serveras i Beirut kan nämnas ”meza”, en blandning av varma och kalla rätter med dressing som serveras med färskt pitabröd. Bra restauranger som serverar traditionella rätter kan hittas i alla delar av staden. I Ain El Msraiseh återfinns de bästa fiskrestaurangerna och i Ashrafieh-distriktet finns flest restauranger som serverar internationella menyer.

Libanon är också känt för sitt goda, röda vin som kan beställas på de flesta större restauranger till ett högst överkomligt pris.

Aktiviteter och sevärdheter

Utelivet i Beirut är mycket stort, och oavsett om man vill ta ett svalkande glas med någon god dryck i vänners sällskap eller söker ett välfyllt dansgolv kan man hitta något som passar perfekt. Bland de mest populära uteställena kan nämnas Gemmayze och Monot i Ashrafieh. I gamla stan hittar man SkyBar på Biel, som år efter år klassats som Beiruts bästa bar. I närheten finns också White, en bar som ligger på taket av ett högt hus vilket lockar besökare med en oslagbar utsikt.

Beirut har också ett stort utbud av museer, där National Museum of Beirut i Ras El Nabaa och Sursock Museum på Sursock Street är nämnvärda. Beirut Art Center i Sin El-Fil erbjuder en populär utställning av modern konst och Emmagoss Gallery i New Jdeideh lockar med tillfälliga utställningar av libanesiska konststudenter.

I Rawchech hittar man den bästa utsikten i Beirut, och i gamla stan finner man många äldre och sevärda monument, som exempelvis Place de l’Etoile och Martyr Statue.

Lämna en kommentar