preload preload

Libanon

Resa till Libanon

Libanon är en republik vid kusten till medelhavet, med Syrien och Israel som grannar. Landet ligger i Mellanöstern och huvudstaden heter Beirut. De flesta förknippar förmodligen Libanon med långa, sköna stränder och soliga semestrar, men landet har mycket mer än så att erbjuda. Förutom god mat och dryck, bra shopping och vacker natur lockar Libanon också med många minnesvärda historiska föremål och byggnader.

Den plats där dagens Libanon ligger tros ha varit hemvist åt en av de tidigaste och mest moderna civilisationerna i historien, där samhällen växte fram för mer än 7000 år sedan. Libanon har också genom tiderna varit föremål för många konflikter, och har invaderats av såväl Persien, Makedonien som Romarrikets och det Ottomanska riket. Efter mer än 400 år som en del av det Ottomanska riket kom Libanon att tillhöra Frankrike efter det första världskriget, och förblev ett franskt protektorat fram till mitten av andra världskriget. Därefter präglades Libanon länge av konflikter med grannstaten Israel såväl som ett långvarigt inbördeskrig som slutade först 1990. Sedan dess har Libanon varit relativt stabilt men som med andra länder i regionen förekommer ibland mer allvarliga politiska konflikter på vissa håll i landet.

Det Libanon som möter de allra flesta besökare består av tusenåriga hus, små mysiga gator och torg där libaneserna köper och säljer allt från bröd till kläder, och cederträd som stått på samma plats i hundratals år. Mer eller mindre välbevarade ruiner från tidigare kulturer återfinns över hela Libanon och det är sällan långt mellan en skön strand, ett mysigt kafé eller ett välfyllt dansgolv.

Klimatet i Libanon är också inbjudande. Landet har en varierande geografi och besökare kan hitta allt från djupa, lummiga skogar till tom och torr öken. Sommarmånaderna är varma och fuktig, med lite eller inget regn. Vintermånaderna är ljumma eller svala och rika på regn.

Resa och boende

Att resa till Libanon är ganska enkelt, och de flesta gör det med direktflyg. Besökare behöver ett giltigt pass men behöver inte söka visum på förhand. Anländer man med flyg från Sverige ansöker man, och beviljas omgående, om ett turistvisum på flygplatsen som gäller i en månad. De flesta anländer till Beirut International Airport och tar sig vidare med transfer som resebolaget arrangerat.

Utbudet av boende är stort och varierat. Det är sällan eller aldrig ett problem att hitta ett mycket billigt boende, men standarden är lika sällan hög. En hög prislapp betyder inte heller högre kvalitetsnivå så besökare bör välja boendet noga. Tack vare utbudet går det dock att göra riktigt bra fynd. Det enklaste sättet att få ett bra boende till bra pris är att boka boendet samtidigt som resan.


Mat och dryck

Det libanesiska köket är berömt världen över, och restauranger som serverar dess läckerheter finns i överflöd i hela Libanon. Besökare bör inte missa läckerheter som grillad kyckling - shish waouk – och kaft – smakrikt stekt kött – för att inte tala om alla de populära desserterna. Internationella maträtter serveras ofta, och då främst amerikanska, italienska och franska maträtter.

Libanon är också välrenommerat som en stor vinproducent, och det libanesiska vinet måste givetvis smakas. Besökare beställer med fördel in lokalt odlad och producerad Cabernet Sauvignon eller Chardonnay. Vinerna är ofta ovanligt smakrika och dessutom billiga.

Aktiviteter och sevärdheter

De allra flesta som åker till Libanon gör det för att ta del av dess rika historia, njuta av livet på stränderna och äta och dricka gott. Besökare som gärna skakar loss på dansgolvet har också kommit helt rätt, särskilt om man befinner sig i Beirut. Utelivet är genomgående stort i hela Libanon, men centreras ofta kring resorterna och turistområdena på mindre orter. Inte sällan har större hotell egna pubar, barer eller rentav dansgolv. De mest fest-täta stränderna i landet anses vara Oceana, Languava och Janna Sur Mer.

Tack vare den stora variationen i geografin kan besökare som så önskar också åka slalom i bergen större delen av året. Besökare kan alltså utan problem spendera en spännande och härlig dag i skidbacken för att sedan ta sig tillbaka till den varma stranden och avnjuta middagen i solnedgången.

Besökare som vill ta del av Libanons historia bör försöka besöka gamla staden i Beirut, som till stora delar är såväl uråldrig som välbevarad. Nybyggda kaféer trängs med tusenåriga ruiner, vilket garanterat gör fikastunden extra minnesvärd. I staden Baalbeck och i Al Bass återfinns de, största och enligt många de vackraste, romerska ruinerna. Grotto i Jeita är också ett populärt besöksmål. Libanons större städer, och då främst Beirut, har också ett betydande utbud av välsorterade museer och konstgallerior.

Hitta billiga resor till Libanon på Resebokningen.se

Destinationer i Libanon

Beirut

Beirut är huvudstad i Libanon, en republik och ett populärt resemål i Mellanöstern. Staden har dryga 2 miljoner invånare och är Libanons enskilt största stad. ...

Läs mer