Reseguide till Riga

Riga är Lettlands huvudstad och tillika Lettlands största stad, belägen precis vid floden Daugava. Under flera hundra år har Riga varit en handelsstad, vilket har bidragit till ett mångkulturellt inflytande. Trots att Riga under lång tid tillhört Ryssland går mycket av arkitekturen i klassisk tysk jugend-stil. I likhet med många andra städer i Baltikum blev skadorna stora i Riga under andra världskriget, något som efter Rigas frigörelse ledde till ett enormt restaureringsarbete som har bidragit till att Gamla Stan i Riga numera är en av de mest välbevarade i Europa.


Klimatet i Riga är fuktigt och det är inte ovanligt med sporadiska regn under sommarmånaderna. Temperaturerna blir sällan lägre än ca 5 minusgrader under vintern och sträcker sig till ca 20 grader under sommarmånaderna vilket gör Riga till ett lämpligt besöksmål året runt.

Riga har en egen flygplats (Riga International Airport), som därtill är en av de största i Baltikum och ligger ca en mil utanför själva staden. Förbindelserna är goda, om än inte i nivå med många andra Europeiska storstäder – de allra flesta besökare tar sig vidare med buss från flygplatsen. För de som vill åka lite mer bekvämt eller personligt finns givetvis också taxibilar.

Mat och boende


Matkulturen i Riga är en rik blandning av traditionell mat från regionen och starka internationella influenser. Särskilt populärt bland invånarna är sushi-restauranger. Den traditionella maten består som regel av odlade produkter blandat med kött; potatis, kål, biff, skinka och fisk. Det lokala brödet är ofta mörkt rågbröd som serveras färskt bakat. Flera av stadens kaféer serverar dessutom pannkakor, som är något av en lokal specialitet.

Stadens hotell tenderar att ligga i antingen den lägre eller högre prisklassen med varierande standard. Den övervägande andelen boenden är vandrarhem eller billigare hotell, men å andra sidan är det mer exklusiva boendet inte heller särskilt dyrt med Svenska mått mätt.

Sevärdheter


Det främsta området som besökare uppskattar är Gamla Stan, en stadsdel så välbevarad att det är en ren historievandring bara att gå runt där. Arkitekturen går genom flera olika stilar och har spår av såväl fransk, tysk som grekisk kultur. I Gamla Stan återfinns också bastionen Triangula som byggdes för att skydda staden mot angripande krigsskepp, den berömda Rolandsstatyn och ett flertal uråldriga tusenåriga kyrkor såsom St Peters vid Skarnu iela.

De som är intresserade av modern historia kan med fördel besöka Ockupationsmuseumet vid Strlenieku laukums som innehåller rikliga minnen från såväl tiden under tysk som rysk ockupation.

Aktiviteter


Riga har ett flertal barer och pubar i klassisk stil, men är förmodligen bäst känd för sina många och populära nattklubbar. En mångfald större klubbar i olika stilar är utspridda över hela staden, där Babylon i Gamla Stan är ett bra alternativ för besökare tack vare sitt unika läge. En sällsynt rolig pärla är baren Leningrad, som är uppförd i klassisk Sovjetstil med mängder av reliker från ockupationstiden.

För de som hellre ger sig ut på äventyr finns det en mångfald aktiviteter, från bungee-jumping till kanotfärder. Särskilt under högsommaren är kanotturer i floden Gauja populärt.

Lämna en kommentar