Lettland

Lettland har, efter att det blev självständig vid frigörelsen från forna Sovjetunionen 1991, blivit ett av de baltiska ländernas populäraste resmål. Till Lettland strömmar båtturister in från hela Skandinavien och städer längs Östersjön har blommat upp och utvecklats ordentligt.

Lettland har också lockat många turister som varit intresserade av de öststatiska kulturerna och bland annat i hamnstaden Liepaja finns tydliga spår av Sovjetunionens tid, bland annat i form av byggnader och krigsmuseum. Lettland har många kulturhistoriska byggnader och platser som vittnar om både konst men även den djupt kommunistiska kulturen som landet tidigare haft.

Lettland är till största delen ett väldigt platt land. I öster förekommer viss kuperat landskap men annars utgörs stora områden av slättmarker, kärr och skogsområden. Lettland har c:a 5 000 insjöar varav den största, Rāzna, har en yta på 55 kvadratkilometer.

Fakta

Huvudstad: Riga Språk: Lettiska Invånare: C:a 2,3 miljoner Valuta: LVL, 1 Lats = 100 santīmu Tidsskillnad: +1 timmar Visum: Nej, medlem i EU Vaccinering: Nej

Klimat

Lettlands klimat påminner mycket om det klimat vi har i Sverige. Vintern innebär mycket snö och kyla medan sommaren är mycket varm. Den bästa tiden på året att resa till Lettland är juni till och med september. Då är behagligt varmt och man kan även besöka de vita stränderna vid kusten. Riga är annars en utmärkt och mycket vacker stad att åka till även på vintern och många väljer att förlägga julhandeln till Riga.

Boende

I Lettland finns det en hel del hotell. Här kan man finna allt från enkla billiga hotell till medelklass eller lyxhotell med bra service. Vill man bo enklare och billigare finns även ett bra utbud på vandrarhem eller campingplatser. Under turistperioderna, juni-augusti kan det vara svårt att hitta lediga rum på centralt belägna vandrarhem och därför kan man behöva boka i god tid innan man reser. Tänk på att kvalitén kan skilja stort på olika hotell och vissa hotell har fortfarande mycket låg standard.

Transporter

Buss

I Lettlands större städer finns bra stadsnät och buss är ofta ett utmärkt sätt att färdas i städerna. Lettland har även långfärdsbussar som går non-stop mellan de större städerna.

Tåg

Lettland har ett tågnät som når ut till alla städer i Lettland. Tåget är ett relativt bekvämt transportmedel men utsikten kan bli väl trist efter ett tag.

Taxi

I alla större städer finns det gott om taxi vilket dessutom är relativt billigt. De flesta kör på taxameter med det finns även taxi utan taxameter. Bestäm alltid ett fast pris innan avresan.

Destinationer i Lettland

Riga

Riga är Lettlands huvudstad och tillika Lettlands största stad, belägen precis vid floden Daugava. Under flera hundra år har Riga varit en handelsstad, vilket har bidragit till ett mångkulturellt inflytande. …

Läs mer

Liepaja

Liepāja har en historia ända bak till 1253 då Kurländska fiskare hittade fram till platsen. Under början på 1600 talet utropades Liepāja till en stad och fick då rättigheter och eget styre. …

Läs mer

Lämna en kommentar