Reseguide till Dubrovnik

Vid Adriatiska havet ligger Dubrovnik som är en av världens vackraste städer. I Dubrovniks kärna finner man medeltida gränder av kalksten och hus med terrakottafärgat tegeltak som är omsluten av stenmurar från 1400 talet, vilket för tankarna tillbaka till medeltiden och riddare. Dubrovnik finns med på UNESCO:s världsarvslista och har idag c:a 50 000 invånare men turister strömmar till staden i miljontals varje år för att njuta av och beskåda Dubrovniks skönhet som visar sig i de historiska byggnaderna och den vackra staden i allmänhet där medeltida byggnader och arkitektur blandas med svajande palmer, alldeles intill det glittrande Adriatiska havet.

Dubrovnik är, tack vare sin placering vid sydspetsen av den Adriatiska havskusten, en av de solsäkraste platserna i området vilket tillsammans med de inbjudande stränderna längs kusten och vid öarna bidrar till att dra många solbadande turister till orten.

Sevärdheter

Dubrovnik är en mycket intressant stad och för den historieintresserade finns det mängder av historieskatter att finna i och omkring staden. Ett besök i gamla stan, Stari Grad, är ett måste. Redan när man kliver in i den gamla stan passerar man Pileporten, den huvudport som tidigare stängdes och låstes varje kväll. Här finner man bland annat statyn av S:t Blasius, Dubrovniks skyddshelgon, som uppfördes redan på 1400 talet. När man har passerat Pileporten så rekommenderas att man börjar med en timmes vandring på Stari Grads mäktiga stadsmur. Här från muren är utsikten över gamla stan, med det Adriatiska havet i bakgrunden, en stor upplevelse. Genom promenaden får man även en bra översikt över stadsstrukturen som råder i Gamla stan.

Inne i Gamla stan finner man huvudgatan Placa. Ursprungligen var gatan en vattenkanal som skiljde adeln från den vanliga befolkningen. I mitten på 1400 talet dränerade man kanalen och byggde en huvudgata av kalksten som idag kantas av caféer och butiker.

Vid det lilla torget, innanför Pileporten, finner man den vackra fontänen Velika Onofrio Fontana. Denna fontän uppfördes på 1440 talet och användes ursprungligen för tvätt och bad och det klara och kalla vattnet hämtades från bergen.

Mitt emot fontänen hittar man ett kloster, Franciskanerkloster, som uppfördes på 1300 talet. Här i klostret finner man världens äldsta kända apotek som startades av munkarna i början på 1300 talet. Apoteket är fortfarande öppet och här ligger även ett museum där man visar på den utrustning och den medicinska dokumentation som härrör från apotekets glansdagar.

Uteliv

Nöjeslivet i Dubrovnik varierar beroende på vart man väljer att gå. Inne i de gamla stadsdelarna finner man en hel del barer och restauranger där man i en lugnare miljö kan koppla av i historiska miljöer. För den som önskar mer fart och musik finns det gott om nattklubbar och barer utanför Gamla stans murar. Bland annat populära Latino Club Fuego där man kan välja att tillbringa natten mellan dansgolvet, uteplatsen och ett flertal barer.

Nere vid stranden finner man East-West som har en bra restaurang, barer och ett disko på stranden. East-West är ett populärt tillhåll, både för boende och för turister. Troubador är stället för livsnjutare, en mycket populär och omtalad jazzbar där man i bekväma fåtöljer serveras drinkar, vin och öl samtidigt som jazzen fyller hela kvarteret med sin rytm.

Lämna en kommentar