Kosovo

Kosovo är namnet på den omdiskuterade republiken som ligger i mitten av Balkan. Området var tidigare en del av Serbien, men förklarade sig självständigt under 2008. Åsikterna går isär om huruvida Kosovo är en erkänt självständig stat eller ej, men den i allt väsentligt rådande uppfattningen är att Kosovo är självständigt i nuläget.

Redan före vår tideräkning tog sin början fanns för tiden utvecklade samhällen i Kosovo. Regionens första tusen år var dessutom relativt fredliga, vilket ledde till goda förutsättningar för handel och lantbruk. Från den tidiga medeltiden och framåt kom detta att ändras, och Balkan i allmänhet såväl som Kosovo i synnerhet drabbades av konflikter och stridigheter. Från tid till annan har området som utgör dagens Kosovo tillhört olika länder och stater, och det har förstås också satt sina spår i kulturen.  Så sent som i slutet av 1990-talet, under det som kallas Kosovo-kriget, invaderas Kosovo av Serbien, en konflikt som slutade först efter att det internationella samfundet tvingades ingripa.

Dagens Kosovo har ett stabilt politiskt läge och man arbetar för fullt med att bygga upp landet efter stridigheterna som inträffade. Arbetslösheten är hög och standarden på infrastruktur och teknologi är relativt låg. Atmosfären är dock trots det en i högsta grad inbjudande och optimisk sådan. Kosovo kan te sig om ett okonventionellt resmål, men ger också garanterat minnen för livet tack vare både natur och kultur.

Klimatet är kontinentalt, vilket innebär kylig och snörik vinter samt varm, solig sommar. Bästa tiden att resa till Kosovo är under sommarhalvåret, när som helst från sen vår till tidig höst.

Resa och boende

Besökare anländer till Kosovo via den internationella flygplatsen i Pristina, huvudstaden. Pass ska medtagas men besökare som reser från länder inom den Europeiska Unionen behöver inte ansöka om visum på förhand. Ett turistvisum utfärdas enkelt och omedelbart vid ankomst som gäller i upp till tre månader. Infastrukturen är hygglig och från Pristina kan man ta sig vidare till andra delar av Kosovo relativt enkelt med buss.

Utbudet av boende varierar kraftigt beroende på var man befinner sig i landet, som trots allt inte är särskilt stort till ytan sett. Bäst möjligheter finns i Pristina, där man också hittar högst standard till lägst pris. Boendemöjligheter finns i mindre samhällen runtom i Kosovo men standarden är ofta mycket låg och läget dåligt. Pristina är därför en naturlig utgångspunkt för de flesta besökare till Kosovo.

Mat och dryck

Utbudet av restauranger i Kosovo är begränsat, men maten är för det mesta mycket smakrik och priserna låga. Kosovo har, likt Turkiet, under en längre tid varit en del av det Ottomanska riket, något som märks i matkulturen än idag. Exempelvis är färska bakverk och nybakat bröd, yoghurts och kebabrätter vanliga. I Kosovo kan man utan problem avsluta varje dag med en riktigt god, och billig, middag. 

Sedan länge producerar man också en hel del viner i Kosovo, och även här finns möjlighet att avnjuta de lokala läckerheterna till bra priser. Främst är det röda viner som produceras, men man kan även finna ett och annan mycket gott vitt vin. Pubar och barer återfinns i Pristina men bara i begränsad utsträckning på mindre orter.

Aktiviteter och sevärdheter

Kosovo är ett väldigt säreget, unikt resmål och är än idag lite av en välkänd men samtidigt okänd pärla för turister. Trots att allt fler väljer att besöka Kosovo på sin semester eller resa så är det fortfarande en genuin och naturskön plats utan turistfällor.

Merparten av museer och gallerior återfinns i huvudstaden Pristina. På andra håll i Kosovo är det främst naturen som lockar, med kända platser såsom vattenfallet i Drini och klippmassivet Rugova utanför Peja.

Ett flertal kloster, vissa i bruk och andra övergivna, med månghundraåriga rötter finns också utspridda över Kosovo. Dessa är kända världen över för sin unika, vackra arkitektur och till de mest populära brukar Decani och Gracanica räknas. I Decani finns också välbevarade medeltida kristna fresker och andra ovärderliga konstverk.

I västra Kosovo återfinns Gjakova, som är en av de äldsta städerna i regionen. Staden drabbades hårt av striderna under Kosovo-kriget, men än idag finns en mer än fem hundra år gammal moské och ruinerna av en flera hundra år gammal basar kvar. Gjakova är en mysig liten stad som passar utmärkt för en dagsutflykt.

Destinationer i Kosovo

Pristina

Pristina är huvudstad, tillika med dryga 200 000 invånare den största staden, i Kosovo. Staden har en lång, intressant och turbulent historia som sträcker sig tillbaka till den tidiga medeltiden. …

Läs mer

Lämna en kommentar