Reseguide till Shanghai

Shanghai är den enskilt största staden i Folkrepubliken Kina, och därtill en av de största städerna i världen med en befolkning som överstiger 20 miljoner invånare. Mest känd i omvärlden är Shanghai förmodligen för sin betydande roll i populärkultur, och den beskrivs inte sällan som mytomspunnet. I Kina är staden mer känd som en ekonomiskt knutpunkt, ett kulturellt centra och runt om i Asien för sin inflytelserika ställning i regionen.

Stadens historia sträcker sig lång tillbaka i tiden, och även om ingen vet exakt när platsen först beboddes, grundades staden formellt drygt tusen år före vår tideräknings början. Med dåtida klassifikationer var Shanghai formellt en handelsstad, något som innebar vissa privilegier och som förmodligen berodde på dess vältrafikerade hamn.

Genom tiderna, och under många olika dynastier och härskare, har Shanghais roll förändrats något från tid till annan. Staden har dock under största delen av sin existens varit befriad från större stridigheter, utöver att staden en period ockuperades av britter i början av 1800-talet. Några år före andra världskrigets utbrott invaderas bland annat Shanghai av Japan, men även den ockupationen blev relativt kortvarig. Som ett resultat är Shanghai en stad som har ett såväl unikt som välbevarat historiearv, till skillnad från många krigshärjade europeiska länder.

Efter kalla krigets slut öppnade regeringen upp för ekonomiska reformer, och efter många år stagnation fick ekonomin och handeln i Shanghai en nystart. Dagens Shanghai är därmed en plats som kombinerar det moderna och högteknologiska med det äldre och traditionella.

Klimatet är inbjudande, om än ganska fuktigt. Temperatur och väder varierar tydligt med årstiderna. Under mitten av vintern svävar temperaturen ofta omkring noll grader och under högsommar sträcker den sig ofta närmare 30 grader. Regn är vanligt under mitten av sommaren, varför den bästa tidpunkten att resa ofta anses vara sen vår eller tidig höst.

Resa och boende

Besökare anländer som regel till flygplatsen Pudong, men vissa resebolag trafikerar istället flygplatsen Hongqiao.  Från Pudong väljer de flesta att ta sig vidare med de världsberömda Maglev-tågen – magnetiska tåg. Dessa trafikerar Shanghais centrum. Bor man en längre bit från centrum är en taxi direkt från flygplatsen att föredra. Från Hongqiao kan man resa vidare med buss, men ett ofta smart alternativ är att istället ta sig till Pudong och därifrån vidare med Maglev-tåg. 

Utbudet av boende i Shanghai är förmodligen oöverträffat i Kina, såväl vad gäller antalet hotell som standarden. Trots det är variationerna enorma och även om priset ofta stämmer överens med förväntningarna är det en god idé att välja en välkänd eller internationell hotellkedja. Eftersom Shanghai är en handelsstad passerar också många affärsresenärer året runt och därför är det starkt rekommenderat att boka boende i förväg.

Mat och dryck

Matkulturen i Shanghai är som staden i övrigt, mångkulturell. Traditionell mat är husmanskost och serveras främst i moderna tolkningar på restauranger. Därmed är det också lätt att hitta nya smakrika läckerheter varje dag. Fiskrätter är en lokal specialitet.

Utescenen i Shanghai är, likt så mycket annat med Shanghai, imponerande. Det finns en uppsjö av pubar, barer, klubbar och dansgolv, spridda över hela staden. Stadens uteställen går i alla tänkbara teman, och några av de mest populära klubbarna är Dada vid Fahuazhen Lu och I Love Shanghai på Xinzha Lu.

Aktiviteter och sevärdheter

I likhet med andra stora städer finns det något för alla i Shanghai. Den som vill ta det lite lugnt kan spendera en dag på spa och skämma bort sig lite, och den som hellre shoppar loss hittar många och välfyllda butiker. Kaféälskaren kan luta sig tillbaka på något mysigt fik med en bok och varje dag kan rundas av med en trevlig, god restaurangmiddag.

Vill man dyka lite djupare i stadens spännande, långa historia kan ett besök på Shanghai Museum, vid Peoples Square, vara att rekommendera. Utställningarna är så kompletta som man kan tänka sig och sträcker sig tillbaka till stadens första år.

Föredrar man kultur finns ett flertal tempel och gallerior att välja mellan. Särskilt templet Jinshan Donglin vid Ji Shan Qu Dong Lin Jie brukar uppskattas. Templet har stått emot tidens tand i över 700 år och är världsberömd för ett flertal saker, såsom världens största Buddha-dekor.

Lämna en kommentar