Folkrepubliken Kina är så mångfaldig att det är rätt svårt att veta var man skall börja beskrivningen som riktas mot landets framtida besökare. Beijing, som har varit huvudstad sedan 1949, kan erbjuda mycket av landets historia både på plats och genom dagsutflykter.
Sevärdheter
Några av de mest kända historiska platserna i Beijing och i stadens närhet är The Forbidden City, The Great Wall, Nanlouguxiang och The 798 art district. Alla har vi säkerligen hört talas om The Forbidden city/ Den förbjudna staden. Detta mäktiga kulturella område är listat på Världsarvlistan sedan 1987. Palatset byggdes under åren 1406 – 1420. Det har sedan dess varit huvudsäte för 24 kejsare från både Ming- och Qingdynastiet helt fram till 1911.
I Nanlouguxiang hittar du typiska gårdsplatsar och hutong. Hutong är trånga gamla kinesiska gator, främst typiska för Beijing. Nanlouguxiang är också berömd för sina caféer, barer och kläd- och hantverksförsäljning.
Beijings konstnärer håller till i The 798 art district. Är du intresserad av konst skall du absolut göra ett besök till detta område som domineras av byggnader i rött tegelsten, lagerhus och kontorsbyggnader. När det gäller The Great Wall finns det olika platser på denna som har olika historiskt värde. Två av de mest populära målen är Badaling Great Wall och Simatai Great Wall. Dessa platsar vill de allra flesta besökare ha med på sitt program under sin vistelse i Beijing. Ofta finns ett besök på en silke- eller pärlfabrik på turlistan. Där kan du handla den aktuella fabrikens alster, men även varor som chasmere tröjor, batikarbeten från etniska minoriteter i Kina m.m.
Det finns arrangerade turer med guide och olika innehåll som kan bokas på plats i Beijing. På dessa turer brukar man i tillägg till The Forbidden City inkludera attraktioner som Tiananmen Square, Summer Palace, Badaling Great Wall, Temple of Heaven med flera. Turinnehållet beror lite på om man vill göra en dagstur eller åka iväg för två eller flera dagar.
Shopping
Den om inte kommer tillbaka från sitt Kinabesök med fulla resväskor kan bli ifrågasatt av sina vänner och bekanta vid hemkomsten. För nästan ingenting kan man köpa nästan vad som helst i detta massproducerande land. I varje fall i jämförelsen med i västvärlden. Det finns stora marknader med inriktning på olika handelsvaror. Gör gärna ett besök till The Pearl Market, Silk Alley eller Jinsong Market. På det senare kan du hitta smycken, små antika saker och inhemska kläder från olika etniciteter. Köp inga pärlor innan du har hittat The Pearl Market!
Det finns stora shoppinggator lite var stans i staden. Några namn att leta efter på Internet innan du åker är Beijing Friendship Store, Lufthansa Center och Shin Kong Palace. Här kan du köpa alla världens lyxiga varor i modernt inredda, luftkonditionerade byggnader.
Vad skall du då satsa på att köpa med dig hem? Till barnen kan du köpa de sötaste gummistövlar på jorden, eller varför inte ett par vackra silkestofflar din lilla dotter? Till din man kan du köpa en specialuppsytt skjorta (eller fler!), böcker om Shanghais arkitektoniska utveckling under de senaste 10-20 åren eller en häftig tavla (till kontoret) skapad av någon lokal fotograf? Till kvinnan i ditt liv finns det mycket att välja på; kläder, även här specialuppsydda då många västerländska kvinnor har större mått en den vanliga kinesiskan, äkta pärlor, sköna silkesunderkläder, pyjamas eller broderade silkestofflar.
Mat och dryck
Som ensam resande kan du uppleva rena himmelriket genom att äta dig genom stadens lokala restauranger. Maten här är totalt annorlunda än den kinesiska maten du är van vid från restaurangerna hemma i Norden. Du kan, om du känner dig osäker, ta med en meny hemifrån där du har texten både på ditt hemspråk och kinesiska. Denna kan du använda när du besöker de lokala restaurangerna i Beijing. Du skall dock inte förvänta dig att maten du får serverad är som här hemma – den är garanterad BÄTTRE!
Själv föredrar jag att ta chansen att pröva på något nytt vid varje måltid jag känner behov av under dagen. Något jag har lärt mig under mina resor är att titta diskret på vad de inhemska äter på den restaurangen jag har valt. Jag bestämmer mig utifrån hur maten ser ut, och gestikulerar till servitören att jag vill ha samma rätt. Detta fungerar alldeles utmärkt, men du måste vara medveten om att du inte alltid vet vad det är du faktiskt får serverad. Något av charmen med att resa, särskilt som ensamresande, är att pröva nya maträtter, bakverk och annat inom matområdet som tillverkas i det nya landet man reser i.
Ett måste när det gäller maträtter i Beijing är Beijing Kaoua (Peking Duck). Denna rätt är världskänd sedan många år tillbaka i tiden. Annars kan du hitta mat från alla regioner i Kina som har en mycket varierad matkultur. Det finns numera västerländsk cuisine att hitta här i Kinas huvudstad. Vill du eller dina barn inte ta chansen på att få serverad saker ni inte skulle vilje veta vad det är? Besök då en pizzeria, en sushibar eller varför inte äta mexikanska tortillas? Utbudet är oändligt!
Man serveras alltid kinesiskt te i samband med sin måltid. Detta dricks före maten. Vissa ställen kan man också få en enkel soppa utan att ha beställt denna. Att avsluta måltiden med att beställa in något speciellt te är mycket vanligt. På de små lokala restaurangerna finns det sällan västerländskt bestick, så träna gärna hemma på att äta med pinnar. Något av det svåraste är förmodligen att äta noodlesoppa. Oroa dig inte! Du får i tillägg till pinnarna även en typisk kinesisk sked att äta själva soppan med. Däremot är det inte så enkelt att äta räkor som fortfarande har skalet kvar, med pinnar. Själv har jag aldrig lyckats klura ut hur man egentligen gör detta.
Den mest populära ölen i Beijing är Yanjing. Annars är Qingdao en annan god kinesiskt tillverkad öl. På restaurangerna kan ölen kosta från 10 – 20 svenska kronor, medan de endast kostar cirka 2-3 kronor hos försäljare på gatorna.
Vissa anser att det är svårt att hitta gott kaffe i Kina. Min erfarenhet är att det absolut finns gott kaffe, men det kostar! Colombianskt kaffe med grädde blev min egen favorit under min Kinaresa, denna kostade (inkluderad någon kaka eller bakelse) runt 20-25 kronor. Detta är ju inte är att anses som billigt just i detta annars så billiga land. Oavsett så var det värt pengarna!
Priserna på restaurangerna kan börja på kring 6 kronor för en noodlesoppa och stiga till vilket pris som helst helt beroende på vilken sorts restaurang man föredrar. Man behöver dock inte äta en måltid som kostar mer än max 60-70 kronor (trerätters, inkluderad en inhemsk flaska öl, för en person). Man får då en alldeles fantastisk middag, och kan äta för ungefär tre personer! Bra att veta för dig som är ensamresande i Kina: äter du på restauranger där du inte kan kommunicera med språket är risken stor att du får in mat som räcker till flera personer. Detta till trots för att de ser att du är ensam vid bordet. De har av någon anledning svårt att kapa ner på portionerna så de anpassas till antalet gäster i sällskapet. Förbered dig för att bli nästan orörlig i ett par timmar efter din lunch eller middag!
Boende
Hur föredrar du att bo när du är utomlands? Är du av den sortens resande som endast ser boendet som ett ställe att sova några timmer varje natt? I så fall kan du boka in dig på något av stadens vandrarhem. Det kostar från cirka 35 kronor för en säng per natt i en sovsal. På vandrarhemmen kan du lätt hitta andra resande att samtala med i de gemensamma utrymmen, få nya vänner och förmodligen också sällskap på några utflykter till stadens sevärdheter.
Vill du däremot även kunna njuta av boendet efter dina långa dagar ute i på stadens gator? Då finns det hotell från cirka 250 kronor per natt (enkelt rum). Ett tips är at titta noggrant på de mest aktuella recensionerna innan du bokar hotell via Internet. Vad man får för pengarna i Kina är något helt annat än vad man får här hemma. Ett 2-3 stjärnors hotell är i vanliga fall mycket bekvämt, dock sällan med några speciella lyxiga tillägg. För detta måste du vara villig att betala lite mer för ditt rum.
Du hittar vad du vill ha oavsett smak och önskemål. Var bara tidigt ute med din bokning om du reser mitt i turistsäsongen som vanligtvis är under vår och höst i Beijing. Sommaren är ofta mycket varm och vintern kall. De senaste åren har klimatförändringarna påverkat Kina lika mycket som resten av världen. 2010 hade man den kallaste vintern i Beijing sedan 1951, och man hade även pågående snöstormar som stoppade 80 % av flygtrafiken under flera dagar. Var med andra ord beredd på att kunna stanna kvar några extra dagar om du åker på vinterhalvåret.
Ta sig runt
I Beijing tar man sig runt med antingen t-bana, buss eller taxi. T-banan byggdes om och utvecklades mycket inför OS i 2008. Den är ett mycket bra sätt att ta sig runt i denna vitt utbredde stad. Enkel biljett kostar bara 2 kronor. Du kan köpa två olika sorters t-bana kort. Korten dras i biljettavläsaren när du går in genom spärrarna till t-banan. Du måste även dra kortet när du lämnar t-banan då den aktuella biljettsumman dras från kortet vid detta tillfälle. När kortet är tomt kan du fylla på det vid nästa t-banestation du passerar. Du sparar mycket tid genom att köpa ett kort genom att inte behöva köa vid biljettautomaterna.
På kors och tvärs i staden går det bussar dagarna långa, från cirka 05.00 – 23.00. Dessa tider gäller för både bussar och T-banan. Bussarna är än billigare än T-banan. Det finns dock inga tidtabeller, men det brukar dyka upp en buss inom rimlig väntetid. Åtminstone på de mest populära rutterna. Du bör vara beredd att med gott mod bli väntande en god stund på någon hållplats om du tar dig utanför de mest trafikerade linjerna. Bussarna är oftast överfyllda. Räkna med att stå tät sammanpackad med alla kineser som skall ta sig till eller från arbetet. Det roliga med att åka buss är trots allt att det finns en möjlighet att kunna få syn på något av livet på gatorna du inte hinner inkludera i dina dagliga utflykter.
(Guiden under bearbetning. Mer info kommer inom kort)