Reseguide till Hongkong

Hongkong har sedan 1500 talet varit en hamnstad som var mycket viktig för Kinas export och import med andra länder. Hongkong intogs i början på 1840 talet av England och var en brittisk koloni ända fram till 1997 då den åter igen övergick i Kinas ägo. Under Englands tid så utvecklades Hongkong till en betydande plats för tillverkning av de senaste inom elektronik. När Kina åter igen fick kommunister vid makten 1949 utvandrade miljoner kineser till Hongkong och utvecklingen av Hongkongs industrier tog ordentligt fart och gjorde Hongkong till en av världens största tillverkare av hemelektronik, klockor, kläder och andra billiga produkter som snabbt exporterades över hela världen.

Hongkong byggde upp ett imponerande affärsimperium med god ekonomi och med ett företagsklimat som passade både företagare och anställda. Efter att Hongkong åter igen gått tillbaka till Kina drivs nu Hongkong som en Special Administration Region och får använda det ekonomiska system och den administration som gjorde Hongkong framgångsrik under de nästkommande 50 åren fram till år 2047.

Att ta sig runt i Hongkong är enkelt. Hongkong har ett väl utbyggt tunnelbanesystem och gott om bussar. Det finns även gott om taxibilar som snabbt och enkelt tar en runt i staden och mellan öarna till bra priser. I Hongkong finns också spårvagn och för färd mellan öarna finns ett flertal olika färjor.

Sevärdheter

Trots att Hongkong är en mycket tätbefolkad stad finns det ändå relativt gott om ströområden strax utanför staden. Här kan man uppleva tropiska miljöer och svindlande utsiktsplatser. Den absoluta bästa utsiktsplatsen är Victoria Peak. Här får man en enorm utsikt över hela Hongkong och även de små öarna ute i Sydkinesiska sjön. Man tar sig till platsen med bergbana, som det i sig är en upplevelse.

Inne i staden finns det gott om sevärdheter, ett värt att besöka är Ocean Park beläget på Hong Kong Island. Här finner man ett enormt nöjesfält som även huserar mängder av exotiska djur.

En historisk plats är Ten Thousand Buddhas Monastery. I detta tempel finner man över 10 000 buddhastatyetter men även ett flertal Buddha i naturlig storlek uppförda i rent guld. Ett besök här får en att andas in den buddistiska atmosfären som är många Hongkongsbors mentala styrkekälla.

Uteliv och mat

I Hongkong finner man all tänkbar mat man kan önska sig. Hongkong har ett utbud av Internationella restauranger som slår de flesta stora världsstäderna. Hongkongborna själva, som mest består av kineser, har förstås tagit med sig sin matkultur till Hongkong och här finns ett stort urval av olika soppor och nudelrätter. En populär maträtt som även de flesta turister gillar är Dim sum som är en billig maträtt och kan hittas och förtäras i stort i varje gatuhörn.

I Hongkong finner man även ett hett nattliv efter att solen har gått ned. Det finns gott om musikpubar och många diskotek. Den mest intensiva stadsdelen med mängder av uteställen finner man i Soho.  Här finner man allt från det senaste inom musiken till fashionabel jazz. Hongkong har även ett flertal restauranger och barer till sjöss där man på något romantiskt fartyg kan äta sin middag samtidigt som man har den vackra stadssiluetten i bakgrunden.


Ett besök på Hongkongs största marknad är även att rekommendera. Här finner man allt från kläder till elektronik till riktigt bra priser. Här börjar försäljningen under kvällen och pågår till långt in på natten.

Lämna en kommentar