Kina

Kina är ett stort och mäktigt land med massor av kultur och historia. Landet är världens tredje största och dess yta täcker nästan hela Europa. Landets invånare motsvarar också nästa en femtedel av befolkningen, 1 322 000 000 invånare.

Kina avgränsas av Gobiöknen och bergsområden i norr och Himalaya i söder. Kinas kuster går igenom Sydkinesiska havet, Östkinesiska havet och Gula havet. I landet finner man även de mäktiga floderna Huanghe, Gula floden, och Yangtze, Långa floden. I Kina finner man även världens högsta berg Mount Everest som sträcker sig 8 850 meter över havet.

Kinas kultur är en av världens äldsta. Redan för 4 000 år sedan utvecklade man ett samhällssystem. Kina står även för många av världens uppfinningar såsom porslin, kompassen, krut och papperet. Kina har under flera årtusenden varit ett kejsardöme.

Peking är Kinas huvudstad och även om man fortfarande håller på traditioner och kultur så har ett levande nöjesliv vuxit fram. I Peking hittar man många betydelsefulla tempel och platser.

Fakta

Huvudstad: Peking Språk: Kinesiska, mandarin Invånare: C:a 1 322 miljoner Valuta: CNY, 1 Yuán = 10 jiao eller 100 fen Tidsskillnad: +7 timmar Visum: Ja, visum söks på kinesiska ambassaden Vaccinering: Ja, det kan krävas vaccinering mot Gula febern. Kontrollera med läkare

Klimat

Kina har flera klimatzoner. I Sibirien i norra Kina råder svår kyla. I Söder ett ljummet klimat. Våren eller hösten är bästa tiden att besöka Kina då klimatet är behagligt. Under Kinas vinterperiod är det mycket kyligt och under sommaren mycket hett och fuktigt.

Boende

Boendet för turister i Kina är väldigt begränsat. I Kina finner man inga vandrarhem, pensionat eller campingplatser utan här erbjuds man enbart hotell i olika klasser. I storstäderna finns allt från mellanklasshotell till lyxklass. Utanför storstäderna är hotellen ofta av låg standard, men billiga.

Transporter

Buss och flyg

Det finns gott om stadsbussar i de större städerna. Dock är de ofta välfyllda och det kan vara svårt att förstå hur busslinjerna går. Långfärdbussar går mellan de större städerna men avstånden är mycket långa och bussarna komfort väldigt låg. I de fall man ska resa längre sträckor i landet rekommenderas inrikesflyget som flyger flera gånger om dagen till de flesta städer i Kina. Dock kan man behöva boka sina biljetter i god tid då det ofta kan vara fullt.

Tåg

Tåg är ett utmärkt transportmedel vid längre resor. Det finns gott om snabbtåg mellan de större städer och tågnätet är väl utbyggt till alla Kinas provinser.

Taxi

Taxi finns i alla städer men se till att avtala om priset innan färd. I Kina finns det även gott om cykeltaxi och motorcykeltaxi. De är mycket billiga och tar en fram till destinationen relativt smidigt.

Destinationer i Kina

Peking

Folkrepubliken Kina är så mångfaldig att det är rätt svårt att veta var man skall börja beskrivningen som riktas mot landets framtida besökare. …

Läs mer

Shanghai

Shanghai är den enskilt största staden i Folkrepubliken Kina, och därtill en av de största städerna i världen med en befolkning som överstiger 20 miljoner invånare. …

Läs mer

Hongkong

Hongkong har sedan 1500 talet varit en hamnstad som var mycket viktig för Kinas export och import med andra länder. …

Läs mer

Lämna en kommentar