Reseguide till Nairobi

Nairobi är huvudstad i Kenya, och dessutom dess största stad, med sina dryga tre miljoner invånare. Faktum är att Nairobi inte bara är stort i förhållande till Kenya – Nairobi är också en av hela Afrikas största städer. Nairobi är också en ekonomisk och kulturell knutpunkt, och en av värdens största handelsstäder. Nairobi är beläget i inlandet, ungefär i mitten av Kenya, vid floden med samma namn.

Staden i dess nuvarande form grundades först under de sista åren av 1800-talet, men platsen tros ha varit bebodd i mindre utsträckning sedan tidigare. Tack vare att staden byggdes på träskmarken finns inte samma kulturella arv i Nairobi som i många andra delar av Kenya, där världens första civilisationer en gång i tiden växte fram. Trots det hittar man Kenyas flesta museer och bästa gallerior just i Nairobi, och Nairobi är dessutom den mest populära destinationen i Kenya för turister.

Nairobi ligger i inlandet, där temperaturerna sträcker sig från cirka 10 grader till uppemot 25 grader, året om. Varmast är det under mitten av vintern och våren och sedan blir det lite svalare mot mitten av sommaren. Regn är mycket ovanligt under sommaren och vintern men mycket vanligt under våren och hösten.

Resa och boende


Besökare anländer med flyg till Jomo Kenyatta International, som ligger drygt en och en halv mil från centrum. Besökare rekommenderas söka visum i god tid före avfärd på ambassaden, men enklare turistvisum kan också utfärdas på flygplatsen mot en högre avgift. Från flygplatsen tar man sig enklast med taxi, och då bör man välja en seriös och stor taxifirma för att undvika att tvingas betala överpris.

Resenärer som vill se flera delar av landet kan också ta sig ganska enkelt från Nairobi till andra städer, såsom Mombasa, med inrikeståg. Flera busslinjer trafikerar också mindre städer, men komforten är låg och restiden lång.

Utbudet av boende i Nairobi är ganska stort, och alternativ finns i alla prisklasser. Skillnaderna i pris är stora, men så även standarden. Besökare kan med gott samvete välja ett lite mer exklusivt boende, såsom ett hotell med minst tre stjärnor och centralt läge, utan att det behöver kosta särskilt mycket.

Mat och dryck

Det finns många restauranger i Nairobi, och även om de flesta är enkla och serverar traditionella Kenyanska läckerheter, finns också ett flertal internationella restauranger. Den som söker etiopisk mat kan till exempel besöka Mesob på Ngong Road, och den som föredrar italienskt hittar sannolikt något som passar perfekt på Trattoria. 

Den som vill prova Kenyanska klassiker bör besöka The Carnivore vid Uhuru Gardens, en av Nairobis mest populära och exklusiva restauranger, med kötträtter som specialitet.

Trots sin relativt traditionella framtoning har Nairobi också ett generöst utbud av pubar, barer och klubbar. Många finns på eller i närheten av hotell medan andra finns i de mer centrala delarna av staden. New Florida Clubs på Koinange Street är känd för sitt välfyllda, pulserande dansgolv och Annie Oakley’s vid vandrarhemmet Milimani Backpackers är en av de mest populära pubarna.

Aktiviteter och sevärdheter

Kenya är ett land med stora kontraster, en rik historia och många städer där det nya och moderna möter det gamla och traditionella. Som en följd finns det nära nog obegränsat många sevärdheter såväl som aktiviteter, beroende på vad man är ute efter.

Många tycker att storheten med Kenya är dess djur och natur, och besökare kan ta en dagsutflykt till något av de flera naturreservaten eller nationalparkerna. Giraffer, elefanter, sällsynta växter och till synes oändlig ökenstäpp hör till vanligheterna. Den närmaste parken finns strax utanför stadens gränser och lockar med över ofattbara tusen olika arter, varav exempelvis 400 är olika sorters färggranna fåglar. I närheten av parken finns också Sheldrick Elephant Orphanage, som tar hand om föräldralösa elefanter. Ett besök ger garanterat upplevelser och minnen för livet.

Den som är mer äventyrslysten kan bege sig till Tana River, några mil utanför Nairobi, och spendera en dag i en kanot tillsammans med guide. Färden börjar i lugna vatten och slutar i de världsberömda vattenfallen i Thiki.

Konst- och historieälskare hittar också flera utställningar i Nairobi, såsom gallerian Nairobi Gallery ett stenkast från centrum, och nationalmuseet National Museum. Andra populära besöksmål är järnvägsmuseet Railway Museum och Uhuru Gardens, ett frihetsmonument som är omgiven av en stor och vacker park.

Lämna en kommentar