Reseguide till Mombasa

Mombasa är den näst största staden i Kenya, med sina dryga en miljon invånare, beläget vid kusten mot den Indiska Oceanen. Mombasa är inte bara en av Kenyas mest populära destinationer utan också en av dess viktigaste handelsstäder, tack vare dess hamn och läge.

I omvärlden är Mombasa förmodligen mest känd för sitt tropiska klimat, sin inbjudande och gästvänliga atmosfär och sina vackra, tidlösa stränder. Staden har också en mycket rik historia, och dess namn börjar figurera i historieböckerna under medeltiden, när de första handelslederna med Portugal upprättades. Hur länge dessförinnan som platsen varit bebodd är ännu okänt, men staden grundades formellt någon gång för cirka 1100 år sedan.

Dagens Mombasa är en stad där det traditionella och gamla möter det moderna och det nya. De flesta som besöker Mombasa gör det för att uppleva en spännande, unik kultur samtidigt som de kan sola, bada och njuta av god mat och dryck.

Mombasa är för det mesta ett väldigt solsäkert resmål. Regn är inte alltför vanligt under mitten av sommar och vinter men Mombasa får istället mycket nederbörd under mitten av våren och mitten av hösten.

Resa och boende

Besökare anländer till flygplatsen Moi International utanför Mombasa, i många fall med en mellanlandning på Nairobis flygplats Jomo Kenyatta International. Från Moi International tar man sig enklast vidare med taxi eller med eventuell buss som tillhandahålls av resebolag eller hotell.

Utbudet av boende i Mombasa är stort, men kvalitetsnivån är också väldigt varierande. Besökare kan hitta mycket enkla vandrarhem och exklusiva lyxhotell, men priserna är jämförelsevis låga och överkomliga i alla prisklasser. Det kan därför vara en god idé att passa på och välja ett boende i medelprisklass eller högre.

Mat och dryck

Den lokala matkulturen är inspirerad till stora delar av den afrikanska, den indiska och den sydost-asiatiska, och restauranger finns i i mångfald. En genomgående tråd oavsett tema är att de ofta är rätter som baseras på färsk fisk, skaldjur eller bläckfisk, tack vare närheten till havet. Besökare kan med fördel prova nya läckerheter varje dag, oavsett vad som faller i smaken.

Trots att Kenya är ett ganska traditionellt land har Mombasa, precis som Nairobi, ett pulserande uteliv. Pubar, barer och klubbar hittar man ofta i närheten av hotellområdena, inklusive några av Afrikas största dansgolv., såsom Tembo Disco vid Tembo Entertainment Plaza. Många värmer upp med lite god mat och dryck på Bavaria Beer Garden, en bar som går i Oktoberfest-tema, som ligger ett stenkast från Tembo Disco. Den som hellre svalkar sig med någon kall dryck i goda vänners sällskap än skakar loss på dansgolvet kan besöka Comfy Lounge, som också ligger i närheten av Tembo Disco.

Aktiviteter och sevärdheter

Tack vare en spännande historia och ett rikt kulturarv finns det en mängd sevärdheter i Mombasa. Fort Jesus, en medeltida fästning som idag tjänar som ett museum med utställningar om slaveri, är ett av de mest populära besöksmålen.

Gamla stan, Old Town, är den äldsta delen av Mombasa och passar utmärkt för en dagsutflykt. Besökare kan strosa runt i historiska och medeltida miljöer och ta en fika på någon av de många kaféerna eller äta lunch på någon av restaurangerna.

Bland stränderna är Diani Beach och Tiwi Beach att rekommendera. Den tidigare är en av de mest populära, och därmed också välfyllda, med utsökta stränder och skönt, klart vatten. Den senare är mera okänd och passar perfekt för barnfamiljer eller den som helt enkelt vill sola och bada avskilt.

Lämna en kommentar