Kenya

Kenya är en republik och ett medelstort land i Afrika, vid kusten till den Indiska oceanen och med grannländer som Etiopien och Somalia. Besökare beskriver ofta Kenya som ett exotiskt och tropiskt land, rikt på kontraster och med en spännande kultur. Mindre känt är kanske att Kenya är en av Afrikas största och snabbast växande ekonomier, och huvudstaden Nairoi anses vara en knutpunkt för handel i regionen. Nairobi är också ett kulturellt centra och den del av Kenya som de flesta besökare beger sig till.

Några av världens allra tidigaste civilisationer bodde i Kenya för tusentals år sedan, och redan dessförinnan var platsen bosatt sedan länge. Antropologer kallar ofta just Kenya för ”civilisationens vagga”, eftersom många tror att det var i Kenya som vår moderna historia började. Under lång tid livnärde man sig enbart på sin egna jordbruk, men under medeltiden började handeln att bli allt viktigare, och närheten till havet gjorde att Kenyas hamnar fick enormt stor strategiskt betydelse. Det kom inte att dröja länge innan området började koloniseras, något som i praktiken skulle fortsätta fram till mitten av 1900-talet. Inledningsvis var den politiska situationen instabil och flera kortare krig och många stridigheter följde. Under det senaste årtiondet har dock situationen stabiliserats och Kenya tar nu emot besökare med öppna armar.

Klimatet är tropiskt med vissa variationer mellan bergsområdena, kusten och fastlandet. Vid kusten sträcker sig temperaturerna från 22 till 30 grader, och i bergsområdena kan temperaturerna sjunka från 23 – 24 grader ända ned till 10 grader. På fastlandet pendlar temperaturerna mellan 24 och 35 grader.

Resa och boende

De flesta besökare anländer med flyg, och då vanligtvis till flygplatsen Jomo Kenyatta International i Nairobi eller Moi International i Mombasa. Besökare måste ha ett turistvisum för att beviljas inträde och bör söka visum i förväg, vilket görs på ambassaden i det egna landet. Visum beviljas dock regelmässigt på flygplatsen, mot en högre avgift, för resenärer från bland annat Skandinavien. Resenärer som planerar att resa ut ur landet, för att exempelvis besöka något av grannländerna, behöver införskaffa ett särskilt visum eftersom visumet slutar gälla vid utresa.

Resande inom Kenya kan göras med buss till de flesta medelstora städer och med tåg till de större städerna, såsom Nairobi och Mombasa. Inga tågförbindelser finns med något av grannländerna så det går alltså inte resa in eller ut ur Kenya med tåg.

Utbudet av hotell i Kenya är mycket stort, särskilt i de större städerna, och varierar från enkla vandrarhem till lyxiga hotell med fem stjärnor. Enklare boende håller för det mesta en mycket låg standard men kostar å andra sidan ofta mindre per natt än en genomsnittlig läskedrycksburk. Standarden är god i de högre prisklasserna, och även om prisskillnaden också är stor är boendet likväl mycket prisvärt. Besökare rekommenderas därför att välja ett lite mer exklusivt boende för att få ut mesta möjliga nöje av sin resa.

Mat och dryck

Till skillnad från den varierande kvaliteten på boendet i Kenya håller restaurangerna en genomgående hög kvalitetsnivå. Kenya anses ha några av de bästa restaurangerna i hela Afrika, och besökare kan se fram emot många lokala läckerheter såväl som internationella klassiker. Den lokala matkulturen har präglats till stor del av europeisk mat, under kolonialperioden, och senare av asiatiska kulturer.

Utbudet av pubar, barer och klubbar i Kenya är sparsamt, men det finns välbesökta dansgolv såväl som mysiga barer i de större städerna. Passa gärna på att prova det lokalt producerade, världsberömda rödvinet som serveras på de flesta större restauranger, ofta till mycket bra pris.

Aktiviteter och sevärdheter

De flesta som åker till Kenya gör det för att få lite omväxling, äta och dricka gott och ta del av en ny, spännande kultur. Många passar på att besöka något av Kenyas många naturreservat, där besökare kan beundra såväl stora elefanter som små, sällsynta och vackra blommor.

Kenya har också, i kuststäderna, närhet till långa och skönt sandiga stränder vilket gör att det går alldeles utmärkt att kombinera en kulturell semester med sol och bad några dagar.

Andra väljer att ta en guidad tur, ofta i form av en jeep-safari, till någon av de mindre byarna som finns över hela Kenya. I byarna har tiden på sätt och vis stått still, och byborna lever fortfarande på traditionellt jordbruk och djurhållning i sina slutna samhällen.

Destinationer i Kenya

Nairobi

Nairobi är huvudstad i Kenya, och dessutom dess största stad, med sina dryga tre miljoner invånare. Faktum är att Nairobi inte bara är stort i förhållande till Kenya – Nairobi är också en av hela Afrikas största städer. …

Läs mer

Mombasa

Mombasa är den näst största staden i Kenya, med sina dryga en miljon invånare, beläget vid kusten mot den Indiska Oceanen. …

Läs mer

Lämna en kommentar