Reseguide till Osaka

Osaka är en av de största städerna i Japan, beläget på Honshu, den stora ö som brukar kallas för det japanska fastlandet. Längs stadens yttre kanter rinner floden Yodo. Staden har under lång tid varit en ekonomisk knytpunkt och ett centra för den japanska handeln, och tillväxten är enorm. Det bor mer än två och en halv miljoner i själva staden men ytterligare ungefär en miljon arbetar i staden men bor utanför, tack vare att den vuxit så snabbt.

Historiskt sett har Osaka alltid varit en handelsplats, men hur länge platsen beboddes innan staden växte fram är oklart. Vad som är säkert är att folk har bott på platsen i mer än fem tusen år. Omkring tusen år före medeltiden var Osaka – som då gick under namnet Naniwa – huvudstad i det dåvarande imperiet. Det ekonomiska inflytandet avtog med tiden och istället blev Osaka en kulturell inspirationskälla, känd för bland annat sin teaterkonst. Det nutida Osaka etablerades först i slutet av 1800-talet, ungefär samtidigt som staden tilläts bedriva handel med utlandet, vilket också ledde till att Osakas ekonomi än en gång kom att blomstra.

Dagens Osaka är till största delen industrialiserat och modernt, samtidigt som det traditionella är välbevarat. I Osaka står skyskrapor med glasfasad sida vid sida med medeltida slott och palats, och konstruktionen av nya hus och byggnader pågår nästan dygnet runt. Osaka är en stad där man kan uppleva det klassiskt japanska samtidigt som man har nära till allt, från mysiga restauranger till bra shopping.

Klimatet är subtropiskt, vilket innebär ljumma vintermånader och en mycket varm och lång sommar. Regn är mycket vanligt under mitten av sommaren men mer sällsynt under sen höst, tidig vår och vinter.

Resa och boende

Besökare landar för det mesta på flygplatsen Kansai International, som ligger en bit utanför staden, eller i vissa fall på Osaka International, som trots sitt namn främst trafikeras av inrikesflyg. Från endera flygplats tar man sig enklast vidare med taxi eller expresståg, där taxi förmodligen är det smartaste valet för de flesta som besöker staden för första gången.

Osaka är en stor stad, så utbudet av tillgängligt boende är för det mesta stort. I Osaka kan man hitta allt från enkla vandrarhem till de berömda, men föga uppskattade, kapselhotellen där man i princip bor i en låda. Mest värde för pengarna får man i övre medelprisklass, gärna ett hotell som har eller motsvarar tre eller fyra stjärnor.

Mat och dryck

Osaka är känd i övriga Japan som hemvist för finsmakare, och invånarna tar därför också maten på allvar. Standarden är god, priserna låga och urvalet enormt. Klassiskt japanska rätter, gärna tillagad på färsk fisk eller bläckfisk, finns i överflöd och besökare kan se fram emot något nytt och välsmakande varje dag. En lokal specialitet är krabba, som man hittar bland annat på Kani Doraku i stadsdelen Chuo-ku.

Utelivet i Osaka är vibrerande året runt, dygnet runt, och oavsett om man söker en inbjudande liten bar eller ett pulserande dansgolv kan man hitta något som passar. Irländskt tema är på modet bland pubarna, och Blarney Stone Umeda i Sonezaki tillhör de mest populära. Bland de många nattklubbarna förtjänar Club Pure i Soemon-cho att nämnas, som är en av de mest eftertraktade, särskilt bland besökare.

Aktiviteter och sevärdheter

Staden har en lång, fascinerande och rik historia och ett spännande kulturarv som besökare med fördel kan ta del av. Ett besök till det medeltida Osaka Castle borde vara obligatoriskt, och lovar utöver en intressant historievandring och vacker, tidsenlig arkitektur också minnen för livet.

Den som vill djupdyka i historien kan besöka historiska museet i Chuo-ku, som har stadens största permanenta utställningar, eller templet Shitenoji i stadsdelen med samma namn. Templet har stått emot tidens tand på samma plats i över tusen år och och låter besökare nästan bokstavligt talat resa tillbaka i tiden för en stund till femhundratalets Japan.

I Shinsakai hittar man Spa World, vilket som namnet kanske ger en ledtråd om är perfekt för den som vill slappna av, ta det lugnt och bara njuta av livet en stund. På Spa World kan man ta ett dopp, antingen inomhus eller utomhus, och sedan luta sig tillbaka i en bastu. Föredrar man det kan man passa på att träna i deras välutrustade gym innan man sjunker ned i ett bubbelbad.

Lämna en kommentar