Reseguide till Verona

Verona är en medelstor stad i Italien och tillika det mest populära besöksmålet i den norra halvan av landet. Mest känt är Verona förmodligen för sin roll i Shakespeares ”Romeo och Julia”, men Verona erbjuder betydligt mycket mer än bara teater. Staden tros ha varit bebodd redan runt 500 år före vår tideräkning och blev en stad i sin nuvarande form under Romarriket. Eftersom platsen där Verona ligger genomkorsas av ett flertal större vägar var Verona tidigt en viktig handelsstad, vilket gjorde den till ett attraktivt mål i de många krig som präglade regionen vid den tiden. Under de senaste tvåtusen åren har Verona bytt ägare flera gånger och kom att tillhöra Italien först under slutet av 1800-talet.

Tack vare en lång och händelserik historia kan Verona i dagsläget erbjuda en fantastisk arkitektur, många välfyllda museer och en ovanligt inbjudande atmosfär. Vädret är också ofta uppskattat tack vare ett milt klimat. Temperaturerna sträcker sig inte sällan till omkring 25 grader under sommarmånaderna och faller på sin höjd till nollgradigt under vintermånaderna.

Resa och boende

Den närmaste flygplatsen är Catullo Airport som ligger lite drygt en mil från centrum i Verona. Besökare tar sig oftast vidare från flygplatsen med bussar, som avgår regelbundet och med ett högst överkomligt biljettpris. Biljetten köper du enklast ombord på bussen. För den som vill göra sig hemmastadd på hotellet så fort som möjligt går det givetvis också bra att ta en taxi.

Boendet håller en god men mycket varierad standard. Även om boendet i medelprisklass ofta ger ett bra värde kan boendet i lägre prisklasser hålla samma nivå, och omvänt – dyrare hotell erbjuder inte alltid ett mer exklusivt boende. Eftersom Verona besöks av miljontals turister varje år kan det vara svårt eller rentav omöjligt att hitta ett boende på plats om man inte bokat i förväg. Det är därför att rekommendera att boka boendet i samband med att resan bokas, för att försäkra sig om ett bra boende till bra pris.

Mat och dryck

Matkulturen i Verona utgörs till största delen av det traditionella italienska köket – välsmakande pastarätter, färsk fisk och köttgrytor är vanligt. Trots detta finns det också ett flertal restauranger som serverar mer internationella maträtter. Pizza är lite mer ovanligt i Verona än i övriga Italien men därutöver går det utmärkt att hitta allt från turkisk kebab till amerikanska hamburgare.

Utescenen i Verona är inte lika stor som i större städer, men den som vill svalka sig med en kall öl eller ett glas vin i solnedgången behöver inte oroa sig. De flesta barer och pubar återfinns i stadsdelen Piazza delle Erbe, men den som istället beger sig till Piazza Bra kan finna både ett och annat välbesökt dansgolv.

Aktiviteter och sevärdheter

Den tveklöst mest populära attraktionen i Verona är förmodligen ”Arena”, en välbevarad amfiteater från tiden då Verona tillhörde Romarriket. Utöver att vara välbevarad trots dryga 2 000 år på nacken är den också en av världens största amfiteatrar. Arena används än idag för utvalda kulturella händelser, främst opera, under sommaren. San Zeno Maggiore, en magnifik kyrka ett stenkast från Castellvecchio, är också väl värd ett besök. Kyrkan innehåller en mängd konstverk och utsmyckningar som alla är mycket välbevarade och ger besökaren en möjlighet att skåda tusen år tillbaka i tiden.

De som vill passa på och shoppa på resan kan med fördel besöka Via Mazzini, där man hittar det mesta, bästa och senaste från exklusiva italienska och internationella märken. Besökare som hellre vill göra ett litet fynd kan bege sig till Corso Porto Borsari eller Corso Santa Anastasia, som båda huserar lite mer blygsamma butiker.

Lämna en kommentar