Reseguide till Venedig

Många anser att Venedig är en av världens absolut vackraste städer. Det är också en romantisk stad och det är en hel del bröllopsresor som går till Venedig. Men den som har ett intresse av historia, kultur, shopping och kulinariska upplevelser har också mycket att hämta i staden. Venedig ligger i nordöstra Italien. De som bor i staden kallas för venetianer och de talar, förutom italienska, ett romanskt språk som kallas för venetianska. Staden ligger i och omkring en lagun, precis vid Adriatiska havets norra del. Venedig är en stad på vattnet, staden är nämligen byggd på miljontals träpolar av ek och alm som slogs ner i den sandiga och leriga jorden. Venedig och dem omgivande lagunen fick status som världsarv 1987. Ingen biltrafik tillåts i staden, förutom på vändplatsen Piazzale Roma. Istället får man ta sig runt i staden genom att gå eller ta båttaxi, vaporetto (vattenbuss) eller gondol. 

Resa och boende

De flesta besökare anländer till flygplatsen Marco Polo Airport. Ett mindre antal flygbolag trafikerar flygplatsen Treviso Airport. Från Treviso tar man sig vidare med buss, och biljetten kan köpas såväl i terminalen som av chauffören på bussen. Från Marco Polo Airport kan man ta sig vidare på flera sätt där buss eller taxi tillhör vanligheterna. Restiden är kort och biljettpriset för skyttelbussen är mycket lågt, så det finns sällan något behov av att anlita taxi. Ett mer udda, men trevligt, sätt att ta sig vidare är vattenbussen Alilaguna, som kostar lite mer och tar längre tid, men å andra sidan är ett utmärkt sätt att börja sin vistelse på. Båtturen tar lite mer än en timme men erbjuder också fantastisk utsikt och härlig atmosfär.

Utbudet av hotell i Venedig är stort men priserna är generellt sett höga. Det billigaste boendet utgörs av vandrarhem och det dyraste av femstjärniga hotell. Överlag brukar man dock kunna göra den bästa affären i medelprisklass, eftersom standarden är hög, och det är endast smärre skillnader i pris mellan ett enklare och ett mer exklusivt boende. Vill man vara någorlunda säker på att få ett bra boende till bra pris bör man boka boendet i samband med resan.

Mat och dryck

Utbudet av restauranger är även det stort, och företrädesvis är det traditionell mat som serveras i olika varianter. Genomgående håller maten god standard, men restaurangerna håller varierande kvalitet. Restaurangkulturen är också lite speciell i Venedig; att ta med sig maten istället för att äta i restaurangen kan göra stor skillnad i pris. Besökare bör också vara uppmärksamma på att många maträtter inte serveras till ett enhetligt pris utan efter vikt, vilket innebär att prislappen ibland bara blir ungefärligt.

Utbudet av pubar, barer och restauranger är bra i Venedig, men öppettiderna varierar. Klubbar tenderar att endast ha öppet under veckosluten medan barer och pubar ofta har öppet alla dagar i veckan. Några av Venedigs mest populära uteställen är Devils Forest Pub, en pub i traditionell brittisk stil, och den irländska baren Strada Nova. De flesta klubbarna återfinns i närheten av Campo Santa Margherita eller i Erbaria, i närheten av Venedigs universitet.

Aktiviteter och sevärdheter

Venedig har mycket att se och uppleva. Det finns gott om vackra kyrkor, palats, torg, broar och parker att besöka och även flertalet museer med olika inriktning. Ett tips är att bege sig upp till klocktornet högst uppe på kyrkan San Giorgio Maggiore, varifrån man kan insupa hela den vackra staden i ett enda ögonkast. De tre största sevärdheterna i Venedig är Markuskyrkan, Markusplatsen och Dogens palats. Palazzo Santa Sofia är en av de vackraste byggnaderna längs huvudkanalen. St mark´s Basilika är Venedigs huvudkatedral och ett mycket vackert exempel på bysantinsk arkitektur. 

Basilica di Santa Maria della Salute byggd under 1600-talet är också ett vackert byggnadsverk som ligger spektakulärt till i stadens utkant. Bron Ponte di Rialto, Suckarnas bro, har avbildats i åtskilliga filmer och vykort och räknas som ett måste vid ett besök i Venedig. Staden är också känd för sin festivaltradition, där den största festivalen är Venice Art Biennale som startade i slutet av 1800-talet. Under festivalerna bärs masker och traditionella vackra kläder och är man i staden vid tidpunkt för någon festival så är det en rolig och spännande upplevelse.

Lämna en kommentar