Reseguide till Turin

Turin är en idyllisk stad i den norra delen av Italien, och är dessutom med sina ca en miljon invånare en av Italiens största städer. Mest känd är Turin förmodligen för sin rika kultur och spännande historia men också för traditionellt vacker arkitektur. Mindre känt är att Turin under lång tid varit en av Europas mest inflytelserika och politiskt viktiga städer, för att inte tala om att Turin faktiskt varit Italiens huvudstad en gång i tiden.

Platsen där Turin ligger har varit bebodd i flera tusen år, även om staden som sådan grundades först omkring år noll i vår tideräkning. Ursprungligen växte staden fram runt omkring en av Romarrikets fästningar, och skulle förbli en del av Romarriket tills dess fall. I mer än 900 år, från omkring år 1000 och framåt, skulle Turin komma att bli såväl belägrat och ockuperat som annekterat i flera omgångar. Allt detta har givetvis satt sin prägel på Turins kulturarv och idag finns en mångfald museer, gallerior och inte sällan står nybyggda, moderna hus sida vid sida med hundraåriga byggnader.

Klimatet är också lockande, med temperaturer från några plusgrader under mitten av vintern till uppemot 25 – 30 grader under högsommar. Trots sin värme och sina många soltimmar har Turin inte ett ökenklimat, tack vare stora mängder nederbörd, som främst kommer under våren.

Resa och boende

Turin betjänas av flygplatsen Turin International, som ligger en och en halv mil från centrum. Mellan flygplatsen och Turin tar man sig enklast med expresståg, buss eller taxi. Restiden är ungefär 30 – 40 minuter oavsett vilket färdmedel man väljer. Buss är det smidigaste och billigaste, eftersom expresståget inte går till centrala Turin utan till en station i utkanterna av staden.

Utbudet av boende är generöst, med alternativ i alla prisklasser. Skillnaderna är dock inte alltför stora mellan det allra billigaste boendet och boendet i medelprisklass, trots stora skillnader i standard. Därför är det ofta en bra idé att inte enbart gå efter prislappen utan välja ett något bättre boende än det billigaste. Bokar man boendet i god tid före ankomst tenderar också priserna vara överkomliga i alla prisklasser.

Mat och dryck

Den lokala matkulturen är till stora delar densamma som i andra italienska städer på fastlandet, och besökare kan se fram emot färska pizzor gjorda på lokalt producerade ingredienser, såväl som utsökta pastarätter. Det italienska vinet och ostarna är också världsberömda, och de säljs överallt i Turin – smakrika och prisvärda.

Besökare som vill prova på italienska klassiker i modern tolkning kan med fördel besöka Ristorande Del Cambio i Piazza Carignano, och vill man ha något mer traditionellt är A Livella på Corso so Belgio ett utsökt alternativ.

Den som vill dricka ett glas med något svalkande dryck i sommarvärmen kan med fördel söka sig till någon av Turins många pubar eller barer. De flesta kaféer serverar dessutom som regel billiga och goda viner. Till de mest populära uteställena i Turin hör vinbaren Vinicola Al Sorij på Via Matteo Pescatore, pop-baren lab på Piazza Vittorio Veneto och krogen Zonk, med välbesökt dansgolv, på Via Bellezia.

Aktiviteter och sevärdheter

Tack vare sitt enorma kulturarv kommer besökare i kontakt med Turins härliga historia, oavsett var man befinner sig i staden. Den som vill dyka lite djupare i Turins historia kan dock besöka något av stadens många museer, gallerior eller historiska monument. Några höjdpunkter är den före detta synagogan Mole Antonelliana som numer är ett museeum och egyptiska museet på Via Accademia delle Scienze, som huserar inte mindre än ofattbara 30 000 autentiska föremål.

Strax utanför Turin finner man gallerian Castello di Rivoli, som erbjuder besökare magnifika permanenta och tillfälliga utställningar av samtida europeiska konstverk. St Johns katedral, Duomo di San Giovanni, är också väl värd ett besök, främst för att den världsberömda svepduken återfinns här, men också för att katedralen i sig är lika fascinerande som vacker. Åsikterna går isär om dukens äkthet, men enligt legenden så är det samma duk som Jesus kropp sveptes in i efter dennes korsfästning.

Lämna en kommentar