Reseguide till Rom

Rom är en av Europas äldsta och vackraste städer som grundades av Romulus 753 år före Kristus.  I denna stad, med c:a 2.8 miljoner invånare finner man idag mängder med sevärdheter, shopping, nöjen och avkoppling. Det finns något magiskt över Rom vilket gör att det passar alla, från romantiska äventyr, familjeutflykter till ett hektiskt nattliv. Detta är staden som gör skäl för uttrycket ”Alla vägar bär till Rom”, för Rom har varit ett välbesökt resmål sedan ett par tusen år tillbaka.

Till Rom kan man åka året runt. Under vinterhalvåret är det en medeltemperatur på c:a 12-13 grader, vilket innebär ett bra klimat för att besöka Roms kulturella sevärdheter, och under de varmaste sommarmånaderna ligger temperaturen på uppåt 28 grader.

Sevärdheter

Eftersom Rom har ansenliga kulturskatter i form av byggnader och stadsdelar så finns det en hel del sevärdheter att besöka. Ett absolut måste, när man besöker Rom första gången, är ett besök i Vatikanstaten. Vatikanstaten grundades 1929 och statschefen är den valda påven.

I Vatikanstaten kan man finna bland annat Sixtinska kapellet och Peterskyrkan. Två mycket välbesökta och uppmärksammade platser där man finner mängder av konstverk. Tänk på att vid besök av dessa sevärdheter krävs vårdad klädsel. Ett besök i Vatikanmuseet är också en upplevelse. I Vatikanstaten är det mycket turister så en bra planering och gott om tid rekommenderas vid besöket.

Andra sevärdheter i Rom är förstås Colosseum som är en jättelik amfiteater. På denna enorma arena utspelades gladiatorspelen, som kostade många gladiatorers liv. Precis bredvid ligger Forum Romanum, vilket består av en enorm utgrävning från antiken. Här finner man tempelruiner och gator av marmor. Denna plats var Roms affärsdistrikt där även politiska och religiösa makter delade rum.

Ett besök på Fontana di Trevi får man inte missa. Här finner man den stora fontänen som bland annat Anita Ekberg gjorde världsberömd i en av hennes filmer.

Vill man besöka världens vackraste torg ska man göra ett besök på Piazza Navona. Här finns mängder av vackra statyer och fontäner i en gemytlig miljö.

För den konst- och historieintresserade är ett besök i Museo di Roma som att komma in i himmelriket. Tiotusentals målningar, statyetter och mosaiker som visar på Roms historia från medeltiden fram till 1870.

Uteliv

Även om Rom inte främst är känt för sitt uteliv finns även här mängder av uteserveringar och barer. Efter klockan 22-23 kan man kan känna på det pulserande utelivet nere i stadsdelen Testaccio. Här finner man mängder av uteserveringar, pubar, musikbarer och diskotek. Även detta väl värt ett besök när man är i Rom.

Shopping

Rom är en shoppingstad där de stora modehusen flockas kring gatorna som börjar vid Spanska trappan. Här finns mode från de alla de kända Italienska modeskaparna. Här finner man även en del Second hand butiker där man kan göra fynd, med en mindre plånbok.

Mat

Rom är en internationell stad med mat från världens alla hörn. I Rom finner man enkla italienska restauranger till förstaklassrestauranger. Den Italienska maten är en smakupplevelse och man kan finna den även på torg och marknader. Ett besök på matmarknaden Mercato di Testaccio rekommenderas för den som vill inhandla sin mat. Här finner man mängder av italienska delikatesser i dess original-förpackning.

Lämna en kommentar