Reseguide till Rimini

Rimini är en medelstor stad i provinsen med samma namn, beläget vid kusten till det Adriatiska havet i Italien. I dagsläget är Rimini en viktig del av den italienska ekonomin och en av Europas mest populära resmål för sol och bad, men staden har också en lång och spännande historia.

Redan flera hundra år före vår tideräknings början grundades Rimini, ursprungligen som en romersk koloni med avsikten att etablera fotfäste i regionen, som vid tidpunkten var gallisk. Under sin tid i Romarriket växte kolonin till en större bosättning och staden växte fram runt de militära förläggningarna och försvarsverken. Hundratals år senare, under Romarrikets nedgång, erövrades Rimini från romarna.

Därefter skiftade kontrollen över staden gång på gång, i snabb följd. Rimini har tillhört många olika små och stora riken genom tiderna, ett händelseförlopp som i stort upphörde i mitten av 1100-talet när staden beviljades självständighet. Mot slutet av medeltiden och ända fram till 1800-talet kom åter nya skiften i makten och först 1860 blev Rimini slutligen formellt en del av Italien.

Klimatet är lika inbjudande som Rimini i övrigt, med varma sommarmånader och svala vintrar. Under mitten av vintern sjunker temperaturen ned till omkring 5 grader och under sommaren sträcker den sig uppåt 30 grader. Allra bäst är vädret under sen vår till tidig höst.

Resa och boende

Besökare anländer vanligtvis med flyg och då till Rimini International Airport som ligger lite mer än en halv mil från centrala Rimini. Mellan flygplatsen och hotellet tar sig de flesta med buss, ofta men inte alltid arrangerad av resebolaget eller hotellet. Reguljära bussar avgår regelbundet för den som inte har transfer arrangerad.

I egenskap av populär semesterort finns förstås ett gediget utbud av boende, och standarden är genomgående mycket god. Priserna är överkomliga i allmänhet men varierar också kraftigt beroende på läge och kvalitet. Det är därmed ofta billigare att bo lite mer avlägset eller i utkanten av staden men å andra sidan sätter det guldkant på tillvaron att bo på ett mysigt hotell vid strandkanten.

Mat och dryck

Matkulturen i Rimini är mångkulturell, men trots det mestadels traditionellt italiensk, givetvis med en stark tonvikt på färsk fisk tack vare närheten till havet. Fina restauranger finns lite var stans i staden, ofta precis vid strandkanten. En av de mer populära köttrestaurangerna finner man på Mantova i Riazzura di Rimini, och den går under namnet Yummy. Föredrar man pasta eller fiskrätter är Osteria dell’Accademia på Via Roma i Montegridolfo ett utmärkt val.

Utelivet är ständigt pulserande i Rimini. Barkulturen är särskilt stark, så det finns gott om valmöjligheter för den som vill avnjuta ett svalkande glas i goda vänners sällskap. Det finns desto färre stora nattklubbar, men vill man skaka loss på ett välfyllt dansgolvet kan Opera Marano på viale D’Annunzio vara värd ett besök.

Aktiviteter och sevärdheter

Rimini har en lång, rik historia och ett mycket imponerande kulturarv. De allra äldsta föremålen och byggnaderna härstammar från tiden under Romarriket och det finns ett flertal fina besöksmål. Triumfarken Augustus, döpt efter kejsaren med samma namn, och bron Tiberius, som spelade en viktig roll i den romerska historien, är några exempel.

Vill man fördjupa sig lite mer kan ett besök till något museum eller en galleria kanske vara en god idé. Museet Frederico Fellini, som återfinns på Via Clementini, brukar vara ett populärt val. Museet fokuserar på den italienska konstnären Fellini och blandar målningar med fotografier och andra konstformer. Föredrar man historia så kan della Cittá locka med en arkeologisk utställning i världsklass, inklusive massvis av föremål från flera olika romerska samhällen.

Lämna en kommentar