Reseguide till Pisa

I Toscana, som ligger beläget i västra Italien, hittar man staden Pisa som nog är mest känd för sitt lutande torn, vilket är uppsatt på UNESCO:s världsarvslista tillsammans med byggnadskomplexet Piazza dei Miracoli, som inbegriper katedralen och dopkyrkan och en mycket intressant medeltida stadsdel där man finner arkitektoniska mästerverk och en stor del av de 10 000 tornen från 1200 talet.

Pisa, som har c:a 90 000 invånare är en av Italiens äldsta städer, är även en viktig universitetsstad och här hittar man ett medeltida universitet med anor ända från mitten på 1300 talet. Staden är även födelseort för fysikern Galileo Galileis, som hade en stor påverkan på den vetenskapliga revolutionen. I Pisa hittar man även Europas äldsta botaniska trädgård.

I början av 1000-talet blev Pisa en av de dominerande städerna när det gällde sjöfart och handel . Redan under 1100 talet hade man blivit en maktfaktor och dess välde sträckte sig över en stor del av den Italienska kusten och öarna Korsika och Balearerna och Pisa utgjorde en viktig handelspartner för hela Medelhavsområdet.

Pisa ligger vid Arnofloden och området runt staden bjuder på många upplevelser för de som är intresserad av naturliv. Det finns även stränder kring Versiliakusten för den som önskar sol och bad. Man finner även flera intressanta byar och vingårdar i nära anslutning till staden.

Sevärdheter

Pisa är en stad som måste upplevas på plats. De historiska byggnaderna, de 1000 tals torn, den medeltida stadskärnan och de vackra trädgårdarna, som omsluts av den 10 km långa stadsmuren gör att man färdas nära 1000 år tillbaka i tiden. Sevärdheterna ligger på rad och det är aldrig längre än en promenad mellan dessa.

Ett absolut måste att besöka är byggnadskomplexen i Piazza del duomo där man finner den mäktiga domkyrkan, som stod klar i början på 1100 talet och som är byggd av vit marmor med färgade inkrustationer, katedralen och det berömda lutande tornet i Pisa, som tog 200 år att bygga och stod klar vilket påbörjades redan på 1100 talet och stod klar på 1300 talet. Skälet till att tornet lutar allt mer beror på att den uppfördes på för mjuk mark.
 
Ett besök på Universitet i Pisa som uppfördes på 1300 talet rekommenderas. Här finner man även Europas äldsta botanisk trädgård från år 1544.

Strax utanför Pisa uppenbarar sig det Toskanska landskapet och i området finns många pittoreska byar och vackra vingårdar som tillverkar exklusiva viner. Ett besök i Cinque Terre som består av 5 stycken små byar, även upptagna på UNESCO:s världsarvslista, är också ett måste för de som uppskattar mycket vackra omgivningar.

På båda sidor av Arnofloden sägs man hitta världens vackraste gator, Piazza delle Vattovaglie och Via San Martino. Här vimlar det av folk som träffas och umgås på någon av de mysiga restaurangerna eller barerna under kvällarna.

Shopping

Är man ute efter souvenirer så är området kring det lutande tornet den bästa platsen. Här finns mängder av stånd och butiker där man kan finna det mesta med kopplingar till Pisa.

Pisas största shoppinggator är Corso Italia och Borgo Stretto. På den sistnämnda ligger modebutikerna vägg i vägg och här finner man ett stort utbud av det mest exklusiva inom det senaste modet. Är man ute efter billigare och lite mer säregna produkter rekommenderas Corso Italia, där man hittar allt från souvenirer till second hand butiker.

Det finns även ett flertal antikmarknader i Pisa där man kan finna gamla och gedigna hantverk, marknaden ligger belägen bland annat på Via Santa Maria.

Lämna en kommentar