Reseguide till Milano

Milano är en stad som har en gedigen historia bakom sig. Efter att ha blivit erövrad vid ett flertal tillfällen efter stadens uppkomst under den keltiska perioden gjorde Napoleon I Milano till huvudstad i Kungariket Italien i 1805. Under den romantiska perioden var Milano ett center för både kompositörer, konstnärer och arkitekter. Detta framgår tydligt vid en genomgång av stadens turistattraktioner. Staden är, inkluderad förorter, idag EU’s femte störst stad med sina 4,345,000 invånare.

Sevärdheter

En av de viktigaste turistattraktionerna är ”Duomo di Cathedral”. Denna är den största gotiska katedralen i världen. Milano är mer eller mindre fylld med historiska byggnader trots att staden drabbades hårt av de allierades bombningar under andra världskriget. ”Santa Maria delle Grazie” är en annan kyrka du bör besöka. Här målade Leonardo da Vinci sitt mästerverk ”Den sista måltiden”. Ett dragplåster för alla konst- och historieintresserade besökare.

Det finns ett större antal museer att ta sig genom. Du som är tekniskt intresserad kanske vill använda några av dina värdefulla timmar på ”The National Museum of Science and Technology Leonardo da Vinci”? Leonardo da Vinci var inte bara en utmärkt målare. Han var vad man under renässansen kallade ett ”universalgeni”. Han var mycket begåvad även som forskare, arkitekt och ingenjör m.m. Skulle du däremot vara mer intresserad av musik kan du spendera timmar i ”Milan Museum of Musical Instruments”. Här hittar du runt 800, huvudsakligen, stränginstrument från tiden mellan 1500-talet fram till 1900-talet. Dessa kan du studera in i minsta detalj om du så önskar.

Mat och dryck

Ett måltid ute på en av stadens trevliga restauranger kan kosta från 300 svenska kronor. Vi pratar då om en trerättersmåltid, inkluderad vin, för en person. Traditionell milanesisk mat består av enkla och sparsamma ingredienser. Man startar med en antipasta, fortsätter med enkelt tillberedd fisk eller kött med tunt uppskurna  grönsaker. Var medveten om att du måste beställa till saker som bröd, grönsaker osv. På notan läggs det alltid till 15 %, och i tillägg till detta lägger man själv till 5 – 10 % som dricks beroende på hur bra servicen varit.

Förutom den traditionella italienska maten kan man hitta alla världens maträtter i denna internationella design- och modestad. Milano var den första staden i Italien där man kunna äta kinesisk mat ute på restaurang. Lunch däremot är i denna arbetsfokuserade storstad endast en nödvändighet. I centrum av staden finns det hundratals av små sandwichbarar, sk ”paninoteches”, i alla prisnivåer. Man tar sin sandwich i språnget till nästa uppgift på sin dagliga jobbagenda. Staden har rykte på sig om att vara mindre välkomnande mot resande. Orsaken till detta är dock förmodligen att alla har fullt upp med sina arbeten som är prio ett. Som besökare kan man dock sätta sig på någon trattoria, äta en god måltid, samtidigt som man studerar alla Milanobor där de springer runt som myror i en stack.

Shopping

Milano är en världskänd shoppingstad. Här är det alltid fokus på design och mode. Milanos trendiga varuhus är för några av världens bästa modedesigners deras kära hemmaplan. Här säljs exklusiva märken som Gucci, Armani, Versace och Zenga. Varje kläddesigner har egna boutiquer med fantastiskt utbud av sina senaste modekreationer. Priserna är skyhöga för vanliga resande, men ge inte upp hoppet! Det finns ett stort antal ”outlets”, där du kan hitta kända märken till rimligare priser. Kolla in gatan ”Via Montenapoleone” och du kommer hitta något i din prisklass. Eller ”Il Salvagente”, på ”Via Fratelli Bronzetti”.

Modekarusellen snurrar snabbare än arbetslivet i Milano och det som skapades igår är omodernt i dag! Detta är dock inget vi vanliga jordbor behöver bekymra oss om. Det roliga är att återkomma från sin storstadssemester med resväskan full av märkeskläder, skor och tillbehör, som vi kan visa upp för vänner och bekanta på nästa festliga arrangemang här hemma. Eller, har jag fel?

Du kan köpa kläder från alla kända kläddesigners speciellt billigt under utförsäljningarna som pågår under januari/februari och juni/juli. Varje söndag är det antikmarknad i staden. Du hittar marknaden, ”Antiques Market”, längsmed kanalen i Navigli sista söndagen varje månad (förutom juli). Det är bra kvalité på det marknaden har att erbjuda, så shoppa loss! Ta med dig något speciellt hem till din närmastes födelsedag eller hitta ett nytt objekt till din antika samling.

Boende

Milano är en förhållandevis dyr stad att semestra i. På boendesidan finns det olika alternativ som i alla stora städer. Man kan hyra en lägenhet nära centralstationen för två personer för cirka 800 svenska kronor. En liten, men mycket trevlig lägenhet. Ett utmärkt val om man vill ha lite privatliv och själv handla i billiga, färska råvaror på någon av stadens matmarknader som är öppna alla dagar förutom på söndagar. En flaska italienskt rödvin till en romantisk middag för två skulle också kanske vara av intresse?

På Internet kan du boka en säng på vandrarhem från cirka 150 kronor. Med tanke på att Milano har någon av världens mest kända modedesigners och försäljningen av deras exklusiva kläder, kan man hitta hotell som erbjuder sina gäster den yttersta lyx. Ett av dessa hotell är ”Hotel Principe Di Savoia”. Om man tycker pengarna brinner hål i fickan kan man spendera dem här på en historiskt nyinredd svit för cirka 8000 kronor för en natt.

Ta sig dit

Milano har två flygplatser, ”Milan Malpensa Airport” (MXP) och ”Linate Airport” (LIN). Den första är huvudflygplatsen och har både tåg och bussar som interagerar med Milano. Tåget tar ca 40 minuter in till Milanos centrum, ”Milano Cadorna Station”. Bussarna avgår varje 20 min och tar cirka en timme till ”Milano Central Station”. Enkel bussbiljett kostar ca 75 kronor för en vuxen. Skulle du ankomma via Linate Airport går det bussar även härifrån. Här kostar en enkel biljett ca 130 kronor.

Väl, nu kan vi bara önska dig välkommen till Italiens största och mest spännande mode- och designstad, Milano.Glöm inte ta med en bra cityguide så du inte missar någon av de värdefulla historiska turistattraktionerna staden har att bjuda på!

Lämna en kommentar