Reseguide till Catania

Catania är en medelstor italiensk stad vid Siciliens östra kust, känd för sin rika historia och vackra miljö. Trots att staden är mindre berömd än många andra utanför landets gränser är Catania en av Italiens viktigaste kulturella och ekonomiska centra. Allt fler resenärer har på senare år upptäckt Catanias skönhet, men turism är bara en liten del av vad som får staden att snurra. Som en av Italiens mest moderna städer är Catania hemvist åt merparten av landets största IT- och tjänsteföretag.

När staden grundades är okänt, men redan för nära tre tusen år sedan förekommer platsen i historieböckerna, och var redan då ett för sin tid modernt och välutvecklat samhälle. Ursprungligen var Catania en grekisk koloni, och kontrollen över staden skiftade frekvent före vår tideräknings början och vid flera tillfällen under stadens långa historia. För drygt två tusen år sedan var Catania en del av Romarriket, senare tillhörande det spanska imperiet, och införlivades först under sent 1800-tal med det förenade Italien. Friden blev dock kortvarig eftersom världskrigen följde kort därefter, och Catania drabbades hårt.

Tillväxten och moderniseringen kom på allvar först efter mitten av 1900-talet, och trots ett flertal finansiella kriser har Catania fortsatt att växa. Mot slutet av 1900-talet hade Catania också etablerat sig som ett uppskattat och populärt resmål, såväl inrikes som för utrikes resenärer. 

Klimatet är typiskt för regionen med temperaturer från 10 grader under vintern till uppåt 30 grader under sommaren med ett genomsnitt kring strax under 20 grader året runt.

Resa och boende

Besökare anländer först till flygplatsen, som delas med Palermo och ligger ett par mil från centrala Catania. Flygbuss avgår två gånger per timme under dagen och för den som anländer nattetid eller som inte har tid eller lust att vänta finns det som regel ett flertal taxibilar att välja mellan.

Utbudet av boende i Catania är inget mindre än enormt med tanke på stadens ringa storlek, men standarden är också högst varierande. De enklaste rummen kan man hitta för en spottstyver men för att vara säker på att få god standard på sitt boende är ett lite mer exklusivt hotell att rekommendera. Dessa ligger i ungefär samma prisklass som de svenska hotellen, vilket är överkomligt men också avsevärt mycket dyrare än det allra billigaste boendet i Catania.

Mat och dryck

Den italienska matkulturen är känd världen över, och Catania är inget undantag. Stolthet, traditioner och noggrannhet är ledord och även enklare restauranger serverar välsmakande klassiker till bra pris. Lokala specialiteter inkluderar ofta pasta, hästkött eller äggplanta. Besökare som vill prova lite olika läckerheter kan med fördel besöka Sicilia In Bocca på Via Beato Cardinale.

Utelivet i Catania är pulserande året runt, men tenderar att fokusera mer på pubar och barer under vintermånaderna. Under sommarhalvåret är dansgolven välfyllda och utbudet av klubbar desto större, såsom Barrique på Via S. Guliano, som är känd för moderna och sköna live-tolkningar av italienska favoriter.

Aktiviteter och sevärdheter

Det finns mycket att se och göra i Catania, och bara att strosa runt i de äldre delarna av staden kan vara en upplevelse i sig. Här kan man äta och dricka gott i en inbjudande, härlig atmosfär och enkelt släppa vardagens stress. Tack vare det rika kulturarvet finns också mycket godbitar för den med intresse för konst och historia, exempelvis den välbevarade gamla katedralen Duomo. Längs gatan med samma namn hittar man också de traditionella marknaderna, och även om besökare kanske inte vill köpa färsk fisk så är ett besök likväl minnesvärt.

Lämningarna från Romarriket återfinns lite varstans i och utanför staden, men ett särskilt populärt besöksmål är Piazza Stesicoro, där man hittar stadens flera tusen år gamla amfiteater.

Mer äventyrssugna besökare kan bege sig ut på en enklare expedition till vulkanen Mount Etna, givetvis med guide. Att ta sig till toppen och få vulkanens historia berättad längs vägen ger garanterat minnen för livet – för att inte tala om unika fotomöjligheter.

Lämna en kommentar