Reseguide till Cagliari

Cagliari är huvudstad i den Italienska provinsen och ön Sardinien, som ligger en bit från det Italienska fastlandet. Staden är för många förmodligen synonymt med Sardinien, eftersom Cagliari är dels ett populärt resmål och dels en ekonomisk och kulturell knytpunkt.

Hur länge Cagliari har varit bebott är det ännu ingen som vet, men mängder av lämningar har hittats som kan dateras tusentals år tillbaka i tiden. För omkring 2500 år sedan fanns redan utvecklade samhällen på ön, och några hundra år före vår tideräkning tar sin början utspelade sig stora slag om ön. Den var nämligen en väldigt viktig plats för handelsresande mellan Europa och Afrika, och dess hamn hade en väldigt viktig strategisk roll. Under en period ockuperades Cagliari av Kartaga, och senare inlemmades det i Romarriket. Faktum är att, trots att Cagliari betraktades som självstyrande även under Romarriket, många romerska härledare och politiker bosatte sig där.

Efter Romarrikets sönderfall kom stridigheterna att fortsätta, och Cagliari anfölls, ockuperades och belägrades gång efter gång från medeltiden ända fram till 1900-talet. Under andra världskriget bombades också Cagliari kraftigt, och ockuperades av såväl Tyskland som senare de allierade. Efter kriget byggdes staden upp snabbt igen, och de stora delar av befolkningen som flytt staden när konflikterna var som värst strömmade snabbt tillbaka. Inte långt därefter började turister upptäcka den tidigare ganska okända paradisön och tillväxten slog nya rekord.

Dagens Cagliari är en rustik och pittoresk, men samtidigt välutvecklad och modern, medelstor stad. I Cagliari är det alltid nära till den stora stadens bekvämligheter men atmosfären är också inbjudande och gästvänlig. Även klimatet är attraktivt, med mild och torr vinter och varm, solig sommar. Temperaturerna sträcker sig inte sällan uppåt 25 – 30 grader under sommarhalvåret och sjunker sällan under 10 – 15 grader under vintern.

Resa och boende

Resenärer anländer till flygplatsen Cagliari Elmas, som ligger en bit från själva staden. Till centrala Cagliari tar man sig enklast med taxi, även om det finns en bussförbindelse som dock är något begränsad.  Ett flertal taxibolag trafikerar sträckan och man behöver som regel inte boka i förväg.

Utbudet av boende är relativt stort. Standarden på hotellen är överlag mycket god och det finns ett flertal hotell med fyra och fem stjärnor, vilket också återspeglas i priset. Det finns också ett fåtal enkla hotell och vandrarhem, men dessa tenderar att hålla en lägre standard, har sämre läge och är ofta fullbokade under högsäsong. Resenärer som är väldigt prismedvetna kan om möjligt istället överväga en sista-minuten resa.

Mat och dryck

Färsk fisk är en lokal specialitet, och serveras överallt i Cagliari, men det finns också andra bra alternativ. I äkta italiensk tradition är man stolt över och noggrann med maten, så även enkla restauranger kan erbjuda välsmakande överraskningar. Den lokala pizzan anses rentav vara en av de bästa i världen, och de medelhavs-inspirerade salladerna är för det mesta också i världsklass.

Utelivet i Cagliari är inte lika pulserande som i de större städerna på det Italienska fastlandet. Kafékulturen är stark på Cagliari och istället för att trängas på fulla dansgolv tar många istället ett glas rött på något av de många kaféerna eller krogarna. Det finns också ett flertal barer vid strandområdena, och de större hotellen har som regel egna barer och ibland klubbar. Besökare som vill skaka loss kan under högsäsong med fördel besöka distriktet Stampace, där de flesta klubbarna återfinns.

Aktiviteter och sevärdheter

Det finns mycket att se och göra på Cagliari, men en av favoritaktiviteterna hos besökare är förmodligen att lapa sol på de mjuka, långa stränderna. Vattnet är behagligt varmt under sommaren och stränderna är ofta så pass stora att man inte behöver trängas. Många hotell har egna stränder, men det finns också större strandområden, delvis de som är öppna för allmänheten och de som kostar en liten slant för inträde. De senare har ofta ett flertal fina restauranger och barer bara ett stenkast från solstolen. Det största strandområdet heter Poetto Beach och ligger en bit från centrala Cagliari, men är väl värd en eller flera dagsutflykter.

Vill man bara vandra runt i historiska miljöer och insupa kulturen, och kanske ta en god kopp nybryggt kaffe på färskmalda bönor, kan man besöka den äldsta och mest välbevarade stadsdelen, Old Town.

De som vill djupdyka i Cagliaris historia kan besöka fästningen Bastione San Remy, som under lång tid spelade en viktig roll i öns försvar och därmed historia, eller den tusen år gamla kyrkan Basilica di San Saturnio.

Lämna en kommentar