Reseguide till Alghero

Alghero är en medelstor kuststad i den italienska provinsen Sardinien. I dagsläget är Alghero främst känd för sina magiskt gyllene stränder och sin goda mat, men staden har också en rik och spännande historia. 

Platsen tros ha varit bebodd i tiotusentals år men själva staden grundades i egentlig mening först omkring år 1100 och då som en befästning. Tack vare ett strategiskt geografiskt läge var Alghero ett attraktivt mål för andra länders krigsmakter, och kontrollen över Alghero har också skiftat många gånger genom historien. Under lång tid tillhörde Alghero till exempel Spanien, och blev åter en del av nuvarande Italien först i början av 1700-talet. Alghero har också blivit inblandad i många stridigheter genom åren och bombades kraftigt under världskrigen. Som ett resultat har Alghero ett rikt, mångkulturellt historiearv och ett flertal historiska sevärdheter.

Under 1950-talet började turister upptäcka Alghero, och idag är det det mest populära besöksmålet i hela Sardinien. Klimatet är också lockande, med temperaturer från ca 10 grader under vintern till uppåt behagliga 30 grader under sommaren.

Resa och boende

De flesta besökare anländer till Algheros egna flygplats, Airport Alghero. Därifrån tar man sig enklast vidare med buss eller taxi. Bussarna avgår en gång per timme från flygplatsen till Algheros centrum. Taxibilar finns som regel också att tillgå dygnet runt, och kön börjar direkt utanför ankomstterminalen.

Utbudet av boende är stort och boendet håller överlag en god nivå. Kvaliteten stämmer för det mesta överens med prislappen, och de flesta besökare väljer ett boende i medelprisklass, vilket tenderar att ge mesta möjliga värde för pengarna. Det finns inga större prisskillnader mellan ett boende nära stranden och ett i gamla stan, så besökare som vill sola och bada kan med fördel välja ett strandnära boende.

Mat och dryck

Den lokala matkulturen är till största delen traditionellt italiensk, men som i övriga Sardinien också till stor del fokuserat kring havets läckerheter. Krabba, ofta serverad i sallad, och fiskrätter är vanligt. Utbudet av restauranger är stort, särskilt i närheten av stranden, vilket gör det enkelt för besökare att hitta en passande restaurang och prova något nytt varje dag. Utbudet av internationella maträtter är mer begränsat.

Utbudet av pubar, barer och nattklubbar är stort i Alghero. Pubar och barer återfinns som regel på hotellen, i centrala delarna av gamla stan och i närheten av stränderna. De flesta restauranger och kaféer serverar såväl öl som lokalt producerade, billiga och välsmakande vinsorter. De som vill avnjuta någon svalkande dryck i gott sällskap med fin utsikt beger sig helst till hamnen, och de som hellre skakar loss på ett välfyllt dansgolv bör besöka Lungomare Valencia.

Aktiviteter och sevärdheter

Alghero är främst ett resmål för besökare som vill sola, bada och äta och dricka gott i en avkopplande miljö, men om man tröttnar på stranden så finns det gott om alternativ. Katedralen Alghero Cathedral och kyrkan St Francis är två exempel på unik och enastående arkitektur, och båda förtjänar ett besök. Många väljer också att ta en långpromenad längs vattenlinjen i de äldre stadsdelarna, där de femhundraåriga stadsmurarna ännu tronar.

En helt unik sevärdhet är Neptunus grotta, som ligger strax utanför stadsgränsen. Grottan ligger en dryg meter ovanför havsnivån, är välfylld med enorma stalaktiter och belyst i olika färger, vilket garanterar besökarna minnen för livet.

Lämna en kommentar