Reseguide till Tel Aviv

Tel Aviv är den näst största staden i Israel och ett av dess mest populära resmål. Tel Aviv grundades som egen stad år 1909 och har därefter utvecklats i otrolig fart till att bli en av av Israels mest framträdande handelsstäder. Många av Israels största företag och myndigheter finns i dagsläget i Tel Aviv och staden kallas ofta för ”den globala staden” tack vare den stora mängden besökare. Ett annat smeknamn som Tel Aviv har fått under senare år är ”staden som aldrig sover”, något som beror på att staden är nästan lika pulserande nattetid som dagtid. Butiker, klubbar, restauranger – oavsett vad man söker finns det nästan alltid något som är öppet.

Bland turister är Tel Aviv förmodligen främst känd för sitt uteliv och sina lockande, sköna stränder. Men trots att staden är ganska ung har den en rik historia vilket innebär att det finns goda möjligheter att hitta något att göra om man tröttnar på sol och bad. Klimatet i Tel Aviv är inbjudande varmt och soligt. Temperaturerna ligger i genomsnitt på dryga 10 – 15 grader under vintern och kring 25 grader under sommaren, med toppar på kring 30 – 35 grader.

Resa och boende

De flesta besökare anländer till Ben Gurion International Airport, som ligger i närheten av Lod. Besökare kan ta sig vidare till Tel Aviv med tåg, hyrbil eller taxi. Tåget är det billigaste alternativet men priset är överkomligt, och det går snabbare, med taxi. Tar man sig till Lod kan man dock ta en buss därifrån.

Boendet i Tel Aviv är högst varierande, både vad gäller pris och standard. I de lägre prisklasserna återfinns enkla vandrarhem och i de högre prisklasserna exklusiva, femstjärniga hotell. Det finns därmed ett stort utbud av alternativ, men vill man vara säker på att få ett bra boende till bra pris bör man boka boendet när man bokar resan. Eftersom Tel Aviv genomströmmas av affärsfolk, och ett stort antal mässor hålls i staden, kan det dessutom ibland vara svårt att hitta ett boende alls om man inte bokar i förväg.

Mat och dryck

Matkulturen i Tel Aviv är lika internationell och global som resten av staden. Det är därför oftast lika lätt att hitta italiensk pizza som japansk sushi. Traditionell Israelisk mat tillhör husmanskosten och serveras därför främst i snabbmats-restauranger – ett billigt men välsmakande sätt för besökare att prova på lokala specialiteter som falafel eller hummus. Det finns givetvis också ett flertal restauranger som erbjuder traditionell mat i mer exklusiv tappning, exempelvis Cordelia och Orca i centrum.

Tel Aviv är en av de mest liberala städerna i Israel och gör också skäl för sitt smeknamn när det gäller utelivet. Pubar och barer har ofta öppet dygnet runt eller nästintill, och dansgolven är välbesökta under nattens alla timmar. Inte sällan har barer och klubbar samlats nära intill varandra, som i hamnen (Tel Aviv Seaport) och Ben Yehuda St. där den tidigare erbjuder flest dansgolv och den senare stadens mest populära pubar.

Aktiviteter och sevärdheter

Besökare får inte missa ”Old Jaffa” – gamla stan – som är berömd från såväl religiösa skrifter som för shopping av mer ovanliga saker. Den som vill ta imponerande fotografier på resan kan besöka Azriely Lookout i centrala Tel Aviv för att få en oslagbar utsikt, 200 meter ovanför marken. Bland stadens mer populära museum kan nämnas Tel Aviv Museum of Arts, stadens största konstmuseum, och Bialik Square; ett historiskt torg som omgärdas av ett flertal historiska och arkitektoniska museum.

Lämna en kommentar