Reseguide till Jerusalem

Jerusalem är huvudstaden i Israel och dessutom dess största stad sett till både yta och befolkning. Mest känd är Jerusalem förmodligen för sin religiösa betydelse eftersom staden har en central roll i flera av världens största religioner. Enligt den kristna Bibeln var det till Jerusalem som Jesus fördes efter sin födsel, och även platsen där han tros ha lämnat jordelivet. Enligt Islamisk tro var det här som profeten Mohammed påbörjade sin resa till himlen. För judar har Jerusalem varit en helig plats ända sedan kung David förklarade den till huvudstad i sitt rike för mer än tio tusen år sedan.

Tack vare en oslagbart rik historia återfinns mängder av historiska byggnader, monument och föremål i staden vilket gör den till ett nästan obligatoriskt resmål för historieintresserade. Jerusalem är dessutom en stad med ett pulserande nattliv, vilket säkert har bidragit till att den attraherar besökare i alla åldrar.

Klimatet i Jerusalem kännetecknas av värme och sol. Regn är sällsynt och temperaturerna sträcker sig inte sällan uppemot 25 – 30 grader under sommaren. Under vintern kan temperaturen falla till nedåt ca 10 grader. Allra behagligast är temperaturen under tidig höst eller sen vår, eftersom temperaturerna ofta är mycket höga under högsommar.

Resa och boende

De flesta besökare anländer via flyg till Ben-Gurion International som ligger i närheten av staden Lod. Det enklaste sättet att ta sig vidare från flygplatsen är med taxi. I vissa fall kan det finnas passande bussar, men det är ovanligt. Några tågförbindelser finns inte heller från flygplatsen. Besökare bör också ha i åtanke att säkerhetsnivån på flygplatsen är mycket hög och det kan ofta vara svårt att beviljas inträde om man har stämplar i passet från vissa av de Arabiska grannstaterna som Israel har kyliga relationer med.

Boendet i Jerusalem håller mycket varierande standard och priser. Det finns enklare vandrarhem och mer exklusiva hotell och utbudet är mycket stort. En högre prislapp betyder dock inte nödvändigtvis att standarden är högre, så det kan vara en bra idé att boka boendet samtidigt som resan bokas för att försäkra sig om standard till bra pris.

Mat och dryck

Tack vare sin status som helig stad har folk från alla världens hörn och kulturer samlats i Jerusalem, något som verkligen märks i matkulturen. Mest populärt är ännu traditionell Israelisk och Arabisk mat, men även Etiopisk och Europeisk mat serveras ofta och mycket. Besökare kan med fördel prova något nytt varje dag, och prova gärna klassiker som hummus och färsk fallafel.

Utelivet i Jerusalem imponerar på de flesta med sitt nästan obegränsade utbud, höga kvalitet och stor variation. Jazzklubbar, pubar, barer, dansgolv – det finns kort sagt något för alla smaker. Bland de mest populära återfinns nattklubben Haoman på gatan med samma namn, baren Izen på Dereh Beit Lehem och Stardust på Rivlin, Jerusalems äldsta och mest anrika pub.

Aktiviteter och sevärdheter

Utbudet av sevärdheter i Jerusalem är obeskrivligt stort. Några av de mest oförglömliga är förintelsemuseet Yad Vashem, nationalmuseet The Israel Museum, moskén Al-Aqsa och berget Zion. Moskén Al-Aqsa återfinns i gamla stan tillsammans med ett stort antal andra minnesvärda sevärdheter och ett besök dit rekommenderas starkt.

Lämna en kommentar