Israel

Israel är en republik i västra Asien som gränsar LibanonSyrien, Jordanien, Egypten och Gaza. Staten Israel har en betydligt kortare historia än själva landet; Israel blev en självständig stat så sent som år 1948. Dessförinnan tros landområdet där Israel idag ligger ha varit bebott i ca 50 000 år, men landet dyker upp i historieböckerna först ca 1000 år före vår tideräknings början, då som en del av Romarriket. Före frigörelsen 1948 tillhörde Israel i praktiken Storbritannien efter att ha erövrats under det första världskriget. Efter frigörelsen har Israel varit föremål i ett flertal stridigheter och kortare krig med närliggande stater och landets gränser har förändrats något från tid till annan. I dagsläget råder fred, med undantag för stridigheterna i och kring Gaza. Förutom Gaza är alla delar av Israel öppna för turister och anses överlag vara ofarliga att resa till. Israel är en del av det som brukar kallas för ”det heliga landet”, ett område som anses heligt inom alla de Abrahamska religionerna, och ett självklart resmål för de som är intresserad av religion eller historia.

Klimatet i Israel varierar kraftigt beroende på var man befinner sig, särskilt under vintermånaderna. Det är inte ovanligt med stora mängder snö i bergsområdena och med täta regnmoln över kuststäderna. Under sommarmånaderna är dock regn sällsynt och temperaturerna ganska höga.

Resa och boende

Det är överlag enkelt att resa till Israel från Europa och tillbaka, men det kan ibland vara svårt att beviljas inträde om man reser från någon av grannländerna. Likaledes kan det uppstå problem om man reser från Israel till något av grannländerna. Trots att Israel och flera av grannländerna, t.ex. Egypten, formellt sett har skrivit under fredsavtal är ländernas relationer ännu ganska kalla. I de områden där konflikter och stridigheter förekommer (t.ex. Gaza) är besökare generellt sett inte tillåtna.

Standarden på boendet är överlag bra och utbudet är stort. Det går som regel lika bra att hitta ett billigt vandrarhem som ett femstjärnigt hotell i, eller i närheten av, de större städerna. Det stora utbudet innebär dock också att kvalitet och pris kan variera kraftigt, så det är en god idé att boka boendet samtidigt som resan för att försäkra sig om att få ett bra boende till bra pris. Maten som serveras på de flesta hotell är som regel Kosher vilket innebär bland annat att skinka inte serveras i någon form, och mejeriprodukter kombineras aldrig med köttprodukter.

Mat och dryck

En stor majoritet av befolkningen är judar, men en stor del av dessa har immigrerat från andra länder och kulturer, främst efter andra världskriget, vilket innebär att Israel blivit ganska mångkulturellt. Detta gäller också den lokala matkulturen, som kan sägas vara en unik och välsmakande blandning av traditionella Kosher-rätter, japansk sushi och amerikanska hamburgare.

I de större städerna är de ganska enkelt att hitta såväl internationella som Israeliska vin- och ölsorter. Kvaliteten är överlag mycket god och priset överkomligt. Pubar och barer förekommer över hela Israel, men nattklubbar och dansgolv återfinns främst i de större städerna.

Aktiviteter och sevärdheter

De flesta besökare passar på att besöka något av Israels många museum, monument och gallerior. Shoppingen är också mycket bra i de större städerna och besökare kan göra ett och annat fynd, inte minst vad gäller det inhemska vinet. Den mer äventyrlige kan bege sig på en guidad tur från Nazareth till Kapernaum längs vad som kallas för ”Jesus Trail”; en tur som passerar många kristna historiska besöksmål. Givetvis är också den världsberömda klagomuren, de många synagogorna och Hebrew University självklara besöksmål för turister som befinner sig i närheten. De flesta religiösa platser är öppna för besökare, men det förväntas då också att besökare följer de traditionella sederna med att ha en heltäckande klädsel och inte visa ben, axlar och armar mer än nödvändigt. 

Destinationer i Israel

Tel Aviv

Tel Aviv är den näst största staden i Israel och ett av dess mest populära resmål. Tel Aviv grundades som egen stad år 1909 och har därefter utvecklats i otrolig fart till att bli en av av Israels mest framträdande handelsstäder. …

Läs mer

Jerusalem

Jerusalem är huvudstaden i Israel och dessutom dess största stad sett till både yta och befolkning. Mest känd är Jerusalem förmodligen för sin religiösa betydelse eftersom staden har en central roll i flera av världens största religioner. …

Läs mer

Lämna en kommentar