Reseguide till Reykjavik

Reykjavik är huvudstad i Island, och dessutom dess största stad med sina ca 200 000 invånare. Reykjavik ligger i den södra halvan av Island och är byggd längs efter Faxefjorden. Platsen där Reykjavik ligger tros ha varit bebodd i över tusen år, men staden grundades i egentlig mening först för omkring trehundra år sedan. Staden blev redan tidigt Islands mest framstående handelsstad, något som bidrog till en mycket snabb ekonomisk utveckling. 

Dagens Reykjavik lockar besökare tack vare mjuka kontraster mellan den moderna staden och den välbevarade naturen. I stadskärnan blandas nybyggda designerhus med hundraåriga byggnader, och traditionen med att måla husen, inklusive taken, i starka färger lever kvar och bidrar till det vackra sceneriet.

Klimatet är också inbjudande och behagligt, med mild vinter och sval sommar. Temperaturerna sträcker sig från nollgradigt under högvinter till omkring 13 grader under mitten av sommaren.

Resa och boende

Nästan alla besökare som anländer gör det i regel till Keflavik International Airport som ligger dryga 5 mil från Reykjavik, men enstaka flygbolag trafikerar också Reykjavik Airport som ligger i själva staden. Från Keflavik tar man sig enklast vidare med flygbuss. I vissa fall, om boendet är mer avlägset från centrum, behöver man ta en taxi från centralstationen i Reykjavik.

Utbudet av boende är relativt stort, och håller överlag god nivå. Merparten av boendet ligger i medelprisklass och uppåt, men Reykjavik har också ett antal vandrarhem för den som söker de allra billigaste alternativen. Prisskillnaden är dock inte alltid anmärkningsvärt stor mellan ett vandrarhem och ett enklare hotell, så det kan vara värt att investera i ett lite bättre boende.

Mat och dryck

Utbudet av restauranger i Reykjavik är inte alltför stort, men de restauranger som finns håller god klass och serverar varierande menyer. Priserna är för det mesta relativt höga, och snabbmatskedjor utgör de billigaste alternativen. Fisk är en lokal specialitet i Reykjavik och bland stadens mest populära fiskrestauranger återfinns Þrír frakkar hjá Úlfari på Baldurs Gata och Sjavarkjallarinn på Adalstraeti. Bland de internationella restaurangerna förtjänar särskilt indiska Indian Mango på Frakkastigur att nämnas. Den bästa traditionellt isländska maten hittar man på centralt belägna The Icelandic Bar.

Island är välkänd för sitt pulserande uteliv, och det är i Reykjavik som det händer på allvar. Pubar och barer finns i överflöd, och de flesta med mycket generösa öppettider. Nattklubbarnas dansgolv är välfyllda och har ofta artister med som uppträder live. Några av  Reykjaviks mest populära klubbar är Kaffibarinn på Bergstaðarstaeti, B5 på Bankastraeti och Club 101 på Hafnarstræti. Till de mest populära barerna brukar Bjarni Fel på Austurstræti och The English Pub på samma gata räknas.

Aktiviteter och sevärdheter

De flesta som besöker Reykjavik gör det för att äta och dricka gott och njuta av det isländska landskapet. Den som så önskar kan utan problem hitta vandringsleder med magnifik utsikt, medan de som föredrar att ta det bekvämt kan hyra en bil eller åka med på en bilsafari med guide. De allra yngsta i familjen brukar uppskatta ett besök till stadens zoo, Reykjavik Domestic Animal Zoo, där besökaren får beskåda många av de på Island naturligt förekommande djuren.

Gamla stan i Reykjavik är också populärt, särskilt under sommaren, och ett utmärkt ställe att strosa runt på och fördriva några timmar på något mysigt kafé. Den som vill djupdyka i den isländska kulturen kan också gärna besöka  Reykjavik Art Museum på Tryggvagata – den största konstgallerian på Island.

De lite mer äventyrslystna kan bege sig ut med någon av de många båtturer som avgår från Reykjaviks hamn – med lite tur får man se både valar och delfiner. Under sommarmånaderna går det utmärkt att prova på vattensporter och under vinterhalvåret kan man ta en åktur med hundsläde eller hyra en snöskoter.

Lämna en kommentar