Island

Island är det lilla landet, tillika ön med samma namn, som ligger i den norra delen av Atlanten, inte långt ifrån polcirkeln. Namnet är måhända något missvisande, eftersom Island har ett mycket milt klimat, vilket allt flera besökare erfar i takt med att Island blir mer och mer populärt som besöksmål. 

Hur länge Island har varit en bebodd plats är oklart, men i historieböckerna dyker det mytomspunna landet upp för första gången ett par hundra år före medeltiden. Vid den tidpunkten var det främst norskar som emigrerade dit, och efter ett århundrade av stridigheter mellan de olika bosättarna kom Island att bli en del av Norge. Kort därefter förenades Norge och Danmark genom Kalmarunionen och först framåt slutet av första världskriget blev Island en självständig stat igen. Trots stora politiska konflikter genom historien har Island, även under världskrigen, till största delen klarat sig bra och har ett välbevarat kulturarv.

Mest berömt är Island kanske för sin vackra natur, och det är förmodligen välförtjänt. Med sina djupa, lummiga dalar, snötäckta bergstoppar och enorma vattenfall garanterar den isländska naturen minnesvärda stunder för besökarna. Något som Island är mindre känt för är sannolikt de välsmakande isländska ölsorterna, de välfyllda dansgolven och en uppsjö av välrenommereade spa-anläggningar.

Island är ett land med stora variationer som kan erbjuda något för de allra flesta, oavsett om man vill ta det lugnt och njuta av livet, bege sig ut på äventyr eller bara äta och dricka gott i en unik miljö.

Resa och boende

De flesta som reser till Island gör det med flygplan och anländer då vanligen till flygplatsen i Keflavik, som ligger dryga fyra mil från Reykjavik. Därifrån tar man sig som regel vidare med flygbuss till centralstationen i Reykjavik. Ska man vidare därifrån tar man en vanlig linjebuss till slutdestinationen.

Boendet på Island håller för det mesta en god, om än något spartansk, nivå. Mer exklusiva hotell finns att tillgå. Utbudet är dock störst vad gäller vandrarhem, gästhus och andra billigare alternativ med lite längre standard. Det kan vara en god idé att boka boendet i förväg om man vill ha ett bra boende med centralt läge till bra pris.

Mat och dryck

Den traditionellt isländska maten består till stor del av lamm och många olika sorters fisk, och då alltid med lokalt producerade råvaror. Trots att det numera finns ett flertal internationella restauranger i de större städerna är den traditionella maten fortfarande stor, och tenderar att vara populär bland besökarna. Prova gärna hangikjött – rökt lamm – eller harofiskur – torkad fisk – om du känner dig sugen på något annorlunda och unikt. Det isländska ölet, till exempel Egils eller Vifillfell, är också smakrikt och prisvärt.

Island har i likhet med Sverige ett monopol på alkoholdrycker och besökare kan införskaffa eventuella drycker där till bra pris. Många restauranger erbjuder välsorterade barer och det finns dessutom ett stort antal pubar i de flesta delar av Island. Den som söker välfyllda dansgolv hittar dessa främst i de större städerna.

Aktiviteter och sevärdheter

Den mest självklara och populära aktiviteten för besökare är att ta sig ut i den isländska naturen. Många väljer att ta åka på en bekväm, enklare bilsafari med guide medan andra väljer att vandra längs någon av de många utstakade lederna. Den världsberömda blå lagunen, med sina varma källor, är också väl värd ett besök, och så även vattenfallet Gullfoss. Glaciären Vatnajökull är lite mer svåråtkomlig men utsikten ger garanterat minnen för livet.

Många besökare passar också på att shoppa, och även om det inte finns särskilt många märkesbutiker, är möjligheterna är goda att fynda lokalt tillverkade hantverk i traditionell stil. 

Destinationer i Island

Reykjavik

Reykjavik är huvudstad i Island, och dessutom dess största stad med sina ca 200 000 invånare. Reykjavik ligger i den södra halvan av Island och är byggd längs efter Faxefjorden. …

Läs mer

Lämna en kommentar