Reseguide till Dublin

Dublin är Republiken Irlands huvudstad och tillika största stad. Den ligger på Irlands östkust vid floden Liffey. Dublin grundades redan under vikingatiden och har sedan medeltiden varit Irlands viktigaste handelstad. Irland är idag en av de snabbaste växande huvudstäder i Europa och även en av de populäraste städerna att bo i samtidigt som den anses vara befolkat av världens vänligaste invånare, enligt undersökningar.

Dublin är uppdelat i en stadsdel i nord och en stadsdel i syd. Den nordliga stadsdelen anses främst bestå av arbetarklass medan den sydliga stadsdelen anses bestå av medelklass och överklass. Gränsen mellan de två stadsdelarna består av floden Liffey.

Dublin har under de senaste årtionden haft en stor invandring i staden. Främst är det unga och ensamstående personer från Östeuropa och England men även från Sydamerika och Asien. Tack vare den stora invandringen är 50 % av invånarna yngre än 25 år. Detta har lett till en explosionsartad utveckling avseende internationella restauranger och exotiska butiker.

Dublin har ett ganska behagligt klimat med milda vintrar och svala somrar med dagsljus upp till 19 timmar per dygn. Till Dublin kan man resa året om.

Sevärdheter

Dublin erbjuder massor av sevärdheter. Här finner man dels ett flertal historiska och intressanta byggnader, parker och torg men även en hel del kultur.

En utflykt längs kusten rekommenderas. Man kan ta pendeltåget både norrut eller söderut och där finna massor av vackra kustområden att besöka. Norr om Dublin finner man en gammal fiskeby, Howth, som är väl värt ett besök. Här kan man vandra runt på piren och ta del av fiskelivet i byn. Självklart finner man även en hel del bra fiskerestauranger eller möjligheter att inhandla fisk.

Ett besök i Merrion Square är ett måste för den som gillar Oscar Wilde. Här finner man en staty av Oscar Wilde och om man letar sig fram genom den labyrint av gångar som finns så kan man hitta hans aforismer som är ingraverade på två monoliter framför statyn.

För den som är litteraturintresserad rekommenderas ett besök hos Winding Stair, beläget på norra sidan floden Liffey. Här finner man ett magnifikt antikvariat, som även ståtar med en egen restaurang. Här finns läderfåtöljer där man kan slå sig ned och titta i sina inköpta böcker. Sortimentet är stort, mycket stort och här finner man många unika böcker.

Uteliv

Utelivet i Dublin är väl utbrett. Här är det främst barer och musikpubar med irländsk folkmusik som präglar utbudet, även om det även finns ett antal bra diskotek och nattklubbar.

Ett besök på O’Donoghue’s brukar alltid vara givande, Här finner man bra stämning och musikgrupper som spelar traditionell irländsk folkmusik. De har även en ölträdgård där man kan koppla av en stund.

På The International Bar hittar man stand up comedy på övervåningen, varje dag. Baren är välbesökt och har varit en inkörsport för många berömda komiker.

På Grogans finns inte mycket av utrymmet på väggarna tomma. Här finns mängder av konst och mycket av dessa är även är till salu. Detta är en klassisk bar som kan vara värt ett besök men som främst har sin kundkrets bland stamkunder.

Lämna en kommentar