Reseguide till Cork

Cork är Irlands näst största stad kallas inte helt oförtjänt av invånarna ofta för ”Irlands riktiga huvudstad”. Staden är byggd vid och kring floden Lee, och större delen av staden ligger beläget på större öar i själva floden. Kulturen spelar en stor roll i Cork, och till största delen är det traditionell musik, teater, dans och poesi som tar plats. Tack vare allt fler invandrare börjar dock staden gå mer åt det mångkulturella hållet snarare än det traditionella, särskilt vad gäller matkulturen.


Temperaturerna i Cork är omväxlande och det är inte ovanligt med sporadiska regnfall då och då. Som kallast under vintern blir det i genomsnitt ca 5 – 10 minusgrader och som varmast under sommaren uppgår temperaturerna till 20 – 25 grader.

Staden har en egen flygplats – Cork Airport – som ligger närmare en mil från stadens centrum. Förbindelserna är mycket goda och besökare kan välja mellan flygbussar, skytteltåg eller taxi. Skytteltåg och bussar avgår mellan två till fyra gånger per timme.

Mat och boende


Inom matkulturen blandas traditionella maträtter som ofta består av färsk fisk (ofta lax), grönsaker, ägg, frukter och färsk ost och bröd med maträtter från Mellanöstern, Indien eller Asien. Den nyfikne kan prova på några av de lokala specialiteterna, som kokade grisfötter eller svartpudding.

Utbudet av boende är mycket bra, även i de lägre prisklasserna. Staden har en mångfald vandrarhem och lägenhetshotell, flera med centralt läge som exempelvis The Bru Hostel vid MacCurtain Street. Boendet i de högre prisklasserna håller hög standard och priserna är ungefär att jämföra med de svenska.

Sevärdheter


Staden bjuder också på ett flertal intressanta besöksmål, men för de allra flesta är förmodligen själva staden i sig en fantastisk sevärdhet, med dessa många katedraler, broar och gamla byggnader. Stadsvandringar är ett av de bästa sätten att uppleva staden, se så mycket som möjligt och samtidigt få en inblick i stadens unika historia. Mest populär på detta är Cork Historic Walking Tours.

Fortet ”Elizabeth” erbjuder både en historisk byggnad och en av stadens bästa utsiktsplatser, men ligger en bit utanför centrum i närheten av St Finbarr’s katedral. Den konstintresserade kan med fördel ta en tur förbi Galleri Gluckman som har ett stort utbud av internationell konst, komplett med kafeteria.

Aktiviteter


Utelivet i Cork är något alldeles extra, och givetvis är det i första hand pubar och barer i traditionell stil som besöks. En populär företeelse bland både besökare och invånare är att göra en så kallad ”pub crawl”; en arrangerad fest som rör sig från pub till pub. Deltagare får möjlighet att lära känna nya människor och som regel ingår en eller flera drycker i priset.

Antalet renodlade nattklubbar är desto färre, men de som finns är uppskattade av både besökare och invånare. Främst är nattklubben Bodega vid Cornmarket Street populär för de som uppskattar varierad och modern musik. Den kontinentaleuropeiska klubben Scotts, vid Caroline Street, erbjuder både matservering under dagtid och dansgolv under sen natt.

Lämna en kommentar