Reseguide till Belfast

Belfast är huvudstad i Nordirland, som till skillnad från Irland formellt är en del av Storbritannien, och därtill dess enskilt största stad med fler än 250 000 invånare. Stadens namn blev allt mer bekant i omvärlden under de långa konflikterna i Nordirland, som pågick ända fram till slutet av 1990-talet. Det mytomspunna Irland har mycket att erbjuda, och detsamma gäller för Belfast. Efter att det politiska läget stabiliserades har den tidigare lite okända pärlan Belfast blivit allt mer populärt som besöksmål.

Belfast historia sträcker sig tillbaka drygt tusen år i tiden, men orten var bebodd långt innan dess. Redan under Bronsåldern fanns bosättningar på platsen där dagens Belfast ligger. Med tiden utvecklades bosättningarna till samhällen, och under tidiga medeltiden uppfördes flera storslagna slott och fästningar, vilket förmodligen bidrog till tillväxten.

Under mitten av 1700-talet började ekonomin i Belfast att blomstra, tack vare tillverkning och export av allt från rep till tobak. Utvecklingen var fortsatt god ända in på 1900-talet, men Belfast drabbades särskilt hårt av tyska luftanfall under andra världskriget. Efter kriget följde snart de starka interna konflikterna och tillväxten såväl som det ekonomiska välståndet kom av sig. När konflikterna upphörde flockades dock ånyo investerare, företagare och arbetare till Belfast, såväl som turister.

Klimatet är varierat, med tydligt utpräglade årstider. Under vintern faller temperaturen ofta ned till enstaka plusgrader, och under sommarmånaderna stiger den till 25 – 30 grader.

Resa och boende

Besökare anländer vanligtvis till flygplatsen George Best Belfast City eller till flygplatsen Belfast International, beroende på vilket resebolag man vänder sig till. Från den tidigare tar man sig vidare till centrala Belfast med tåg, och från Belfast International finns flygbuss som avgår två gånger i timmen. Vid båda flygplatser finns dessutom taxi att tillgå för den som så önskar.

Utbudet av boende i Belfast är stort och standarden är för det mesta god. I allmänhet stämmer prisbilden med förväntningarna och ett billigare boende är mestadels enkelt medan ett mer exklusivt boende givetvis kostar lite mer.

Mat och dryck

Den lokala matkulturen i Belfast är såväl traditionell som internationell, och särskilt asiatisk mat är populärt. Den traditionella maten är förhållandevis enkel och fyllig, men välsmakande och ganska billig. Det finns massor av restauranger och Shu på Lisburn Road och The Kings Head längs samma gata tillhör några av de mest uppskattade.

Utelivet i Belfast är förvånansvärt pulserande, med tanke på att staden är relativt liten. Trots det finns det en uppsjö av traditionella, irländska pubar och barer såväl som nattklubbar i Belfast. Botanic Inn på Malone Road eller The Globe på University Road är utmärkta val för den som vill skaka loss på dansgolvet. Baren The Kitchen vid Victoria-torget passar bra för den som bara vill avnjuta någon svalkande dryck i goda vänners sällskap.

Aktiviteter och sevärdheter

Belfast är en gammal stad, som klarat sig både länge och väl från krig och naturkatastrofer, trots en hel del utmaningar under 1900-talet. Många gillar att strosa runt i stadens äldre delar, njuta av utsikten och runda av med ett mysigt kafébesök. Andra håller sig kanske till utelivet, shopping och lyxiga hotellsviter. Vill man fördjupa sig lite i stadens spännande historia finns det också många alternativ.

Guidade turer arrangeras regelbundet och utgår i de flesta fall från Kings Street. Passar perfekt för den första dagen på besöket, och ger utöver en massa intressant historisk information kanske också lite lokalkännedom.

Katedralen St Anne på Donegall Strett är en imponerande byggnad som ligger ett stenkast från det gamla stadshuset, City Hall. Guidade turer, stora permanenta och spännande tillfälliga utställningar och mycket mer kan City Hall locka med. I närheten finns också en hel del andra historiska, vackra och sevärda byggnader. Slottet Belfast ligger i den norra delen av staden, på Antrim Road, och det fina 1800-tals slottet är en riktigt fascinerande upplevelse.

I den södra delen av staden, på University Road, hittar man Belfasts botaniska trädgårdar, som har allt från tropiska och sällsynta blommor till klassiskt irländska växter. Trädgårdarna håller vanligen öppet även under vintern, men bäst upplevelse får man tveklöst på varma, soliga sommardagar. 

Lämna en kommentar