Reseguide till Teheran

Teheran är Irans huvudstad, och därtill dess största stad med drygt 8,5 miljoner invånare. Det gör Teheran dessutom till en av de största städerna i Asien, och en storstad även jämfört med de största städerna i väst. För de flesta utomstående är Teheran förmodligen synonymt med Iran – politisk instabilitet, spännande historia och exotisk kultur. Även om det förvisso är sant att det politiska läget varit oroligt till och från i Iran, så tar man likväl emot besökare med öppna armar. Gästvänlighet och inbjudande atmosfär är ord som besökare ofta beskriver sin resa med efter hemkomsten.

Staden har också en ofattbart lång historia. Redan före vår tideräkning var platsen bebodd, då under namnet Ray, och här fanns för tusentals år sedan en av tidens första civilisationer. Någon gång under första halvan av medeltiden bytte staden namn till Teheran och några hundra år senare flyttades den dåvarande persiska huvudstaden hit. Därefter växte staden snabbt och dess politiska, kulturella och ekonomiska inflytande kom att bli allt större.

Dagens Teheran kan bäst beskrivas som en välfylld skattkista för historie-älskare, samtidigt som besökare får möjlighet att uppleva en unik och spännande kultur. Teheran är också en stad med många och ofta stora kontraster, där det moderna möter det traditionella.

Teheran är ett soligt resmål, med temperaturer från enstaka plusgrader under vintern till över 40 grader under högsommar. Snö och regn är mycket ovanligt, och under sommaren kan det gå månader utan att en regndroppe faller över staden.

Resa och boende

Besökare anländer med flyg till Imam Khomeini International, som ligger några mil från Teherans centrum. Från flygplatsen tar man sig enklast med taxi eller buss, där taxi som regel är att föredra. Bussen passerar inte alla hotell och restiden är, beroende på trafik, ofta en bra bit över en timme. Med taxi kommer besökaren rätt direkt, och snabbare, till överkomligt pris.

Besökare bör ansöka om visum i god tid före utresa från Sverige, och besökare med stämplar från Israel – eller som reser via Israel – beviljas som regel aldrig inträde.

Utbudet av boende i Teheran är relativt stort, men det mesta av boendet håller en ganska låg standard. Prisskillnaden är relativt stor mellan det enklaste och det mest exklusiva boendet, men bokar man boendet i samband med resan får man nästan alltid ett bättre boende till bättre pris än om man bokar på platsen.

Mat och dryck

Den som uppskattar god mat och dryck har kommit helt rätt. Den traditionella matkulturen i Teheran möter den moderna, västerländska vilket ger många välsmakande alternativ. Klassiker som falafel och kebab serveras överallt i Teheran, och är dessutom riktigt billiga. Den som hellre föredrar det Armeniska köket kan besöka Armenian Club på Khark Street, och är man sugen på franska delikatesser är Boulevard vid Vanaq Square ett utmärkt val.

Kaffe och te serveras nära nog i varje gathörn, gärna starkt och med kristalliserat socker vid sidan. Alkohol får inte säljas, förtäras eller införas i landet så några pubar eller barer förekommer inte. Trots det kan man ofta införskaffa alkoholhaltiga drycker, men straffsatserna är höga och besökare rekommenderas starkt att avstå under besöket. 

Aktiviteter och sevärdheter

Teheran har ett flertal större museer där nationalmuseet National Museum of Iran är den mest populära, med föremål som är 7000 år gamla. En sällsynt pärla är Tresury of the National Jewels på Ferdosi Street, där kronjuvelerna – några av världens mest dyrbara smycken och ädelstenar – kan åskådas.

Konstälskare besöker med fördel stadsdelen Baharestan, där konstmuseet National Arts Museum återfinns. Inte långt därifrån finns också Tehran Museum of Contemporary Art, som har en imponerande permanent utställning av mer sentida konst.

Palatset Golestan som ligger i hjärtat av centrala Teheran var en gång i tiden det kungliga residenset, och är idag ett museum, även om själva palatsen är en sevärdhet i sig. Golestan har en av de största, mest imponerande samlingarna av historiska föremål i Iran och är dessutom omgiven av en lummig park, vilket snarast för tankarna till en exotisk oas än ett museum.

Lämna en kommentar