Iran

Iran är en självutnämnd Islamisk republik i sydvästra Asien, med grannländer som Armenien och Azerbaijan. Landet är därtill ett av de tjugo största i världen sett till yta och med en befolkning på närmare 80 miljoner. Iran är förmodligen bland utomstående mest känd för sina genom åren flera olika färgstarka diktatorer och en under lång tid instabil politisk situation. Trots det är Iran, i likhet med flera relativt slutna länder såsom Egypten och Syrien, öppet för besökare och turister. Kulturen är inbjudande och iranierna är välkända för sin gästvänlighet.

Förutom att Iran spelar en central roll på det politiska området har landet en speciell plats i historieböckerna. Landet var hemvist åt några av världshistoriens första civilisationer, för flera hundra tusen år sedan, och de allra äldsta fynden sträcker sig mer än smått ofattbara en miljon år tillbaka i tiden. De äldsta böckerna från regionen är över fem tusen år gamla.

Landet, kulturen, religionen såväl som befolkningen har genom årtusendena påverkats och influerats av många stora händelser där Iran stått i centrum, främst under namnet Persien. Det Persiska Imperiet sträckte sig betydligt längre än till bara Iran, men imperiet formades och utgick ifrån Iran, som fick sitt nuvarande namn först under början av 1900-talet. Än idag talar man persiska och många invånare kallar fortfarande faktiskt sitt hemland för Persien.

Klimatet och naturen är ovanligt varierad i Iran, och sträcker sig från snöiga bergskedjor till regnskog, sandiga stränder och torr öken. I de högre delarna av landet, i väster, är temperaturerna ganska nära noll grader året runt, medan temperaturerna i öster kan sträcka sig uppåt 40 grader under högsommar.

Resa och boende

Det enklaste sättet att ta sig till Iran är med flygplan, och besökare behöver giltigt pass och visum. Turistvisum beviljas regelmässigt och utan problem för de allra flesta, och är giltigt i lite mer än två veckor. Visum kan utfärdas på flygplatsen vid inresa till Iran, men resenärer uppmanas trots det att ansöka i god tid före utresa ur Sverige. Det har hänt att besökare som inte införskaffat visum på förhand av olika anledningar inte har beviljats inträde. Observera att inresa är totalt förbjuden för personer som reser från Israel, oavsett nationalitet, och detsamma gäller om passet har stämplar från tidigare resor till Israel. Det är förbjudet att införa alkoholhaltiga drycker till Iran, såväl som att vara berusad på allmän plats i Iran, och medför regelmässigt fängelsestraff.

Boendet i Iran håller varierande kvalitet och finns i alla prisklasser. Nivån är vanligtvis mycket låg i de lägsta prisklasserna varför ett boende bör bokas i åtminstone medelprisklass. Priserna är för det mesta högst överkomliga även för lite mer exklusivt boende. Enklast är att boka boendet i samband med resan om möjligt.

Mat och dryck

Matkulturen i Iran är till största delen traditionell, men har på senare år fått allt större influenser från västerländska kulturer. Stekt eller grillat kött, ofta kryddstarkt och smakrikt, tillsammans med ris tillhör vanligheterna, serverat tillsammans med olika sorters frukter och grönsaker. Stuvningar och soppor är också populärt och serveras för det mesta tillsammans med nybakat nan-bröd. I de större städerna säljs också snabbmat såsom pizza, hamburgare och välfyllda smörgåsar.

Alkohol serveras inte officiellt någonstans i Iran och får inte förtäras enligt lag. Klassiska drycker i Iran är svart te, chai, som serveras tillsammans med kristalliserat socker, och olika sorters juice gjord på färsk frukt. Många juicebarer erbjuder besökare möjligheten att själv blanda olika sorters frukt som sedan pressas och mixas på beställning.

Aktiviteter och sevärdheter

Iran är ett land med ofattbart lång historia, och oavsett vilken stad man än väljer finns det mycket att välja mellan. Det största och mest varierade utbudet finns förmodligen i huvudstaden Teheran, såsom Golestan Palace, Irans äldsta ännu välbevarade byggnad. Golestan Palace var en gång i tiden ett kungligt residens men är numera ett av Irans mest populära museer.

I Teheran finns också konstmuseet National Arts Museum, den kontemporära konstgallerian Tehran Museum of Contemporay Art och naturhistoriska museet, Darabad Museum.

Den som har tid över för en dagsutflykt kan också besöka ruinerna av forna städer, som Ekbatana utanför Hamedan eller Susa vid Sush och Persepolis i närheten av Shiraz. I Shiraz finns också Cyrus den Stores gravkammare.

Den äventyrlige kan också bege sig ut på safari och utforska öknen på djupet med valfritt färdmedel – kamel, häst, fyrhjuling, jeep eller cykel. Turerna utgår för det mesta från Teheran och ger garanterat minnen för livet.

Destinationer i Iran

Teheran

Teheran är Irans huvudstad, och därtill dess största stad med drygt 8,5 miljoner invånare. Det gör Teheran dessutom till en av de största städerna i Asien, och en storstad även jämfört med de största städerna i väst. …

Läs mer

Lämna en kommentar