Reseguide till Jakarta

Jakarta är Indonesiens huvudstad och själva staden är belägen på ön Java. Indonesien är ett mycket stort land som sträcker sig över 5000 kilometer från öst till väst rakt över ekvatorn. Det bor omkring 8,8 miljoner invånare i Jakarta och det är en kosmopolitisk och ytterst mångkulturell stad. I staden finns många invandrare såväl från de övriga indonesiska öarna som från andra delar av världen och alla sätter sin egen kulturella prägel på staden. Jakarta grundades som en handelsstation för det holländska ostindiska kompaniet år 1619. Då kallades staden för Batavia. Namnet Jakarta kommer från en gammal indonesisk hamnstad, vars ruiner Batavia byggdes på. Jakarta är byggd efter samma stadsplan som Göteborg och stadens gamla centrum har kanaler enligt nederländskt mönster.

Turisterna besöker staden för de många sevärdheternas skull, men också för att njuta av det tropiska klimatet. Temperaturerna sträcker sig från ca 25 grader till uppemot 30 – 35 grader, året runt. Den bästa tidpunkten att besöka Jakarta är under den torra perioden, mellan november och mars, då det är lättare att uthärda värmeböljan. 

Resa och boende

De flesta besökare anländer till Jakarta via flygplatsen Soekarno Hatta International som ligger i Tangerang. Avståndet till Jakrtas utkant är drygt 2 mil, och det kan ibland vara en utmaning att ta sig vidare. Främst tar man sig vidare med buss eller taxi, men under regnperioderna kan vägarna översvämmas, även om det blir alltmer sällsynt tack vare att vägarna rustats upp. Skyttelbussen, Xtrans, avgår regelbundet från flygplatsen och passerar alla större hotell i Jakarta. Biljetter till bussen införskaffar man på flygplatsen i ankomstterminalen.

Standarden på boendet varierar kraftigt, och utbudet är stort. Det är sällan ett problem att hitta ett boende i sig, men desto svårare att hitta ett bra boende till bra pris på plats. Därför är det en bra idé att boka boendet i samband med resan. Priserna är genomgående låga och man kan därför ofta få en hög standard till överkomligt pris.

Mat och dryck

Matkulturen i Jakarta är en blandning av traditionell, indonesisk matlagningen och välsmakande maträtter från det internationella köket. Den traditionella maten serveras i alla prisklasser, men också med varierande standard och hygien. Besökare kan därför göra rätt i att förhålla sig till restauranger i medelprisklass. Bland höjdpunkterna kan nämnas Jakartas berömda ”Soto betawi”; en rätt med strimlor av biff i kokosnötsmjölk, och ”Ketoprak”; rullar med ris, tofu och bönor i jordnötssås. Nationalrätterna är Sop Iga Sapi, Kerak Telor, Ketoprak och Soto Betawi.

Om stora delar av Indonesien är konservativt och traditionellt så är Jakarta förmodligen det största undantaget. Pubar, nattklubbar och barer finns i överflöd, dock inte överallt i staden. Annexet Plaza Indonesia EX och kvarteret Blok M, i södra delen av Jakarta, är de två största områden där klubbar och barer har samlats.

Aktiviteter och sevärdheter

I Jakarta finns massor av sevärdheter som är väl värda ett besök. Åk gärna till exempelvis Ragunan Zoo som är en kombination av park och djurpark, konstcentret Taman Ismail Marzuki, Sea World (med hajar och färgglada fiskar i alla storlekar), Museum Gajah där du kan då en god inblick i den indonesiska kulturen genom tiderna, den gamla hamnen Sunda Kelapa Harbour samt Jakartas gamla stadsdel. I Jakarta finns mycket att hämta för den shoppingsugne. Staden har flera marknader och också flera stora inköpscentra. De flesta ligger i de sydligaste delarna av staden.

Indonesien består av fler än 17 000 öar med olika karaktärer. Det är många som beger sig till Indonesien för backpacking och ö-luffning och Jakarta är en perfekt utgångspunkt.

Lämna en kommentar