Reseguide till Denpasar

Denpasar är huvudstad i den indonesiska provinsen Bali, och dessutom Balis kulturella och ekonomiska centra. Denpasar är dessutom en av världens snabbast växande städer, med en befolkning som nästan fördubblats på ett årtionde. Där det för femtio år sedan endast fanns milvis med risfält står nu allt oftare byggnadsställningar och nybyggda hus med glasfasader.

När staden ursprungligen grundades är inte helt fastställt, men Denpasar dyker upp i historieböckerna för flera hundra år sedan. Ursprungligen var Denpasar huvudstad i kungariket Badung, som besegrades av Holland. Bali kom sedan att bli en holländsk provins fram till mitten av 1900-talet, men ockuperades av Japan under andra världskriget. 


För de allra flesta utomstående är Denpasar förmodligen mest känd för sina låga, vita stränder, vindsurfing i världsklass och god mat och dryck. Många, kanske rentav de flesta, som besöker Bali bor under sin vistelse i eller i närheten av Denpasar utan att känna till det. De största hotellområdena, som Kuta, Sanur och Nusa Dua, ligger en bit från centrum och många besökare går aldrig långt från hotellområdet, som ofta är komplett med allt från restauranger till butiker.

Det innebär också att många tyvärr missar att det finns mycket mer att upptäcka i Denpasar än bara sköna stränder och mysiga hotell. Det är å andra sidan kanske inte så konstigt att besökare uppskattar stränderna – klimatet i Denpasar är tropiskt året runt. Temperaturerna är nära nog konstant omkring 30 grader under årets alla säsonger, och regn är ovanligt under sommarhalvåret.

Resa och boende

Besökare anländer vanligen med flyg till internationella flygplatsen i Denpasar, kallad Ngurah Rai International. Vissa resebolag trafikerar lite mer avlägsna flygplatser och arrangerar då transit till Denpasar. Ngurah Rai International ligger lite mer än en mil utanför centrum och man tar sig enklast från flygplatsen med taxi. Några flygbussar finns inte och reguljära bussar trafikerar inte flygplatsen, men många resebolag och hotell arrangerar skyttelbuss vid charterresa.

Utbudet av hotell i Denpasar är stort och kvaliteten såväl som priset varierar kraftigt. De flesta centralt belägna hotell är relativt enkla och håller inte alltför hög standard. Den som vill bo i centrala Denpasar bör välja ett hotell som tillhör någon av de större, internationella hotellkedjorna. Hotellen vid Kuta, Sanur eller Nusa Dua håller bra standard och har för det mesta egna stränder, barer och restauranger.

Mat och dryck

Matkulturen i Denpasar är till stora delar traditionell, men har inspirerats av många andra regioner i Indonesien. Besökare kan passa på att prova på klassiker som rökt anka, grillad kyckling och diverse risrätter. Tack vare närheten till havet är färsk fisk också en lokal specialitet.

Utelivet i Denpasar är till största delen koncentrerat till strandområdena och Seminyak, Legian eller Kuta, där det finns gott om barer, pubar och dansgolv. I centrala Denpasar finns också en uppsjö av enklare pubar men det är främst lokalbefolkningen som besöker dessa.

Aktiviteter och sevärdheter

Besökare som bor vid något av strandområdena kan nästan alltid hitta någon vattensport eller vattenaktivitet att prova på, såsom vindsurfing eller snorkling. Den som hellre bara solbadar kan också utan problem hitta vindstilla och mer lugna, ibland rentav isolerade, stränder och vikar.

Denpasar är en anrik stad, och det finns gott om sevärdheter för den som är intresserad av historia eller kultur. Ett flertal gamla tempel finns utspridda över Denpasar, som fortfarande är i bruk, och kan som regel besökas kostnadsfritt mellan mässorna. Till de mest populära templen hör det kungliga templet vid Alun-Alun Pupatan, som tillhör Satrias palats.

Bali Museum på Jl Mayor Wisnu är Denpasars största och mest välfyllda museum, som ger besökaren en unik och fascinerande inblick i stadens historia. Museet huserar allt från hundraåriga textiler till tavlor och konstverk och är väl värd ett besök.

Lämna en kommentar