Indonesien

Indonesien är ett spännande och mystiskt land som erbjuder många upplevelser. Tropiska regnskogar med exotiskt djurliv, långa och vackra stränder och klarblått vatten är några av de saker som lockar miljoner turister till Indonesien varje år. Här finner man en natur och ett landskap som är oerhört exotiska och magiska. Runt Indonesien finner man drygt 17 000 öar, flera av öarna med vulkanlandskap, varav c:a ett sjuttiotal har aktiva vulkaner, och berg på uppåt 5 000 meter höga. De största öarna i Indonesien är Sumatra, Borneo, Nya Guinea och Java, där även Indonesiens huvudstad Jakarta ligger.

Indonesien är det fjärde folkrikaste landet i världen och i detta land finner man också den största muslimska befolkningen.

Indonesien blev självständigt 1949, efter att under flera århundraden varit en koloni till bland annat Holland. I Indonesien har många blodiga slag utkämpats, ända fram till 1950 då Indonesien blev medlem i FN.

Det är bara c:a 6 000 av landets 17 000 öar som har bosatta. På dessa öar har vulkanernas tidigare utbrott inneburit att jorden går att odla samtidigt som det tropiska klimatet innebär ordentliga regnperioder

Fakta

Huvudstad: Jakarta Språk: Indonesiska Invånare: C:a 240 miljoner Valuta: IDR, 1 Rupie = 100 sen Tidsskillnad: +6 timmar Visum: Nej, 30 dagars visa ges vid ankomst. Om man avser att stanna längre bär man söka visum Vaccinering: Nej. Om man planerar att stanna längre än en månad rekommenderas vaccinering.

Klimat

De indonesiska öarna ligger precis på ekvatorn vilket för med sig att klimatet är tropiskt. Detta innebär att det periodvis är mycket hett och torrt samtidigt som Indonesien även lider av översvämningar under regnperioden. Den bästa tiden att besöka Indonesien är under senvåren fram till oktober. Det är förvisso väldigt hett men man slipper den fuktiga luften vilket gör det lättare att hantera värmen.

Boende

I Indonesien finns det gott om boende för turister. I städerna hittar man allt från mellanklasshotell till lyxhotell. Men det finns även en del mycket billaga vandrarhem och pensionat som dock har mycket låg standard. På stränderna kan man hyra bungalows eller stugor.

Transporter

Buss

I storstäderna finns det bra bussnät. Det finns också långfärdsbussar för resande mellan städer. Men då bussarna inte är speciellt komfortabla och ofta överfulla så rekommenderas tåg för längre resor.

Tåg

Med tåg kan man resa över hela öarna. Tåg är ett långsamt transportmedel men betydligt bekvämare än buss och framförallt betydligt säkrare.

Taxi

I alla städer finns det gott om taxi. Välj alltid en taxibil med taxameter. Det finns också motorcykeltaxi som smidigt tar en fram till destinationen.

Att tänka på

Precis som i alla muslimska länder är det vikigt att man skyler sina knän och axlar, framförallt om man är kvinna. I moskéer eller i tempel ska man alltid ha heltäckande klädsel, gäller både män och kvinnor. Se till att vara uppdaterad på det politiska läget i Indonesien. Det görs bäst på Sveriges ambassads hemsida. Det politiska läget går i vågor och ibland så hettar det till och då bör man undvika området.

Destinationer i Indonesien

Jakarta

Jakarta är Indonesiens huvudstad och själva staden är belägen på ön Java. Indonesien är ett mycket stort land som sträcker sig över 5000 kilometer från öst till väst rakt över ekvatorn. …

Läs mer

Denpasar

Denpasar är huvudstad i den indonesiska provinsen Bali, och dessutom Balis kulturella och ekonomiska centra. Denpasar är dessutom en av världens snabbast växande städer, med en befolkning som nästan fördubblats på ett årtionde. …

Läs mer

Lämna en kommentar