Reseguide till New Delhi

New Delhi är Indiens huvudstad, beläget strax utanför den betydligt större staden Delhi, och har en ganska kort, men intressant, historia. Delhi är norra Indiens enskilt största stad sett till befolkning och med en historia som sträcker sig mer än fem tusen år tillbaka i tiden. New Delhi, å andra sidan, grundades i början av 1900-talet när huvudstaden skulle flyttas från Calcutta på begäran av Storbritannien, som då hade stort inflytande i regionen. Staden är alltså i princip byggd från grunden relativt nyligen och skillnaderna mellan New Delhi och äldre indiska städer är stora.

Eftersom New Delhi byggdes från grunden på senare tid snarare än att gradvis växa genom historien är staden också mycket välplanerad, vilket innebär att infrastrukturen i form av vägar och förbindelser är mycket bra. Även arkitekturen har påverkats av detta, och New Delhi uppvisar en blandning av det traditionellt indiska och det moderna brittiska, med många fantastiska byggnader och monument.

Klimatet i området varierar kraftigt mellan årstiderna, och det är inte ovanligt att temperaturerna uppgår till ca 35 – 40 grader under sommaren och nedåt nollgradigt under vintern. Det är ovanligt med sandstormar och monsunregn, men det förekommer, och då oftast under högsommaren.

Besökare till New Delhi anländer oftast till flygplatsen Indira Ghandi International, som ligger strax utanför staden. Flygplatsen renoverades och moderniserades så sent som 2010 och håller numera mycket hög standard. Besökare tar sig oftast vidare med expresståg (Delhi Airport Metro Express) som avgår tre gånger per timme. Resan tar med tåg endast ca 15 – 20 minuter från flygplatsen till centrum. Den som hellre föredrar att åka taxi eller buss kan givetvis göra det, men en sådan resa kan ta uppemot en, till en och en halv, timme.

Boende 


Hotellen i New Delhi håller mycket varierande kvalité, och det kan därför vara en god idé att jämföra alternativen noga på förhand. Många enklare hotell och vandrarhem kostar mycket lite, men håller också mycket låg standard. Andra hotell har lyxiga hotellsviter i centrum. En hög prislapp betyder dock inte alltid hög standard. Det bästa sättet att på förhand försäkra sig om ett bra boende är att välja en charterresa, eller boka i god tid före avresa, istället för att försöka hitta eget boende på plats.

Mat och dryck


Matkulturen i New Delhi är en blandning av det klassiskt indiska och mer modern snabbmat. Den som vill kan alltså problem hitta en god pizza eller hamburgare, men allra mest populärt tenderar den indiska gatumaten vara. Klassisk indisk mat serveras färskt tillagad från diverse stånd och i mindre restauranger som finns i princip överallt i staden. Kvalitén på maten tenderar att vara hög och prislappen låg, något som besökare kan glädjas över. Ett bra tips kan dock vara att undvika den fisk som säljs på gatan, eftersom New Delhi ligger en bra bit från närmaste hav. Däremot finns givetvis utmärkta, om än något dyrare, fiskrestauranger också i staden för den som föredrar havets läckerheter.

New Delhi har gått från att vara en mer tystlåten stad till att numera ha ett pulserande, för att inte säga världsberömt, uteliv. De flesta krogar är nattklubbar med dansgolv, men samtidigt finns det också ett antal barer och pubar, ofta på hotellen, för den som vill ta det lite lugnt och avnjuta någon kall och uppfriskande dryck med goda vänner. Nattklubbarna går i olika teman, allt från hårdrock till pop, och det är för det mesta lätt att hitta något som faller en i smaken för att sedan skaka loss på dansgolvet.

Aktiviteter och sevärdheter


Trots att New Delhi i sin nuvarande form är en ganska ny stad, så finns ändå många fantastiska sevärdheter i närheten. Populära besöksmål av det historiska slaget är exempelvis Röda Fortet (Lal Quila) som har vaktat över regionen sedan 1600-talet och Humanyns gravkammare. Bland de mer sentida monumenten återfinns bland annat Lotus-templet, ett religiöst centra designad som en lotusblomma, och Jantar Mantar, ett flera hundra år gammalt astronomiskt observatorium.

Många besökare passar på att ta en vandringstur med guide genom stadens äldsta delar, något som kallas för ”Footloose in old Delhi”, medan familjer ofta tar en tur till Mathura Road, där New Delhis zoo finns, känt för sina tigrar och elefanter!

Lämna en kommentar