Reseguide till Kochin

Kochin är en hamnstad i delstaten Kerala som ligger längs den västra kusten i Indien. Staden är därtill med sina fler än två miljoner invånare, om man räknar med tillhörande närområden, den största staden i Kerala och en av de större i regionen. 

När platsen där Kochin ligger först bosattes är okänt, men för mer än tusen år sedan fanns ett utvecklat samhälle på platsen. Före medeltiden var Kochin rentav ett eget kungarike, som förvisso var ganska litet till ytan, men tack vare handel välmående och välutvecklat. När sjöhandeln började ta fart på allvar i början av medeltiden hade Kochin ett unikt strategiskt läge och dess hamn blev snart en av de mest trafikerade i Indien. 

Det ledde också till att andra kungariken fick upp intresset för Kochin, och området koloniserades kvickt. Under 1500-talet styrdes Kochin formellt av Portugal, och senare av Holland. Under 1800-talet övertogs Kochin av Storbritannien och var i praktiken ett brittiskt protektorat ända fram till efter andra världskriget.

Dagens Kochin bevarar mycket av det bästa från äldre tider, från historiska byggnader till lokal kultur, men är också öppet och modernt. Inte sällan kan man se ett många hundra år gammalt hus längs samma gata som man finner ett IT-företag som har sina kontor i ett höghus med glasfasad.

Klimatet är mycket inbjudande, med temperaturer omkring 25 grader året runt. Solen skiner starkt för jämnan, men regn är också vanligt lite nu och då, vilket kan vara något av en skön omväxling.

Resa och boende

Besökare anländer vanligen till flygplatsen Cochi International som ligger några mil från centrala Kochin. Från flygplatsen tar man sig enkelt vidare med buss eller flygtaxi, och det är inte vanligt att vissa hotell erbjuder egen transfer-service.

Utbudet av boende i Kochin är mycket stort, eftersom det är ett mycket populärt besöksmål för turister och samtidigt en vanlig genomfartsort för affärsresenärer. Det gäller därför att vara ute i god tid och boka boendet före avresan, allra helst i samband med att man bokar resan. Standarden varierar på hotell i lägre prisklasser men håller överlag god nivå i övre medelprisklass och uppåt. Söker man sol och bad kan ett hotell med privat strand vara en mycket bra idé. 

Mat och dryck

Kochin är en mångkulturell stad, något som tydligt märks i den lokala matkulturen. I Kochin serveras allt från traditionell indisk mat till än mer exotiska, afrikanska läckerheter. Närheten till havet har gjort färsk fisk, samt bläckfisk, till lokala specialiteter. Besökare som inte provat den lokala stoltheten ”allepey”, fisk-curry, kan med fördel ta tillfället i akt. Fina restauranger hittar man runtom i staden men Ceylon Bake House på MG Road och Arya Nivas på Chitoor Road tillhör de mest populära.

Utescenen i Kochin kan bäst beskrivas som pulserande, med en mångfald uteställen spridda över staden. Lokalbefolkningen föredrar av tradition att svalka sig med någon god dryck i goda vänners sällskap på pubar, men det finns också ett flertal nattklubbar och dansgolv, såsom Opium Club vid Palarivattom Jn.

Aktiviteter och sevärdheter

Det finns massor av saker att se och göra i Kochin, även om de flesta besökare väljer destinationen för att sola och bada. Tycker man att det blir långtråkigt att lapa sol på de sandiga, sköna stränderna kan en dagsutflykt till någon av temaparkerna utanför Kochin vara på sin plats. Föredrar man havet kan man spendera en dag på vågorna genom någon av de guidade båtturer som utgår från hamnen.

Är man mer för stadens historiearv finns ett flertal riktigt fina museer i Kochin, exempelvis historiemuseet Museum of Kerala. Historiemuseet ger med sina stora permanenta utställningar och sina realistiska vaxfigurer nästan garanterat minnen för livet.

Ett flertal palats och gamla fästningar finns också i Kochin, vanligen efterlämnade av olika kolonialmakter. Vissa befinner sig i bättre skick än andra, såsom det holländska palatset i Mattencherry på Palace Road. Palatset har stått emot tidens tand i flera hundra år och är än idag såväl välbevarad som fylld med imponerande rikedomar och konstverk.

Lämna en kommentar