Reseguide till Goa

Goa är den till ytan allra minsta Indiska delstaten, men också dess rikaste och mest moderna. Inom Indien är staden berömd för sina antika religiösa platser, men i omvärlden är det förmodligen de magiska stränderna som lockar besökare. De religiösa platserna är dock viktiga för såväl katoliker som hinduer, som under lång tid vallfärdat till Goa för att be och umgås.

Tidigare var Goa en portugisisk koloni, och än idag kan man se en tydlig portugisisk prägel, något som också gör att Goa och övriga indiska fastlandet uppvisar starka skillnader. Utöver det kulturella är Goa också säreget tack vare sin rika och vackra miljö, som ståtar med en enorm flora av såväl djur som växter.

Ursprungligen var dock platsen bebodd för mer än 10 000 år sedan, vilket gör den till en del av den moderna civilisationens födelseplats. Spår av detta finns i mångfald, delvis i form av tusentals föremål på museer, och dels i form av mycket gamla, vackra byggnader. Platsens långa utveckling, genom flera epoker, och det faktum att Goa blivit ockuperat och erövrat flera gånger, har lett till dagens mångkulturella och fredliga samhälle. Majoriteten av invånarna är religiösa, men spridningen mellan olika religioner är stor, och flera språk talas sida vid sida.

Klimatet i Goa är tropiskt, vilket betyder värme och sol men också regn och blåst. Temperaturerna ligger stadigt mellan 25 – 30 grader året runt, men under sommaren är nederbörden mycket hög, bitvis extrem. Allra bäst är det därför att resa till Goa under vår eller höst.

Resa och boende

Besökare anländer med flyg till Vasco Da Gama som ligger i Dabolim, en bit från centrala Goa. Därifrån tar man sig enklast vidare till sitt hotell med buss eller taxi, där taxi är det bästa alternativet för resenärer som inte har bokat transfer. Om transfer ingår i resan är det givetvis allra bäst, eftersom man kommer billigt, snabbt och smidigt till hotellet.

Goa är en förhållandevis rik stad, och därför är också priserna väsentligen högre än vad som är vanligt i övriga Indien. Trots det är priserna med västerländska mått mätt inte alltför höga, och det finns ett stort utbud av hotell att välja mellan. Skillnaderna i kvalitet kan vara stora mellan ett enklare och ett mer exklusivt boende, men ett hotell är inte nödvändigtvis bäst bara för att det är dyrast. Priserna varierar mellan säsongerna, så det går faktiskt att fynda till och med femstjärniga hotellsviter, bara man har lite framförhållning.

Mat och dryck

Goa är en kuststad, vilket också återspeglas i den lokala matkulturen. Husmanskosten består av rätter som oftast tillagas av färsk fisk och serveras med lokalt producerat ris, gärna kryddstarkt. Besökare har verkligen något unikt att se fram emot i matväg, eftersom Goa kombinerar det portugisiska och det indiska köket på ett fenomenalt sätt. Standarden är förhållandevis hög även på enklare restauranger i de mer populära områdena, så det finns mycket att välja mellan. Goda viner är också uppskattat i Goa, både bland besökare och invånare, så lite mer exklusiva restauranger har ofta en imponerande vinlista med väl utvalda sorter.

Utelivet i Goa är pulserande året runt, mycket tack vare de många besökarna, och det finns ett enormt utbud av klubbar, pubar och barer i staden. De flesta större återfinns i närheten av hotellområden eller stränder, så besökare har aldrig mer än ett stenkast till ett välfyllt dansgolv. 

Aktiviteter och sevärdheter

De flesta som besöker Goa är förmodligen inte ens medvetna om det fascinerande historiearvet, men det är också fullt förståeligt. Det går utmärkt att spendera en eller två veckor bara längs de gyllene stränderna och njuta av någon svalkande dryck vid havskanten. Vill man ha lite omväxling i tillvaron kan dock ett besök på något av stadens många museer eller gallerior vara trevligt.

I den gamla staden, Old Goa, återfinns det arkeologiska museet och porträttgalleriet, tillsammans med den berömda kristna konstgallerian. Andra nämnvärda gallerior är Gallery Gitanjali och Galeria Citade i Citade de Goa.

Den som söker sol och bad har inga större problem att hitta rätt, eftersom det finns mängder av fina stränder. I södra delen av Goa är Bogmalo Beach, Agonda Beach och Pakolem Beach populära och i den norra delen tillhör Arambol Beach och Morijm Beach favoriterna. Stränderna i Goa är vanligen helt naturliga, omgivna av palmer eller klippor, och solnedgången kan avnjutas från ett flertal av dessa.

Lämna en kommentar