Reseguide till Bombay

Bombay (även kallad ”Mumbai”) är Indiens näst största stad sett till befolkning, med sina ca 12 miljoner invånare. Staden grundades i sin nuvarande form – ursprungligen bestod den av sju fristående samhällen på lika många öar – för ett par hundra år sedan, när Indien var under brittiskt styre. Tidigare livnärde man sig främst på fiske, men kom med tiden att bli en av världens främst handelsstäder, vilket har bidragit till att Bombay i dagsläget är Indiens rikaste stad. Bombay kallas ofta för ”Indiens nöjeshuvudstad”, delvis tack vare att mesta delen av Indiens film och musik produceras här, men också för att staden har ett stort och växande utbud av krogar och uteställen.

Klimatet i Bombay är tropiskt med kraftiga variationer. Temperaturen ligger relativt stadigt kring inbjudande 27 grader året runt. Våren är i princip helt fri från regn, men däremot kommer kraftiga och ihållande monsunregn från mitten av sommaren och framåt hösten.

Stadens flygplats, Bombay Chhatrapati Shivaju International, är den mest trafikerade i hela Indien, och ligger ca tre mil från stadens centrum. Det finns ingen tågförbindelse, men utbudet av bussar och taxi är stort. För att få bästa möjliga pris rekommenderas besökare att köpa en ”taxibiljett” inne på flygplatsen. Det går till så att de större taxibolagen har kontor på flygplatsen, där man kort sagt beställer en taxiresa och betalar ett fast pris på plats för resan. Biljetten överlämnas sedan till chauffören och besökare behöver inte oroa sig för att betala för mycket (eller för lite) för resan.

Boende


Boendet i Bombay håller överlag god standard, vilket också återspeglas i priserna. Det kan vara svårt att hitta ett bra boende till låga priser på plats, och kvalitén tenderar att gå hand i hand med priset. Det bästa sättet att få ett riktigt bra boende till bra pris är att beställa en charterresa och därmed få ett paketpris på hela resan. Därmed inte sagt att boendet på något vis skulle vara oöverkomligt dyrt – men besökare bör sikta in sig på boendet i övre medelprisklass eller högre.

Mat och dryck


De flesta restauranger serverar internationella menyer och den traditionella indiska maten anses snarare vara husmanskost. Ett undantag kan dock sägas vara Peshawari vid Maratha Sheraton i Andheri, som erbjuder besökare diverse indiska maträtter. Det är inte ovanligt med specialiserade restauranger, exempelvis fiskrestaurangen Sea Food i Apurva, eller japanska Wasabi vid Morimoto. Mycket av snabbmaten som säljs lite var stans i staden på gatorna är dock traditionell och håller överlag god kvalité, så besökare kan med fördel prova på något nytt varje dag, oavsett var i staden man än befinner sig, och utan att det kostar en förmögenhet.

Bombay beskrivs ofta som ”Indiens mest liberala stad”, och det är särskilt uppenbart när det gäller utelivet. Barer, pubar och nattklubbar finns överallt, utspridda över hela staden och går i varierande teman, från Hindi till hårdrock. Standarden är varierande och de mest populära ställena är ofta belägna i närheten av ett eller flera hotell och återfinns därför i Södra Bombay, där de flesta turister bor. Ett nämnvärt undantag är Santorini Lounge vid Gulmohur Road, en nattklubb som kan stoltsera med att vara ha stadens mest välbesökta dansgolv, trots att den ligger en bit från något hotell.

Aktiviteter och sevärdheter


Eftersom Bombay är en förhållandevis ung stad finns inte alltför många historiska monument eller typiskt indiska sevärdheter, men å andra sidan finns en uppsjö av populära och välsorterade museum och gallerier. Exempelvis återfinns här Indiens nationalgalleri för modern konst såväl som Nehru Centre Art Gallery (med en makalös historisk samling) och Jehangir Art Gallery (med tillfälliga utställningar av kända konstnärer) vid Kala Ghoda.

Många besökare passar också på att ta en guidad tur till Film City i Goregaon, som är själva hjärtat i Indiens filmproduktion (så kallad ”Bollywood”-film). Yngre familjemedlemmar brukar uppskatta ett besök till vattenparken Water World, och de äldre, som kanske är intresserade av Indiens berömda och fascinerande kontraster, kan göra en så kallad ”slum tour”. Turen tar besökare genom de fattigaste delarna av staden och låter turister bekanta sig med en annan sida av Bombay, och inkomsterna går oavkortat till välgörenhet.

Lämna en kommentar