Indien

Indien är förmodligen ett av världens mest exotiska och mytomspunna länder, och dessutom världens näst största med över 1,2 miljarder invånare. Landet ligger i Södra Asien och gränsar mot Indiska oceanen, Bengaliska viken och Arabiska havet, samt bl.a. Kina och Nepal i norr och mot Bangladesh i öster. Flera av världens största religioner har sitt ursprung i Indien, där Buddismen förmodligen är mest känd i Väst.

Landet har varit bebott i uppemot åtta tusen år, men Indien i nuvarande form växte fram först för ca fem hundra år sedan. Tack vare sin geografiska placering och storlek blev Indien snabbt en central plats för handel i regionen, vilket ledde till att ett flertal Europeiska länder placerade utposter på plats. Dessa växte sedan till renodlade kolonier, där Storbritannien fick en alltmer växande makt, vilket ledde till att indierna till slut förklarade krig mot Storbritannien för att hävda sin självständighet. När britterna vann kriget ställdes Indien för första gången formellt under den brittiska kronan och infogades i Samväldet. Där skulle Indien komma att stanna fram tills andra världskriget, då Indien slutligen blev helt oberoende igen.

I dag är Indien en stormakt, och dessutom en av världens snabbast växande ekonomier. Trots detta är fattigdomen utbredd och det är stora klyftor mellan de rika och de fattiga, vilket gör att inte är ovanligt att skyskrapor och moderna byggnader finns bara ett stenkast från kåkstäder.

Klimatet i Indien är varmt och stabilt. Nästan all nederbörd kommer under en och samma period; monsunperioden. Därutöver regnar det mycket sällan och temperaturerna ligger stadigt kring ca 25 grader, med stora skillnader mellan landets bergigare regioner och de närmare haven.

Mat och boende


Indisk matkultur är världsberömd, och det inte utan anledning. Den indiska maten är överlag rik på såväl kryddor, smaker och färger, men vad många inte vet är att det är stora skillnader från region till region. Den norra delen erbjuder en kost rik på vete, exempelvis chapati eller naan, tillsammans med diverse dipsåser eller yoghurt. Den södra delen bjuder istället på i huvudsak ris och curryrätter, exempelvis masala dosa eller sambhar. Generellt sett är många av rätterna i norr rika på diverse kött, medan de i söder i huvudsak är vegetariska eller innehåller fisk.

Det kan vara svårt att på egen hand hitta boende som håller en hög nivå, något som givetvis sällan är ett problem om man reser med charter. Boendekostnaderna är dock låga  och det kan vara en god idé att kosta på sig ett lite mer exklusivt boende.

Sevärdheter


Indien bjuder på fler sevärdheter än vad de flesta resenärer någonsin kan hinna med, där exempelvis Taj Mahal-templet är en sådan som inte får missas. Bland andra sevärdheter som garanterar att göra resan ännu mer minnesvärd kan nämnas tigrarna i Bandhavgarh, dalgångarna i Sangla Valley, floden Dal i staden Srinagar och templet Tirupai Balji.

Aktiviteter


För de allra flesta är det en aktivitet i sig bara att vandra runt i den exotiska atmosfären som finns över hela Indien, äta otroligt gott och njuta av ett oslagbart väder. Men besökare passar ibland också på att besöka någon av landets många nationalparker (exempelvis Kanha i Madhya Pradesh) eller tar en guidad tur ut på landsbygden. Faktum är att en längre busstur mellan städer kan vara en sevärdhet i sig. Ett flertal imponerande stora festivaler hålls regelbundet i Indien, t.ex. karnevalen Goa eller ljusfestivalen Diwali.

Utelivet varierar kraftigt från region till region, där vissa är mer konservativa och andra mer liberala. I vissa regioner går det inte ens att köpa alkohol (som exempelvis Gujarat) medan det i andra finns ett stort antal krogar, såsom i Goa eller Pondicherry.

Destinationer i Indien

Bombay

Bombay (även kallad ”Mumbai”) är Indiens näst största stad sett till befolkning, med sina ca 12 miljoner invånare. …

Läs mer

Kochin

Kochin är en hamnstad i delstaten Kerala som ligger längs den västra kusten i Indien. …

Läs mer

Goa

Goa är den till ytan allra minsta Indiska delstaten, men också dess rikaste och mest moderna. Inom Indien är staden berömd för sina antika religiösa platser, men i omvärlden är det förmodligen de magiska stränderna som lockar besökare. …

Läs mer

New Delhi

New Delhi är Indiens huvudstad, beläget strax utanför den betydligt större staden Delhi, och har en ganska kort, men intressant, historia. …

Läs mer

Lämna en kommentar