Reseguide till Zakynthos

Zakynthos är en medelstor ö som ligger i Joniska havet utanför Greklands kust, och delar namn med den största staden på ön. I dagsläget är Zakynthos förmodligen mest välkänd som ett semesterparadis, men ön har också en lång historia och är en betydande komponent i den grekiska ekonomin. Exempelvis produceras och exporteras oliver och vindruvor på ön.

Redan för flera tusentals år sedan var platsen där Zakynthos ligger bebodd, och de första samhällena på ön växte fram tidigt. Exakt vilken roll Zakynthos spelade i historien är ännu okänt men namnet förekommer i bland annat det världsberömda eposet Iliaden. I dess tidiga utveckling lyckades Zakynthos hålla sig undan de flesta större konflikter genom att ingå diverse handelsavtal. Under medeltiden upphörde den långa freden och mellan 1185 och 1684 skiftade kontrollen över Zakynthos många gånger.

Efter att ha invaderats och ockuperats av både Frankrike och Storbritannien under tidigt 1800-tal sökte Zakynthos beskydd hos Grekland, vilket resulterade i att Zakynthos inlemmades med den grekiska staten. Taktiken fungerade och Zakynthos har sedan dess undgått stridigheter, men judiska delar av befolkningen drabbades likväl hårt under andra världskriget.

Dagens Zakynthos livnär sig främst på turism, och det råder ingen brist på besökare. Till Zakynthos reser man från hela världen för att sola, bada och äta och dricka gott. Klimatet lovar temperaturer från omkring 10 grader när det är som kallast under vintern till omkring 30 – 35 grader under högsommar.

Resa och boende

Besökare anländer vanligtvis till Zakynthos AIrport, som ligger på öns södra halva. Från flygplatsen tar sig de flesta vidare med charterbuss eller annan av resebolag eller hotell arrangerad transport. Taxibilar finns att tillgå för de som inte har transfer arrangerat.

Det finns givetvis en hel del boendealternativ på Zakynthos med tanke på hur populär ön är som resmål. Enklare hotell och vandrarhem finns för de mest prismedvetna men standarden är ofta låg. Desto bättre är standarden på de lite större hotellområdena, som vanligen går i resort-stil med privat strand och egna restauranger och barer. Priserna är överkomliga och man kan göra riktigt bra fynd om man är flexibel med när man är villig att resa.

Mat och dryck

Den lokala matkulturen påminner om den grekiska i allmänhet, med mycket olivprodukter och fräscha grönsaker som gärna serveras med ett glas vin. Färsk fisk är en lokal specialitet på grund av närheten till havet. Många restauranger serverar också internationella menyer, så det är lätt att hitta något som passar, oavsett vad som faller i smaken. I staden Zakynthos återfinns den populära familjeägda restaurangen Anteti, som serverar traditionell grekisk mat, och i Laganas är klassiska restaurangen Stani mycket uppskattad.

Zakynthos är inte lika mycket av ett resmål för de allra mest festsugna, likt Kreta, men trots det kan man hitta pubar och barer lite varstans på ön. Internationella såväl som lokalt producerade öl- och vinsorter serveras överallt. Nattklubbar hittar man i närheten av större hotellområden i allmänhet och kanske i synnerhet i Laganas. Klubben Rescue i Laganas erbjuder en härligt exotisk upplevelse med skön musik att skaka loss till, medan superheta Barrage i staden Zakynthos har ett av öns mest välfyllda dansgolv.

Aktiviteter och sevärdheter

I första hand är sol och bad, mysiga restauranger och trevliga pubar det som besökare uppskattar på Zakynthos. Därför är det kanske också naturligt att de flesta aktiviteter hittas vid eller i närheten av hotellområden. Vill man exempelvis prova på att dyka eller snorkla finns goda möjligheter vid alla större stränder.

Föredrar man historia och kultur är alternativen också många. Naturhistoriska museet återfinns i Agia Marina och erbjuder en unik inblick i öns flora och fauna. Vid Solomos Square i staden Zakynthos hittar man stadens konstmuseum, som kan locka med en imponerande utställning av konstverk som är många hundra år gamla.

Zakynthos är också världsberömd för sina grottor, av vilka de mest kända kallas för Blue Caves. Dessa och andra hittar man vid den norra kusten av ön och guidade rundturer utgår från hamnen i St Nikolaos. Grottorna och havsbotten i dem har formats under tiotusentals år och är sevärda av flera skäl. Dels är grottorna i sig spännande och vackra, och dels har vattnet i de djupaste grottorna en spektakulär färg. Ger garanterat minnen för livet och passar perfekt för en lite längre utflykt.

Lämna en kommentar