Reseguide till Thessaloniki

Thessaloniki är ett populärt resmål i Grekland, och tillika Greklands näst största stad, med drygt 350 000 invånare i själva staden. Med förorter inräknade har Thessaloniki närmare en miljon invånare. Utöver att vara ett allt hetare besöksmål är Thessaloniki också sedan länge ett centra för den grekiska kulturen och handel samt en eftertraktad universitetsstad.

Ursprungligen grundades Thessaloniki flera hundra år före vår tideräknings början, i dåtidens Makedonien. Tack vare sitt geografiska läge och stora hamn kom Thessaloniki att växa mycket snabbt, särskilt efter att Thessaloniki blivit en del av Romarriket. Efter romarrikets fall har kontrollen över Thessaloniki skiftat många gånger, och staden har varit föremål för många stridigheter fram till och under världskrigen. Som ett resultat har Thessaloniki ett ovanligt rikt historiearv och mängder av historiska föremål från många olika kulturer.

Thessaloniki har också ett inbjudande klimat, med vanligtvis en mild vinter och en varm sommar. Temperaturerna sträcker sig mellan 5 grader under mitten av vintern till uppåt 25 – 30 grader under högsommar. Regn är mycket ovanligt under sommaren men desto vanligare under höst och vår.

Resa och boende

De flesta besökare anländer till flygplatsen Macedonia, som ligger drygt en och en halv mil utanför Thessalonikis centrum. Därifrån kan man ta sig vidare till centrum med buss eller taxi. Bussarna avgår regelbundet dygnet runt och är det billigaste alternativet. De bussar som trafikerar sträckan mellan terminalen och centrum är buss nummer 78. Taxi är något dyrare men kan vara ett bra alternativ om man har ett boende som inte ligger i anslutning till centrum.

Boende finns i alla prisklasser, med varierande standard. Som regel överensstämmer priset med nivån på boendet, vilket innebär att det allra billigaste boendet också ofta håller en låg nivå. Skillnaderna i pris är inte enorma mellan prisklasserna så det kan vara värt att ta ett lite mer exklusivt boende om man planerar att stanna en vecka eller längre.

Mat och dryck


Thessaloniki anses ofta vara lika mycket av ett kulinärt centrum som ett kulturellt, och det finns förmodligen ett samband där emellan. Utbudet av mat är stort, både av den traditionella maten och rätter från det internationella köket. I likhet med boendet varierar kvaliteten mycket och det kan därför vara en bra idé att avhålla sig från den allra billigaste snabbmaten.

Bland de lokala specialiteterna förtjänar crepes med chili och köttfärs att nämnas, såväl som  bläckfisk stekt i vin och andra havsrätter. Musslor är också populärt, gärna serverade med kryddstark oststås. En annan specialitet är det grekiska vinet, som ofta håller mycket hög klass och en låg prislapp. I allmänhet gäller att desto färskare årgång, desto mer smak.

Aktiviteter och sevärdheter

Utbudet av pubar, barer och klubbar är mycket stort i Thessaloniki. Utelivet i Thessaloniki anses vara ett av Greklands bästa och det är inte svårt att förstå varför. De flesta barer serverar kaffe och enklare maträtter under dagarna, och under kvällarna övergår serveringen till öl och vin och besökarna strömmar till. Besökare som vill ta någon svalkande dryck i goda vänners sällskap rekommenderas besöka Nikis Avenue, där många barer är samlade och de flesta har havsutsikt. Den som vill prova något unikt kan besöka en av de flytande barerna i hamnen. Den som föredrar ett hett och välfyllt dansgolv och vill skaka loss kan istället bege sig till klubbarna Pyli Axiou och Mamounia, båda i stadsdelen Vilka, eller besöka krogkvarteret Ladadika i närheten av hamnen.

Det finns en uppsjö av museer och gallerior i Thessaloniki, men de äldsta och mest imponerande sevärdheterna är förmodligen de många och uråldriga byggnaderna och monumenten. Världsberömda bysantiska kyrkor som Agia Demetrios, Agia Sophia och det romerska templet Rotunda återfinns i den övre delen av Thessaloniki och är väl värda ett besök. Flera populära museer, som Atatürk House och Museum of Agiou Dimitri, återfinns på Agiou Dimitri Street.

Lämna en kommentar