Reseguide till Skiathos

Skiathos är en liten idyllisk, grekisk ö i det Egeiska havet, och en del av ögruppen Sporaderna. Mest känd bland besökare är Skiathos förmodligen främst tack vare sina oslagbara stränder, som är både många, långa, mjuka och varma. Skiathos har fått smeknamnet ”Världens vackraste ö”, något som många besökare säkerligen håller med om.

Hur länge Skiathos har varit bebodd är det ingen som vet, men ön förekommer tidigt i historieböckerna tack vare sin viktiga roll i den grekiska mytologin. Enligt legenden var det på Skiathos som ett viktigt slag stod mellan spartaner och perser; ett slag som blivit känt i populärkultur genom filmer som exempelvis ”300”. De äldsta delarna av Skiathos är dock dryga 900 år gamla och består av befästningar och ett mindre fort, något som förmodligen byggdes för att försvara Skiathos från dåtidens pirater.

Skiathos var även fortsatt en viktig strategisk plats och ett flertal städer på ön växte fram runtomkring det medeltida fortet. Under det senare århundradet kom Skiathos att förlora sitt strategiska läge och befästningarna avvecklades, och istället utvecklades en skeppbyggarindustri på ö. Under senare halvan av 1900-talet började den lilla ön också upptäckas av turister, och i dagsläget är det ett av de mest populära grekiska resmålen.

Klimatet är också inbjudande, med en varm och lång sommar och en mild vinter.

Resa och boende

De flesta besökare anländer till flygplatsen Skiathos International, som ligger utanför Chora. Från flygplatsen tar man sig som regel vidare med buss eller taxi. Det är inte ovanligt att hotellen eller resebolagen erbjuder chartrad buss, vilket är det smidigaste sättet att ta sig vidare.

Utbudet av boende är stort, både i de centrala delarna av Skiathos och vid stränderna. Som regel kostar ett strandnära boende lite mer än annat boende, men priserna är för det mesta överkomliga med små skillnader. Boendet håller en god nivå men med stora variationer, främst i de lägsta prisklasserna. Eftersom prisskillnaderna är små kan det vara en god idé att välja ett boende i mellanprisklass eller högre, och planerar man att sola och bada är det väl värt att betala lite mer för närheten till stranden.

Mat och dryck

Matkulturen på Skiathos är till största delen densamma som på det grekiska fastlandet; med välkryddat kött och sallader som är rika på såväl smak som ingredienser. Tack vare närheten till havet finns det goda möjligheter att hitta såväl billig som välsmakande färska fiskrätter.

På Skiathos finns ingen större vinproducent, men vin produceras dels på många närliggande öar och dels på det grekiska fastlandet. Det grekiska vinet, särskilt de röda sorterna, är ofta fruktiga, smakrika och för det mesta mycket prisvärda.

Aktiviteter och sevärdheter

Skiathos kan locka med inte mindre än 60 olika badstränder, alla med sin egen unika karaktär. På den södra sidan av ön återfinner man de mjukare, sandiga stränderna med stilla vindar och på den norra sidan är sanden grövre, stränderna lite mer klippiga och vindarna ibland hårda. Besökare som planerar att sola och bada större delen av sitt besök gör därför bäst i att söka sig till stränderna på den södra sidan medan besökare som föredrar vattenaktiviteter bör besöka den norra sidan.

Den mest populära stranden på Skiathos är Koukounaries, som också är den mest välfyllda under högsäsong. Stranden Asselinos är ofta uppskattad, men inte lika välkänd, och därför finns bättre möjligheter till avskildhet där. Kanapitsa är den bästa destinationen för vattenaktiviteter och vattensporter.

Lämna en kommentar